Читај ми!

Смењен Угричић

Влада Србије сменила је на телефонској седници управника Народне библиотеке Србије Сретена Угричића.

Управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић разрешен је са те функције на телефонској седници Владе Србије.

Влада је донела одлуку пошто јој је упућен извештај Министарства културе поводом случаја Угричића, једног од потписника прогласа Форума писаца који се успротивио "хајци" на црногорског писца и саветника председника црногорског парламента Андреја Николаидиса.

Николаидис је раније написао да би био "цивилизацијски искорак" да је активирана екплозивна направа у хали "Борик" у Бањалуци приликом обележавања 20. годишњице Републике Српске, у којој су били политички и верски представници Србије и Републике Српске.

Сретен Угричић је јуче ставио на располагање своју оставку и министру културе Предрагу Марковићу доставио тражене информације у вези са ставовима изнетим поводом спорног текста Николаидиса.

У извештају министра културе, који је достављен Влади, наведено је да "питање евентуалних кадровских промена не захтева хитност у оквиру озбиљних и великих тема о којима и влада одлучује".

"Свестан спремности свих да стабилност и функционисање институција у повереним надлежностима мора бити приоритет, верујем да на основу законских процедура и овлашћења, наведених прилога и исказане јавне забринутости и за личну и националну безбедност, и за несметано функционисање националних установа, питање евентуалних кадровских промена не захтева хитност у оквиру озбиљних и великих тема о којима и Влада одлучује", навео је раније данас Марковић.

Министар Марковић послао је и Угричићу писмо у којем наводи да је стабилност и континуитет у раду највише националне установе у култури, каква је Народна библиотека Србије, приоритет у односу на дневнополитичка збивања.

Марковић: Цивилизацијске обавезе

Министар је, такође, упозорио Угричића да, поред законских обавеза у оквиру којих обавља своју дужност, постоје и цивилизацијске обавезе која га ограничавају, а које с разлогом могу да изазову забринутост код грађана и државних органа.

"Као што у свим поступцима у вези са руковођењем и заступањем у пословима Народне библиотеке морате да поштујете и законске процедуре и државну политику, неопходно је да поштујете и норме пристојности које подразумевају јасну свест о томе да поверене надлежности подразумевају и јавно ограничење на оквир тих надлежности, а у њих сигурно не спада ни спољна политика, ни питања безбедности, ни уређивачка политика дневних новина у Србији, а камоли у суседним земљама", навео је Марковић.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић изјавио је, реагујући на смену Угричића, да држава у таквим случајевима мора бескомпромисно да реагује "да нам се никад више не би догодило нешто слично као убиство премијера Ђинђића, које је медијски припремано на сличан начин", преноси Танјуг.

"Срамота је што неки под изговором слободе јавне речи и мишљења прећутно подржавају насиље у јавном животу", навео је Срећковић додајући да се "та појава мора жигосати да не би узела маха".

"Такви јавни ставови не смеју да се толеришу без обзира да ли долазе од екстремне левице или екстремне деснице и много опаснији су него што на први поглед изгледају", навео је Срећковић.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да су јуче на седници Владе сви министри били згрожени чињеницом да "један државни чиновник оправдава покушај атентата на највише фукционере Србије и Републике Српске".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво