Читај ми!

Фатва и друге приче

После демарша који је Београд упутио Подгорици, саветник Ранка Кривокапића упоредио је Србију са Ираном који је послао фатву на индијског књижевника Салмана Руждија. Симић: Озбиљан дипломатски инцидент.

Дан након што је Београд упутио Подгорици демарш због текста саветника председника црногорске скупштине, у којем је рекао да би активирање експлозива на прослави Републике Српске,  којој је присутвовао државни и црквени врх Србије и РС, био "цивилизацијски искорак",  Андреј Николаидис је упоредио Србију са Ираном који је послао фатву на књижевника Салмана Руждија.

"Није држава Србија само због овог текста упутила демарш. Према информацијама које имам, држава Србија је протестовала, што је више него шокантно, и због мог романа Мимесис који сам написао 2003. године. Реците ми ко се у историји цивилизације усудио да протестује због романа? То је радио Иран шаљући фатву на Салмана Руждија", навео је Николаидис за подгоричке Вијести.

Упитан како гледа на демарш Србије, Николаидис је рекао да верује да га "неко дуго прати и да је све припремљано врло брижљиво".

"Такође ми говори ко је био задужен за мене, будући да су они који су били окидачи за све ово наступили јавно и ту су из Црне Горе", навео је Николаидис, додавши да мисли на потпредседника Покрета за промене Кочу Павловића.

Николаидис је рекао да ни након бурних реакција у српској и црногорској јавности и захтева за његову смену, ништа не би променио у свом тексту шта је остало од велике Србије.

Због Николаидисовог текста, који је објављен 11. јануара на београдском порталу Е-новине, Србија је упутила протестну ноту Црној Гори и то, готово истовремено из Београда и Подгорице.

Протестну ноту Министарству спољних послова Црне Горе упутио је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, док је Министарство спољних послова Србије протестовало код црногорског амбасадора у Београду Игора Јововића.

Министарство иностраних послова Црне Горе саопштило је јуче да ставови саветника шефа црногорског парламента Андреја Николаидиса изнесени у његовом ауторском тексту, ни у којем виду не одражавају званичне ставове Црне Горе.

Симић: Дипломатски инцидент

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је саветник председника црногорског парламента својим коментаром угрозио однос Србије и Црне Горе.

Симић је додао да Николаидис, као носилац саветничке функције, има обавезу да изражава државне ставове, а не личне, те да таква његова изјава представља озбиљан дипломатски инцидент.

"Да је можда на самом почетку реаговала Црна Гора, све би било другачије. Али пошто је реакција била успорена, дошли смо до инцидента", истакао је Симић.

Према његовим речима, тај инцидент довео је у питање однос Србије и Црне Горе, што ће утицати на погоршање односа Београда и Подгорице.

Иако се Николаидис бранио да је тај текст првенствено писао као књижевник, а не као саветник председника парламента, Симић каже да је без обзира на то, он на првом месту саветник, те да је у његовој обавези да изражава ставове државе.

"Не можете бити на званичној функцији и давати такве приватне изјаве", објашњава Симић, који је додао да је и само Министарство иностраних послова Црне Горе каснило са саопштењем у коме се ограђује од Николаидисовог става.

То саопштење од стране министарства, сматра Симић, требало је да дође два до три дана раније. "Овако смо дошли предалеко, где се једна мала варница може претворити у један нелогичан пожар који се мора гасити", напоменуо је Симић.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво