Читај ми!

Демарш Србије због тешких речи

Због текста Андреја Николаидиса, објављеног поводом обележавања годишњице Републике Српске, Србија упутила протестну ноту Црној Гори. Ставови Николаидиса нису став званичне Црне Горе, саопштило Министарство иностраних послова те земље.

Влада Србије упутила је Црној Гори протестну ноту поводом недавно објављеног ауторског текста саветника председника црногорског парламента, писца Андреја Николаидиса, потврђено је Танјугу у Влади Србије.

Протестну ноту Министарству спољних послова Црне Горе упутио је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, док је Министарство спољних послова Србије протестовало код црногорског амбасадора у Београду Игора Јововића.

Министарство иностраних послова Црне Горе саопштило је да ставови Андреја Николаидиса изнесени у његовом ауторском тексту, ни у ком виду не одражавају званичне ставове Црне Горе.

"МИП Црне Горе је констатовало да ставови Николаидиса, добитника европске награде за књижевност за прошлу годину, у тексту који је објављен 11. јануара на београдском порталу е-новине, ни у ком виду не одражава званичне ставове Црне Горе, било које њене институције, нити њених званичника", навео је званичник МИП-а Рамиз Башић.  

Према његовим речима, о томе се "јасно и јавно, што иначе као слободни стваралац чини дуги низ година, одредио и сам аутор текста, који је разне коментаре овим поводом одбацио као злонамерне".

Поводом обележавања 20. годишњице Републике Српске, Николаидис је објавио ауторски текст у коме каже да је "зажалио због тога што Божидар Станишљевић није употребио оружје пронађено у спортској хали 'Борик'".

"Цивилизацијски искорак био би и да је Боле употребио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и уметници прослављали 20. годишњицу постојања РС, да је Боле, рецимо, незадовољни радник који је схватио да су национални и верски антагонизми само маска под којом елита скрива темељни антагонизам сваког друштва, онај класни", наводи се у Николаидисовом тексту објављеном на порталу Аналитика.

Најјача црногорска опозициона странка, Социјалистичка народна партија затражила је од руководства црногорског парламента да се изјасни о, како је наведено, говору мржње саветника председника Скупштине Црне Горе Андреја Николаидиса.

Шеф посланичког клуба СНП Александар Дамјановић рекао је да руководство црногорског парламента мора да се одреди према наводима Николаидиса.

На обележавању две деценије РС у бањалучкој хали "Борик" налазио се политички врх Србије, Републике Српске и Српске православне цркве.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво