Читај ми!

"Потковица" искована у Софији

Бивша бугарска министарка спољних послова признала да је сагу о "Операцији потковица", непосредно пре рата на Косову, начинила влада те државе, као и да је тај план она, не залазећи у веродостојност података, предала Немачкој.

Документ назван "Операција потковица" начинила је бугарска влада, иако је резерве о његовом садржају изразила обавештајна служба те државе, рекла је бивша бугарска министарска спољних послова Надежда Нејински, која се у време рата на Косову презивала Михајлова.

"Дала сам немачком министру спољних послова Јошки Фишеру, односно НАТО-у извештај бугарске владе у коме се јасно наводи да је постојао план 'Потковица', брижљиво припреман од обавештајних служби у Србији", рекла је бивша бугарска министарка која је сада посланик у Европском парламенту.

Изјава бивше министарке представља прво признање неког од бугарских званичника да је тај документ настао у Бугарској, како су већ годинама тврдили немачки обавештајци перући руке од читаве те афере. Она није рекла када је тај документ предала Фишеру, али је више независних извора потврдило Интернет порталу РТС-а да се то догодило "пар седмица пре" почетка операције ваздушних удара против Југославије.

"Операција потковица" једна је од најконтроверзнијих епизода у рату на Косову 1999. године, пре свега јер постојање тог плана никада није доказано. Овај "план" послужио је како би се утишали противници рата, пре свега у Немачкој. Током сукоба 1999. године, са Косова је протерано око 800.000 Албанаца.

"Милошевић је покушао да постигне два циља. Први је да се уништи ОВК, а други да се Косово очисти од Албанаца. Овај план проузроковао је масовне депортације Албанаца са Косова. Све је почело у фебруару 1999. године", рекла је Надежда Нејински у документарцу Тајна историја операције Потковица бугарске телевизије БТВ.

Бивша министарка спољних послова је, такође, рекла да је влада у Софији током 1999. године дала НАТО-у извештај, иако су обавештајне службе упозориле да не могу да потврде информације.

"Када постоје такви подаци логично је да их проследимо нашим партнерима. Уколико они процене да су неубедљиви, имају право да их не искористе. Али то је упозорење да ми као национално одговорни политичари треба да штитимо земљу", рекла је бивша министарка напоменувши да је Јошка Фишер веома озбиљно схватио то упозорење.

Генеза "Операције потковица"

Документ "Операција потковица" први је јавности представио тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који је 7. априла 1999. године тврдио да је налаз обавештајних служби крунски доказ Милошевићевог плана за етничко чишћење Косова, који је НАТО две недеље раније кренуо да спречи.

Шарпинг је овај документ изнео јавности, упркос јасним упозорењима немачких обавештајаца да не постоје докази да је тај документ аутентичан, као и да долази из крајње сумњивих извора, али је сјајно послужио како би се маргинализовали сви противници интервенције против тадашње СР Југославије.

Осим бугарске министарке, план је министрима држава чланица НАТО-а "дистрибуирао" и аустријски министар спољних послова Волфганг Шисел, па се и Аустрија нашла у центру контроверзи у вези са овим документом.

"Подаци које је дао немачки министар одбране о југословенским снагама безбедности су нетачни и противречни свим доступним информацијама с тим у вези", рекао је тадашњи аустријски министар одбране Вернер Фаслабенд лета 1999. године у одговору на питање парламентараца о "Операцији потковица".

Суштински, документ који је бугарска обавештајна служба назвала "Операција поткова", производ је "анализе догађаја из јануара и фебруара 1999. године коју су начинили бугарски обавештајни аналитичари". Документ је настао на основу извештаја Посматрачке мисије ОЕБС-а, према којима су се јединице српских снага, непосредно пре почетка рата, налазиле на ободима Косова, што је бугарске аналитичаре и навело на назив "Поткова".

Бугарске налазе анализирала је и немачка обавештајна служба БНД, односно одељење "FüS II 3", које је Бон известило да се прегледом догађаја на терену може закључити да "нема знакова почетка озбиљније операције против ОВК", рекли су за Интернет портал РТС-а немачки обавештајци.

Истовремено, немачки обавештајци оценили су да ће ОВК покушати опробаном тактиком "удари и бежи" да испровоцира српске снаге на озбиљне акције које би резултирале разарањем и покретањем таласа избеглица, како би се изазвали ваздушни удари НАТО-а.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво