Читај ми!

Каменицама на Тадићеву колону

При проласку кроз Дечане, присталице Покрета за самоопредељење каменовале колону возила у којој се налазио председник Србије Борис Тадић. Приведена, па пуштена два припадника Покрета. Неколико стотина Албанаца данас блокирало пут у Дечанима, протестујући због доласка Тадића у манастир Високи Дечани.

22.28 - Два припадника Покрета за самоопредељење приведена, јер су у Дечанима покушали да зауставе конвој у којем се налазио председник Борис Тадић, речено Танјугу у КПС-у. Они су после саслушања пуштени.

18.40 - Један велики камен погодио је возило у којем се налазио председник Борис Тадић. Још неколико возила из колоне погођено камењем које су бацале присталице Покрета за самоопредељење, рекао игуман Високих Дечана Сава Јањић.

18.20 - Колона возила у којој се налази председник Србије Борис Тадић прошла кроз Дечане ка манастиру Високи Дечани. Присталице Покрета за самоопредељење засуле колону возила каменицама, јавља репортер РТС-а. 

17.51- Косовска полиција у највећем степену приправности. Полиција саопштила да неће толерисати блокаду путева у организацији Покрета за самоопредељење.

17.00 - Сукоб косовске полиције и присталица Покрета за самоопредељење у Дечанима. Демонстранти на кратко блокирали пут и засули каменицама полицију која је употребила бибер-спреј. 

15.11 - Кфор појачава снаге око Пећке патријаршије након што се неколико присталица Покрета за самоопредељење окупило око манастира. 

14.53 - Косовска полиција саопштила да је, после краћег задржавања, пуштено свих осам припадника Покрета за самоопредељење.  

13.32 - Амбасадор Русије Александар Конузин и владика липљански Јован због блокаде нису могли да дођу до манастира Дечани. Они су променили план и отишли у Пећку патријаршију.

13.00 - Очекује се да Тадић у раним вечерњим сатима стигне у Високе Дечане.

12.50 - Појачано обезбеђење око манастира Високи Дечани. Припадници косовске полиције распоређени на путу који од места Дечани води ка манастиру. 

Присталице Покрета за самоопредељење каменовале су, при проласку кроз Дечане, колону возила у којој се налазио председник Србије Борис Тадић, која се кретала ка манастиру Високи Дечани.

Један велики камен погодио је возило у којем се налазио председник Тадић, док је погођено још неколико возила из колоне, рекао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Косовска полиција је вечерас привела двојицу припадника Покрета за самоопредељење због покушаја да у Дечанима зауставе конвој у којем се налазио председник Тадић.

Регионални портпарол полиције Зећир Кељменди рекао је Танјугу да су те две особе, након саслушања у полицијској станици, пуштене на слободу.

Кељменди је потврдио да је полиција користила "бибер" спреј против особа које су покушале да онемогуће пролазак кроз Дечане колони возила у којој је био и председник Србије.

Полиција је раније данас привела осам особа, али су сви, после краћег задржавања, пуштени.

Они су приведени након што је неколико стотина Албанаца блокирало пут у Дечанима, протестујући због посете председника Србије Бориса Тадића манастиру Високи Дечани.

Протести су потом настављени и испред Пећке патријаршије. Албански демонстранти, који су протестовали због посете Тадића, око пола сата су у блокади држали аутобус "Ласте" који је превозио српске вернике у манастир Високи Дечани.

Демонстрације су организовали активисти Покрета за самоопредељење, који је иначе парламентарна странка на Косову. Присталице тог покрета су на аутобусу исписале скраћеницу Ослободилачке војске Косова, УЧК, а возача натерали да скине таблице.

После акције косовске полиције, укључујући и специјалне јединице РОСУ, аутобус је наставио пут ка манастиру.

Сава Јањић: Разочарани смо

Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић је, у изјави за Интернет портал Радио-телевизије Србије, рекао да је "дубоко разочаран покушајем албанских екстремиста да онемогуће приступ посетиоцима манастира у току божићних празника".

"Изливи верске и националне мржње од стране екстремних група, као што је "Самоопредељење", нажалост, само показују да су услови у којима живе Срби у овом делу Косова и Метохије далеко од нормалних и да су хришћанске светиње и даље изложене опасности", рекао је Сава Јањић.

Сава Јањић је, такође, рекао да готово да нема ниједног хришћанског празника да се не догоди напад на вернике или нека друга провокација.

Поред учесталих претњи ветерана ОВК и припадника "Самоопредељења", манастир Високи Дечани је од 1999. четири пута нападан минобацачким гранатама и последњи пут 'зољом' 2007. године, рекао је игуман манастира Високи Дечани.

Покрет за самоопредељење некадашњег студентског лидера и политичког затвореника Аљбина Куртија организовао је блокаде путева широм Косова, у настојању да спречи долазак Бориса Тадића у Високе Дечане.

Еулекс и Кфор саопштили су да су предузете све потребне мере и да је ситуација у Дечанима, упркос протестима, под контролом.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво