Читај ми!

Тодоровић: Избори пре одлуке о статусу

Избори у Србији биће одржани у фебруару, пре одлуке о статусу кандидата, очекује потпредседник СРС Драган Тодоровић. Радикали никад неће ући у коалицију са ЛДП-ом, напредњацима и Лигом социјалдемократа Војводине, истиче Тодоровић.

Потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић очекује да ће избори у Србији бити одржани у фебруару, пре одлуке о статусу кандидата.

Тодоровић каже да су Демократска странка и њен и председник Србије Борис Тадић све своје карте ставили на кандидатуру и да у случају да не буде потврђен статус кандидата не би имали са чиме да иду на изборе.

Са друге стране, додао је он, ако би "прихватили прећутно уцену Ангеле Меркел и Немачке, такође не би имали шта да траже на изборима".

"Једина могућност је нова превара. Та нова превара може да се реализује само до марта. Зато у фебруару очекујем парламентарне изборе у Србији и неспорно је да ће тај март некима донети, некима однети, гласове", рекао је Тодоровић у интервјуу Танјугу.

Он је додао да му искуство говори да о постизборној коалицији треба разговарати тек када се заврше избори и да је прича о томе "с ким можете, а с ким не", на неки начин покушај да вам се помрсе рачуни у бирачком телу.

"Што се тиче СРС-а, ми не можемо сигурно са ЛДП-ом и не можемо са издајницима из редова СРС-а и по том питању сам потпуно сигуран", навео је Тодоровић и додао да је међу непожељним партнерима и ЛСВ.

Насупрот томе, Тодоровић је поменуо могућност коалиције са ДС-ом, али на локалном нивоу, док на републичком нивоу, као је рекао, не постоји никаква шанса за сарадњу.

ДС И СНС лице и наличје

Према његовој оцени "СРС ће бити кључна после избора" зато што ће, како каже, њена снага и број освојених гласова суштински онемогућити формирање било које коалиције, ни оне око ДС, нити око СНС.

"Лице (ДС) и наличје (СНС) суштински ће морати да се споје и да формирају коалицију", рекао је Тодоровић. ДС ни СНС неће моћи да формирају власт без десетак процената неке треће странке, а то ће, како тврди, "сигурно бити СРС, као трећа странка", због чега ће ДС и СНС бити принуђене да направе савез. Тодоровић је додао и да је то "наредба њихових газда са Запада".

"Ту ће сигурно ући и СПС, јер ће онда демократе и социјалисти бити јачи од СНС, и то ће, на неки начин, бити крај једне од те две странке (ДС или СНС)", рекао је Тодоровић.

Због примене новог изборног закона Тодоровић очекује да ће у предизбодној кампањи бити примењене "све методе, од афера до подмићивања", те да ће се многи изненадити када у скупштини буду видели своје посланике како прелазе у други табор.

"Тако да та ће скупштинска већина моћи да се формира и на такав начин, а тога се највише плашим", рекао је Тодоровић. Његова очекивања у наредној години песимистична су с обзиром на, како је навео, катастрофалну политику власти према Косову и Метохији.

Он је поновио да је, по мишљењу радикала, то питање суштинско за Србију и да ће морати да се реши у складу са Повељом УН, међународним правом, Резолуцијом 1244 СБ УН.

"Мислим да је то пут којим треба да иде држава, без обзира ко ће бити на власти", додао је Тодоровић, који сматра да ће у наредној години Европа и Америка учинити све да елиминишу последњи проблем који виде када је у питању независност Косова.

"То је елиминисање Резолуције 1244, и могућност да Косово наступа самостално као држава на свим скуповима, без шансе да ми то на било који начин то блокирамо. Убеђен сам да ће уколико ДС остане на власти, или ако на власт дође њено наличје - Српска напредна странка, тај проблем бити елиминисан", закључио је потпредседник СРС.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво