Грчка историјски пријатељ

Србија и Грчка су историјски партнери и пријатељи, оценио председник Србије Борис Тадић, после разговора са премијером Грчке Јоргосом Папандреуом. Грчка се залаже за то да се Западни Балкан нађе у ЕУ 2014. године, изјавио грчки премијер.

Грчки премијер Јоргос Папандреу, који је као почасни гост учествовао на амбасадорској конференцији у Београду, састао се са председником Србије Борисом Тадићем.

"Србија и Грчка су историјски партнери и пријатељи", оценио је председник Србије Борис Тадић, после разговора са премијером Грчке Јоргосом Папандреуом, којем је захвалио на подршци у процесу европских интеграција.

"Од Папандреуа смо добили подршку на путу европских интеграција и он је човек који је пласирао Агенду 2014. година, када би цела Југоисточна Европа требало да буде интегрисана у Европску унију", рекао је Тадић.

Тадић је нагласио да скоро не постоји питање или проблем о којем две државе имају различита становишта.

Разговарали смо о билатералним питањима, економским тешкоћама и будућности региона у ЕУ, додао је Тадић, истичући да је Грчка наш партнер данас и сигурно ће то бити и у будућности.

Папандреу је оценио да је Србија учинила важне кораке на путу ка ЕУ, као што је подношење апликације за чланство у Унији.

"Честитам за храброст и политичку вољу да напредујете ка ЕУ и Грчка ће наставити да сарађује са вама. Верујемо да је 2014. година, када европску перспективу можемо учинити реалношћу за Западни Балкан", рекао је Папандреу.

"Разговарали смо о региону, Македонији, Турској, Кипру, Косову, али и економској кризи и радујем се сарадњи са Србијом у овом времену изазова", закључио је Папандреу.

Спољнополитички приоритети Србије исти

Раније данас у Палати "Србија" у Београду уводним обраћањем министра спољних послова Вука Јеремића почела је дводневна амбасадорска конференција Министарства спољних послова.

Јеремић је изјавио да се спољнополитички приоритети Србије у овој години неће мењати и да најзначајнији циљеви остају улазак Србије у ЕУ и одбрана територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији.

Министар Јеремић је рекао да је 2009. била година изазова и да ће задатак српских дипломата у овој години бити не само да држе успехе постигнуте у претходној, већ и да их увећају у 2010. години.

Шеф српске дипломатије је, поред напретка државе ка чланству у ЕУ и одбрани суверенитета на Косову и Метохији, као приоритете истакао и развијање добросуседске сарадње у региону западног Балкана и развијање економске дипломатије у времену када постоји светска економска криза.

Четири стуба спољне политике

Јеремић је рекао да четири стуба српске спољне политике остају Брисел, Москва, Пекинг и Вашингтон.

"Први стуб је Брисел, главни град ЕУ, којој желимо да приступимо што је пре могуће, док са Москвом делимо историјско партнерство, а данас је Русија и наш савезник у мирољубивој одбрани територијалног интегритета", рекао је шеф српске дипломатије.

Јеремић је истакао да је трећи спољнополитички стуб Србије Пекинг, са којим смо успоставили стратешко партнерство, док је као четврти, али не и последњи, навео Вашингтон, који је означио као кључног играча на светској сцени и западном Балкану.

Говорећи о агенди 2014, Јеремић је истакао да верује да "обећање направљено у Солуну може да буде испуњено у Атини 2014. године"

"Ово је несумњиво амбициозно, али Србија је уверена да је то оствариво", рекао је Јеремић, поводом идеје Грчке да Србија уђе у ЕУ 2014. године.

Говорећи о успесима постигнутим у претходној години, Јеремић је подсетио на одмрзавање Прелазног трговинског споразума, визну либерализацију и подношење кандидатуре за чланство у ЕУ.

Јеремић је рекао и да је Србија одлучна да заврши своју сарадњу са Хашким трибуналом, јер то, како је истакао, није само законска обавеза, већ и етичка обавеза - за нас, наше суседе и цео свет.

Став Србије у вези са Косовом непромењен

Поводом Косова и Метохије Јеремић је истакао да се позиција Србије неће мењати.

"Наше црвене линије су јасне и сталне. Никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова. То је наша уставна, морална и историјска обавеза", нагласио је шеф српске дипломатије.

Јеремић је, говорећи о сарадњи на западном Балкану и истакао да ће Србија у 2010. наставити да буде покретач убрзаних европских интеграција за читав регион, додавши и да ће Србија наставити да брани права и интересе Срба који живе ван Србије.

Министар Јеремић је рекао и да је стабилност Босне и Херцеговине најзначајнија за стабилност целог региона.

Као приоритет спољне политике Србије, Јеремић је, обраћајући се амбасадорима и грчком премијеру и министру спољних послова Јоргосу Папандреуу, истакао и економску дипломатију, напоменувши да ће Србија током 2010. године председавати ЦЕФТОМ.

Јеремић је захвалио Папандреуу на доласку у Београд, подсетивши се тренутака после петооктобарских промена 2000. године.

"Сећам се када сам га као млади активиста нервозно чекао испред Центра "Сава" после мирне револуције у октобру 2000. Папандреу је дошао и пружио ми руку, рекавши: "Честитам, Србија је данас почела свој европски пут", закључио је Јеремић обраћање амбасадорима учесницима дводневне конференције.

Западни Балкан у ЕУ 2014.

Папандреу је, учествујући на амбасадорској конференцији, рекао да регион западног Балкана мора да крене "крупним корацима напред и да отресе са себе ратове и конфликте из прошлости".

Грчка је мотор покретач агенде 2014. да све земље западног Балкана до те године постану чланице ЕУ и тај циљ је остварив, истакао је грчки премијер.

Папандреу је додао да ће окончање пута ка ЕУ захтевати од држава које желе да уђу у европску породицу народа "мирољубиво решавање конфликата од свих страна и поштовање људских и мањинских права, као и борбу против илегалних миграција, организованог криминала и корупције".

Говорећи о питању Косова, Папандреу је истакао да је то комплексно питање и да се Грчка залаже за решење које ће бити засновано на повељи УН и поштовању међународног права.

Папандреу је рекао да његова земља подржава став Србије да се обрати Међународном суду правде и тражи саветодавно мишљење о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Папандреу је, говорећи о стабилности у региону Балкана, истакао да су за Босну и Херцеговину европски изгледи кључни за постизање јединства.

Учесницима конференције обратио се и потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић.

Ово је трећа амбасадорска конференција. Први пут је организована у децембру 2007. године по угледу на стране дипломатске службе.

Конференција се наставља сутра, када ће се првим људима наших дипломатских представништава обратити председник Републике Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и министри полиције и одбране, Ивица Дачић и Драган Шутановац.

број коментара 33 Пошаљи коментар
(уторак, 05. јан 2010, 23:35) - anonymous [нерегистровани]

haha

svidja mi se dosta komentara hahahaha

(уторак, 05. јан 2010, 21:09) - danijel [нерегистровани]

Грчка историјски пријатељ

i ja pozdravljam nasu bracu grke! istorija je dosta toga pokazala, koliko su grci nama prijatelji i braca! hocu samo nesta da kazem u pogled na skopljance i pogotovo crnogorce. obraz, ponos i cojstvo pa i takozvano junastvo, je lako cuvati i imati u mirnim vremenima, ali se tek to pokaze koliko se to ima kada su teska vremena, kada te neko ucenuje za nesta, onda treba da se pokaze ponos,obraz i dostojanstvo! a vi skopljaci i pogotovo crnogorci, to niste pokazali!

(уторак, 05. јан 2010, 19:56) - Raspucin [нерегистровани]

Evropa mora da bude zahvalna,Grckoj sto je istorijski naucnim dostignucima daleko premasila ostale delove sveata!!!

Naime koreni i zaceci naucne misli u savremenoj ljudskoj civilizaciji upravo dolaze iz drevne Grcke:Filozofi,Doktori(Hipokratova zakletva,da se mora leciti i NEprijatelj),Demokratija(Demos je Grcka rec),Matematicari,Fizicari,Olimpijske igra prve odrzane u Grckoj 1896.godine,...a Srbija i Srpski narod moraju da budu srecni sto imaju takve prave i iskrene prijatelje u dobru i(NEdaj Boze)u zlu!!!Zbog svega gore navedenoga, celnici u Briselu bi trebali da se ozbiljnije pozabave Grckim dugom koji premasuje 300.milijardi evra,jer snose veliki deo odgovornosti,zbog toga sto su nudeci "povoljne kredite" grckim investitorima i narodu kao i prodaju nasjsavremenije vojne opreme("partnerstvo za mir") i tehnike doveli drzavu u pat poziciju i njeno normalno funkcionaranje!!! Grckoj se to nije smelo desiti,posto ima NAJlepsu obalu na svetu,sa preko 5.000 ostrva,brodogradnju,juzno voce narance i limun,rogac,pa maslinarstvo,...a o lepim mladim zenama i devojkama da i ne govorimo!!!
Kakav ce tek ekonomski krah i kolaps doziveti zemlje koje su postale clanice pre 6.godina(Slovenija 40.milijardi duga,Madjarska preko 60.milijardi,..) i nove clanice koje se tek ocekuju,kad je Grcka nestrucnim i nedobronamernim ekonomskim instrukcijama iz sedista EU-a dovedena
u poziciju,ni ziveti ni umreti!!!
Braco Heleni zelim Vam mnogo srecniju i uspesniju ovu godinu,od predhodne!!!

(уторак, 05. јан 2010, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Himna

Himni Hej sloveni su zvizdali i Srbi

(уторак, 05. јан 2010, 08:39) - Miroslav Koprivica, KG [нерегистровани]

I mi smo zviždali himni

Ovaj komentator procenjuje da grčki narod nije prijatelj zato što je 95. i 98 zviždao himni Hej Sloveni, da podsetim i mi smo to radili, niko nas nije terao.
Kako kaže, videćete vi Srbi, zviždaće i himni Bože pravde, e...živ ti bio, pa video, bilo ko da si...
Srbija ide svojim putem, otkačinje balast sa strane, bili oni rodjena braća, crnogorci
ili nikad jasna braća makedonci, braća po diktatu Velikog Jože, hrvati...

(уторак, 05. јан 2010, 02:27) - Branko [нерегистровани]

Prijatelj i vise od toga

Dragi moji
Da tako je!! To su iskreni i istorijski prijatelji.Ne samo narod nego i sve vlade i sadasnje i kroz istoriju,bilo da im je tesko ili da li su pod pritiskom.Ne verujem da bi mi mogli da im vratimo toliku ljubav,koliko nas oni cene i vole.U vreme bombardovanja od strane "demokratskog" sveta,oni su ovde u Australiji ravnopravno sa nama svaki dan dok je trajalo bombardovanja demonstrirali ispred americke ambasade, i ne samo to nego su sa nama plakali i nudili nam bilo kakvu pomoc da bih nas utesili !! Bivsa "braca" o kojima gore govorite nisu nasli za shodno ni makar jedan dan da nam se pridruze,a njihova dijaspora je poprilicna ovde.Zato draga braco i sestre postujmo to i prenesimo na nasa buduca pokoljenja ko su nam Grci,da se ne zaboravi.Od njih cemo i nesto da naucimo:kultura,muzika koja se ne menja vekovima i prenosi u nasledje generacijama cuvajuci je.I mi imamo sta da ocuvamo: jezik,kulturu,muziku,a ne unosimo strane izme i.td

(уторак, 05. јан 2010, 01:51) - lavlje-srce [нерегистровани]

lazna braca

dosad 22 komentara i svi sviraju istu notu kako po dogovoru a komentari pune omraze da covek ne poveruje ali kad bi se vratili u 1995 a nije to daleko pa jos 1998 to je jos svezije seticete se vi koje ostavljate komentare protiv makedonije da su vas ta grcka braca ponizila oba puta kad su izvizdali onu himnu hej sloveni a bice i treci put ja to znam samo sto ce ovaj put biti mnogo mnogo bolnije jer ce vas ovaj put vasa braca grci opet izneveriti i izvizdati boze pravde samo nek dodje neko prvenstvo pa da se srbija popne na prestol samo tad ne znam koga cete odabrati za brata

(уторак, 05. јан 2010, 01:50) - cika djole [нерегистровани]

kraljevsko pice

Braco ,od sada samo Metaksu pijem,pio je i nas kralj Aleksandar i odlikovao je(vidi kraljevski grb na etiketi), pa sto nebih i ja.Zivela Grcka.

(уторак, 05. јан 2010, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Дивна земља...

...диван народ... Хвала Браћо...

(уторак, 05. јан 2010, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

ja zivim u BJRM

i ovih dana sam cuo strasnu BJRM-nebulozu."makedonci"kazu da moraju da pozure sa euro integracijama samo da bi pre SRBIJE usli u EU.Tako bi mogli SRBIJU da ucenjuju za priznavanje crkve kao sto danas njih GRCKA ucenjuje oko imena.To je bilo na tv A2 voditelja COMOVSKOG.