Читај ми!

Нова ера у српско-македонским односима

Другог дана посете Македонији председник Србије Томислав Николић обишао је српску породицу Ступар на обали Дојранског језера. Николић је са својим македонским колегом Ђорђем Ивановим посетио и манифестацију "Ракијада" у месту Валандово.

Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов посетили су у месту Дојран домаћинство српске породице Ступар, пореклом из Босанског Петровца, који већ трећу генерацију живе на обали Дојранског језера.

Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС да му се допао наслов у једним македонским новинама да је његова посета Македонији "почетак нове ере односа две земље", јер су се, како је истакао, лоши односи између Србије и Македоније увек преламали на српску националну мањину у Македонији.

"Ја мислим да смо успели да овако добрим, рекао бих присним односима, које смо остварили у Скопљу и са председником и са председником владе, достигнемо да се српска национална мањина осети потпуно равноправно у Македонији", рекао је Николић.

Николић и Иванов обишли су и традиционалну манифестацију "Ракијаду" која се у месту Валандову, на југу Македоније, одржава 13. годину за редом.

Два председника су у Валандову, родном мести Ђорђа Иванова, где се 20 такмичара надмеће у печењу лозове ракије, дочекани аплаузом, а од градоначелника тог места Николчета Чурлиновског на поклон су добили иконе Свете Петке, празника који православни верници данас обележавају.

Николић је градоначелнику Валандова поклонио домаћу ракију коју сам припрема на свом имању у селу Бајчетина, надомак Крагујевца, преноси Танјуг.

Председник Србије је обишао две винарије у Демир Капији и Стобију. У Демир Капији је посетио винарију "Еленови вила Марија" која је смештена у објекту који је раније припадао породици Карађорђевић и под заштитом је Унескоа, а потом и винарију "Стоби".

Николић борави у тродневној посети Македонији, током које се већ састао са државним врхом те земље, а сутра ће заједно са премијером Србије Ивицом Дачићем учествовати у обележавању 100. годишњице од почетка Балканских ратова, у месту Зебрњак, код Куманова.

Председници Николић и Иванов су јуче у Скопљу разговарали о односимадве земље, економским питањима и проблемима које две државе чекају на путу ка Европској унији.

Наше земље имају различите ставове о одређеним питањима, али нас то не спречава да гледамо у будућност, поручили су Николић и Иванов после састанка у председничкој резиденцији у скопском насељу Водно, где је Николић дочекан уз највише државне и војне почасти.

Николић је у Скопљу разговарао са премијером Николом Груевским и председником Собрања Трајком Вељаноским и положио венац на Споменик палим херојима за Македонију.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 28. окт 2012, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

Sto se tice prava


srpska manjina u Makedoniji ima ista prava kao i makedonska manjina u Srbiji!

(субота, 27. окт 2012, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Tako je!

Potpuno se slažem s vašim mišljenjem.Nadam se da je još ostalo pozitivnih mišljenja u današnjoj nezavisnoj Makedoniji o (svom) nekadašnjem srpskom narodu i poreklu koje je za vreme komunističkih izdajnika potpuno negirano i izbrisano.Da li se neko pita zašto je tako bilo.I zašto se negira oslobodilački karakter ratova za oslobođenje svoje braće u Makedoniji.Da li se to danas uči u Makedoniji u školama:koliko je srpskih vojnika poginulo i ranjeno samo u Kumanovskoj bici.Zašto se neko boji o tome da govori i zašto se to ne prikazuje istinito.Ne želim da me se pogrešno razume.Ova poseta predsednika Nikolića je istorijska u novom razvoju odnosa između današnje Makedonije i Srbije.Želimo što bolje odnose i puno razumevanje između dva bratska naroda i verujemo u oba predsednika, kako Nikolića tako i makedonskog predsednika.Srpsko-makedonski patriota.

(субота, 27. окт 2012, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Tomo imali šanse da zvanično posjetimo Kajmakčalan na mestu gde su se otvorila vrata Evropi ?

(субота, 27. окт 2012, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Podrska predsedniku Nikolicu

...a sada su na redu prava srpske manjine u CG.

(субота, 27. окт 2012, 18:32) - Читалац [нерегистровани]

Винарија

И ја сам срећом ове године свратио до винарије у Демир Капији при повртатку из Грчка.Имају бар три врсте одличног вина и најбољи су у БЈР Макединији без конкуренције.Ако је Тома пробао "Vranec best choise", посета је успела.Предивна кула на врху брда, пример како бисмо могли са средимо Смедерево, Градац, ...

(субота, 27. окт 2012, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

А Јосифово ?

Када је био у Валандову, председнику је требало рећи да осим општинског центра посети и суседно српско село Јосифово, до 2. св. рата веће од Валандова.Иза тог рата били су од комуниста кажњени и запостављени због оданости креаљу и династији а у развоју је форсирано Валандово.