Читај ми!

Потврда пријатељских односа Србије и Русије

Председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин су на састанку у Сочију потврдили пријатељске односе две земље. Уједињене нације треба да имају примарну улогу у решавању питања Косова, сагласни Николић и Путин. Русија не види проблем у амбицијама Србије да уђе у Европску унију, рекао председник Николић.

Председници Томислав Николић и Владимир Путин су на састанку у Сочију потврдили пријатељске односе Србије и Русије у којима треба уважити нове међународне околности, јавља извештач РТС-а Бојан Бркић. У разговорима који су трајали два и по сата двојица председника су главну пажњу посветили темама економске, трговинске и сарадње у области енергетике, а говорили су и о Косову и Метохији.

Путин је рекао да ће Русија и Србија бити партнери и у будућности, пре свега у великим "паневропским и инфраструктурним пројектима" попут Јужног тока и да су руске компаније већ присутне на српском тржишту у области енергетике, металургије и туризма.

"Оне су и највећи инвеститори и највеће пореске платише", навео је руски председник.

Он је поменуо складиште гаса Банатски двор и рекао да се нада да ће бити и других сличних примера успешне сарадње две земље у енергетици.

"У Србији активно раде Гаспромњефт, Лукојл, а спремни смо да на српском тржишту радимо не само са српским партнерима, него и са европским, ако је могуће", рекао је он.

Руски председник је говорио и о раду Хуманитарног центра у Нишу и ангажовању у решавању проблема са елементарним непогодама у Србији, као и помоћи у разминирању терена.

Председник Србије Томислав Николић је рекао да су односи две земље увек "зависили од руководстава, а никада од грађана, који су увек били за што тешњу сарадњу".

"Разговарали смо како да интензивирамо сарадњу како би постигла онолики ниво колики заслужују наши добри братски односи", додао је Николић.

Према његовим речима, било је говора и о пројектима у којима може да учествује и државни и приватни руски капитал, о заједничком наступу на другим тржиштима. Николић је истакао да се нада да ће до краја године бити отворени радови на скоро 400 километара трасе Јужног тока кроз Србију.

"Надам се да ћемо имати ту радост и част да председник Русије отвори радове", навео је Николић.

Председник Николић је рекао да му је част да предводи делегацију Србије у првој званичној посети Русији и рекао да су односи две земље ушли у нову еру, која није заснована само на језику, традицији, култури и вери већ на економским интересима оба народа.

Он је нагласио да Србија покушава да испуни услове Европске уније за добијање пуноправног чланства и да Руска Федерација не види проблем у томе.

О Косову под окриљем УН-а

Николић је рекао да је Србија суочена са укидањем такозване надгледане независности Косова, да су на церемонији у Приштини присуствовали представници Европске уније.

Он је додао и да је Србија ушла у преговоре са привременим органима власти у Приштини и да не може да учествује у било каквим преговорима који учвршћују независност јужне српске покрајине.

Николић и Путин су се сагласили да Уједињене нације треба да имају примарну улогу у решавању питања Косова, а шеф руске државе је прецизирао да решење треба тражити на основу Резолуције 1244.

"Србија је суочена са укидањем надгледане независности Косова. Ушли смо у преговоре са привременим иснтитуцијама у Приштини у жељи да наши грађани боље живе, али не можемо да учествујемо у преговорима који учвршћују независност Косова", рекао је Николић на конференцији за новинаре после разговора са председником Русије.

Николић је нагласио да Србија не може да дозволи никакву промену стања на Косову силом, јер се, како је подсетио, од силе одустало још 1999. године. "Ми ниста нећемо радити на силу, али ћемо све радити у оквиру Савета безбедности УН", поручио је Николић.

Он је додао да је Србија захвална Русији и другим чланицама СБ УН које се не слажу са незаконитом, самопроглашеном независношћу Косова. Николић је рекао да у Србији никада неће моћи да победи онај ко би се сагласио са независношћу Косова.

Путин је поновио да је Русија што се тиче Косова привржена очувању примарне улоге УН.

"Сматрамо да решење треба тражити преговорима, на основу резолуције 1244", рекао је руски председник.

После завршетка састанка Николића и Путина, почели су шири састанци државних делегација Србије и Русије, као и представника великих компанија.

број коментара 36 Пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2012, 22:14) - Boranka [нерегистровани]

!

Ništa bez braće Rusa, uvek su za nas i u znas. Jako imponuje jednom malom narodu poput Srbije da tako velika sila poput Rusije stoji iza nas.

(среда, 12. сеп 2012, 16:53) - Julijana79 [нерегистровани]

bravo!

Svaka čast na velikoj brizi i pomoći Rusiji koja je uvek bila uz nas.

(среда, 12. сеп 2012, 16:25) - Nikolina [нерегистровани]

braća

Srbija i Rusija su dve bratske zemlje koje su jako slične i bliske jedna drugoj i po kulturi, veri i svemu ostalom. Nadam se da će tako zauvek i ostati!

(среда, 12. сеп 2012, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

kako su Rusi nasa braca ?

Negde oko 2450 pre nove ere,pored reke Raske zivelo je pleme Rasi.Tada u to vreme bio je vojni pohod i oni su osvojili veliki deo teritorije,to je sadasnja Rusija.Tamo su i ostali.Nakon toga,isto pleme krece prema Indiji pod vodjstvom imperatora Nino Belov-a
Latini ga nazivaju (Bachus iz Niza)t.j sadasnji Nis.To je prvi srpski imperator koji je osvojio 2/3 sveta.Sto je najsmesnije
latini nisu zaboravili imena imperatora odakle su krenuli a koje su pleme bili,nemogu da se sete.Sta ces kad su zaboravni.Veliki pozdrav.

(среда, 12. сеп 2012, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Znaci...

...moj deda je bio u pravu ,kad je govorio,nas i "brace" Rusa 3000.miliona.

(среда, 12. сеп 2012, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

@Za pocetak.

"Slican"jezik,i...zbog toga smo braca,a sta je za kraj.

(среда, 12. сеп 2012, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

za pocetak

zasto su nam rusi braca ?
Prvi primer: Jezik koji govoris je slicniji ruskom jeziku nego npr engleski, nemacki , francuski itd.

(среда, 12. сеп 2012, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Jedno pitanje....

Da mi neko kaze ako ima pojma .....Kako i zasto su Rusi nasa braca??.

(среда, 12. сеп 2012, 11:30) - anonymous [нерегистровани]

Negativci

Savim je prirodno sa saradjujemo sa Rusijom. I ja, pre se druzim i saradjujem sa svojim bratom, no sa strancem.
Zivela velika bratska RUSIJA!

(среда, 12. сеп 2012, 11:07) - Julija [нерегистровани]

tako je

Sa Rusijom nema iznenađenja. Uvek je bila uz Srbiju i srpski narod kad god je trebalo i u dobru i u zlu!