Читај ми!

Постковид саветовалишта, прве информације о синдрому у апотекама широм Србије

Фармацеутска комора Србије покренула је програм постковид саветовалишта. У наредном периоду она би требало да буду доступна грађанима у апотекама широм Србије. Директорка Фармацеутске коморе Србије Татјана Шипетић каже за РТС да из окружења и литературе виде да велики број људи није ни свестан да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19.

Директорка Фармацеутске коморе Србије Татјана Шипетић истиче да 80 одсто од преко 1.600.000 до сада инфицираних у Србији потенцијално може да има неки од постковид симптома и да им треба помоћи.

"Из нашег окружења и из литературе коју пратимо видимо да велики број људи није ни схватио да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19", каже Шипетићева.

Наводи да су се неки потпуно затворили јер мисле да се само њима нешто страшнно десило и променило у животу јер имају проблем са памћењем или је почела да им опада коса.

"Хтели смо да тим нашим пацијентима пружимо подршку и помогнемо им у ситуацијама у којима фармацеут може својим саветом да им помогне", објашњава Шипетићева.

Каже да је пилот пројекат почео 5. децембра онлајн едукацијом, којој су присуствовали фармацеути из различитих градова у Србији.

"Они су имали прилику да виде шта су основни клинички симптоми дуготрајног постковид синдрома и да науче на које начине могу да приступе пацијенту и помогну да се смањи интезитет симптома, као и како да прате пацијента", истиче Шипетићева.

Каже да су након тога фармацеути почели да пружају услугу, а да ће 5. фебруара бити сакупљени резултати, како би се видело да ли нешто треба изменити или прилагодити условима рада у апотекама. После тога ће услуга бити омасовљена, како у приватним тако и у државним апотекама.

Каже да фармацеути треба да буду и помоћ која ће радити тријажу и послати код лекара пацијенте када је то неопходно.

"Не бих никада преузимала улогу лекара. Постоје стања која подразумевају да морате отићи код лекара, али фармацеути ће моћи да дају препоруку", објашњава Шипетићева.

Истиче да за овакве врсте услуга, које подразумевају бављење пацијентима 15 или 20 минута, нема довољно фармацеута, због чега треба анимирати и нове генерације.  

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво