Читај ми!

Аустријски парламент усвојио закон о обавезној вакцинацији - казна за невакцинисане од 600 до 3.600 евра

Аустријски парламент вечерас је, после вишесатне бурне дебате, усвојио закон којим се уводи општа обавезна вакцинација против коронавируса и ступиће на снагу почетком фебруара.

Одлука о обавезној вакцинацији пунолетнох грађана донета је великом већином. Од 170 предатих гласова, 137 посланика је гласало "за", а 33 "против" закона.

Иначе 13 посланика, готово из свих парламентарних странака, из протеста против обавезне вакцинације, или болести, није присуствовало седници.

За Закон су гласали посланици владајућих Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелени, као и опозиционе Социјалдемократске партије (СПО) и Неос-а.

Слободарска партија (ФПО) је гласала против ове мере, оптужујући власти и све који су гласали за обавезну вакцинацију, да тиме уводе тоталитаризам и "здравствени комунизам" у Аустрији.

На захтев ФПО гласање је спроведено прозивањем посланика, тако да су посланици након прозивања имена морали да убацују свој глас у за то предвиђене гласачке кутије.

Колико је закон о обавезној вакцинацији поделио друштво показује да је на сајт парламента послато, током периода јавне расправе, више од 100.000 ставова грађана.

Током дебате све странке су упутиле критику ФПО, оптужујући слободарце за ниску стопу вакцинације.

На другој страни, посланици ФПО су подвукли да је такав закон невиђен у демократској Аустрији и да је тиме влада изгубила поверење грађана.

Лидер ФПО Херберт Кикл најавио је да се неће вакцинисати и поред обавезне вакцинације.

Према усвојеном закону, сви пунолетни грађани који су пријављени у Аустрији, мораће да се вакцинишу против корона вируса.

Закон предвиђа прелазни период током којег ће се невакцинисани опомињати, а од средине марта креће и новчано кажњавање од 600 до 3.600 евра.

Бундесрат, покрајински дом парламент, треба још 3.фебруара да потврди закон, тако да ће ступити на снагу одмах после тога.

Аустријска влада, у договору са опозицијом која је подржала обавезну вакцинацију, договорила је претходно и лутрију за све грађане који се вакцинишу.

Тако ће сваки десети вакцинисани грађаним моћи да освоји бон у вредности од 500 евра који ће моћи да потроши у аустријским продавницама, гастрономији, хотелима и слично.

Аустрија је прва земља у ЕУ која је увела општу обавезну вакцинацију.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво