Читај ми!

Израел поново уводи контроверзну меру: Шин бет прати заражене омикроном

Странцима је у наредне две недеље забрањен улазак у Израел,а та земља је увела и строжа правила за карантин. Шин бет ће пратити све заражене новим сојем коронавируса - омикроном.

Израел је одобрио дигитално праћење заражених грађана од стране безбедносне агенције Шин бет. Ово би, према речима директора агенције Ронена Бара, била привремена мера и односила би се само на заражене сојем омикрон.

Употреба технологије Шин бета за лоцирање грађана који су били у контакту са зараженима била је контроверзна и први пут када је уведена - у марту 2020. Влада је тада одобрила да се прати телефон сваког пацијента који "није сарађивао у проналажењу заражених". И Шин бет и јавност су имали приговоре на ову меру.

У фебруару је пресуђено да Шин бет не сме да прати пацијенте, с обзиром на то да је закључено да то није ефективна мера у сузбијању пандемије, нарочито када се има у виду успех вакцинације. 

Нови сој коронавируса, омикрон, најпре је откривен у Јужној Африци, али је детектован и у Белгији, Боцвани, Хонгконгу. Један случај је за сада откривен и у Израелу, код жене која се враћала из Малавија.

Истражује се још седам случајева, од којих су четири стигла у Израел из иностранства. Пошто три нису, сумња се да је већ дошло до ширења овог соја.

Ко иде у кућни, а ко у државни карантин 

Израелци који се враћају кући из иностранства мораће да буду у карантину три дана, без обзира на то да ли су вакцинисани или не. По доласку у земљу, биће им урађен први пи-си-ар тест, а 72 сата касније и друgи. Ако су оба теста негативна, моћи ће да изађу из карантина.

Странци, међутим, неће смети уопште да улазе у Израел у наредне две недеље. Постоје специјалне ситуације када ће то ипак бити дозвољено, али за то ће бити неопходна претходна сагласност израелских власти.

Око 50 афричких држава и територија стављено је на израелску црвену листу - Израелцима је забрањено тамо да путују. Израелци који се буду враћали из тих земаља биће смештени у државни карантин док им не стигне негативан пи-си-ар тест, а након тога ће бити у карантину код куће на седам дана. Ако се испостави да је некоме тест позитиван, мораће да остане у државном карантину до опоравка.

Ковид пропуснице биће неопходне за присуство било каквом догађају на ком је више од 50 људи.

У Израелу је 118 ковид позитивних пацијената у тешком стању, од којих 97 није вакцинисано.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво