Читај ми!

Кон за РТС: Ковид успорава, али нам предстоје избори као епидемиолошки изазов

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да имамо стагнацију коронавируса и благ пад, али да успоравање активности вируса иде спорије него што се мислило да ће ићи на почетку месеца. Кон упозорава да нам предстоје избори као велики епидемиолошки изазов.

Никако да дођемо до троцифреног броја заражених, број тестираних и даље је велики. Епидемиолог Предраг Кон рекао је гостујући у Београдској хроници да нам предстоји низ епидемиолошких изазова у наредном периоду.

"Имамо епидемиолошки изазов у наредном периоду, а то су избори. Надам се да ће да се носе маске и поштују мере. То је ризичан моменат када ће велики број људи бити у контакту и треба се заштитити", нагласио је Кон.

Епидемиолог додаје и да нам предстоје ускршњи празници, а католички Ускрс се пада раније у односу на православни тако да ће наши људи из оних земаља где је вирус веома активан кренути ка Србији.

Објаснио је да је тренутно активна подваријанта омикрона - стелт сој, који се брже преноси и то може да нас забрињава.

"После Ускрса крећу свадбе и матуре, све оно што волимо, али можда нас вирус и мимоиђе, а то се може десити, ако падне број оболелих у наредне две недеље", оценио је Кон.

Према његовим речима, независно од коронавируса, иначе су месеци фебруар и март најинтензивнији по питању вируса грипа.

"У последњем периоду га нисмо откривали, али нисмо га ни тражили, највише смо тражили ковид", каже епидемиолог напомињући да се враћају пролећни вируси.

Кон је рекао да се и даље људи усмеравају да ако имају тегобе пар дана да се тестирају.

"Ово јесте завршница епидемије, али ако питају још колико ће трајати коронавирус, ја у шали кажем још 100 година. Ово ће бити болест која ће ендемски бити присутна", истакао је Кон.

Напоменуо је да се још увек не зна колико ће бити значајан постковид, најпре код хроничних болесника, али и код здравих људи.

Одговарајући на питање да ли смо постигли колективни имунитет, Кон каже да не можемо да кажемо да смо постигни жељени имунитет јер ниво вакцинације код нас није био велики.

Када је реч о његовом даљем ангажману у Кризном штабу, напомиње да ће то зависити од његовог здравственог стања и процене државе.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво