Читај ми!

Ко обавезно треба да дође у ковид амбуланту, др Бекић дао савет родитељима

Координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима Зоран Бекић рекао је за РТС да је имунизовано нешто више од 58,8 одсто популације, 3.120.000 становника, а 33 одсто је примило трећу дозу. Оцењује да ће полазак у школу повећати број инфицирaне деце јер се омикрон брзо шири. Ако дође до погоршања епидемијске ситуације, планираће се и отварање ковид система на Сајму, истакао је Бекић.

Ђаци се сутра враћају у школске клупе. У нижим разредима основне школе настава је непосредна, а старији основци и средњошколци наставу слушају по комбинованом моделу

Педијатар Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима у Београду рекао је да ако поредимо бројеве инфициране деце у Дому здравља у Савском венцу, крајем прошле године било је једно до двоје деце дневно, а сада 12 до 14 деце, то су за сада предшколска деца.

"Број није тако велики као крајем октобра када је у Дому здравља било 20 до 24 деце. Полазак у школу повећаће број инфициране деце јер се омикрон брзо шири", рекао је Бекић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Расте број новозаражених - у Србији се дневно региструје од 14.000 до 18.000 нових случајева. Ти бројеви су, међутим, вероватно и дупло већи јер не дођу сви на преглед: Неки остану код куће јер очекују да ће то проћи због блажег соја, указао је доктор.

"Код нас су бројеви од 520 до 580, што је три до четири пута више него крајем прошле године. Добро смо се организовали, имамо седам ковид амбуланти и чекање није дуже од пола сата", рекао је Бекић.

Савет родитељима

Бекић је дао савет родитељима - потребно је да се имунизују јер ће тако најбоље заштити своје дете. Овај талас епидемије донео је велики број хоспитализоване деце.

Популација деце од 12 до 17 година је најмање имунизована, 3,8 одсто је имунизовано, односно 15.000 - то је релативно мали број, каже доктор.

Ко обавезно да дође у амбуланту

Др Бекић каже да је потребно да у ковид амбуланту дођу сви, а примарна здравствена заштита адаптира се постојећим условима.

"Не могу грађани да оцене да ли ће се нешто закомпликовати или неће. Покушавамо да пружимо услугу свим грађанима. Пре свега треба да дођу старији грађани који имају коморбидитете јер су најризичнија група. За сада млади и радно способно становништво су највише у ковид установама, али када вирус почне да много више циркулише кроз старију популацију, очекујем да ће бити потенцијални проблем", каже Бекић.

Сигурно је да су здравствени радници уморни, на првој су линији фронта, каже он и додаје да је у Дому здравља Савски венац 12 одсто радника на боловању, али не недостаје мотива и ентузијазма да се све уради на прави начин.

"Свако ће имати адекватну услугу", рекао је доктор.

Како тече вакцинација у Србији

Бекић каже да је имунизовано нешто више од 58,8 одсто популације, 3.120.000 становника, 33 одсто је примило трећу дозу.

Према његовим речима, бројеви су успорени, мање је интересовање за имунизацију.

"Од 1. јануара до сада апликовали смо мање доза него што смо апликовали само једног дана у фебруару или марту 2020. године, када је било 80.000 доза, сада ни 80.000 доза за 20 дана", изнео је податак гост Јутарњег дневника.

И даље је имунизација једини пут да се изборимо са короном, подвлачи Бекић и додаје да је на Сајму апликовано око 555.000 доза, 238.000 првих, 220.000 других и 94.000 трећих доза.

Сајам остаје вакцинални пункт, неки се гасе

Због мањег интересовања за имунизацију, ујутру се затварају вакцинални пунктови Стадион, Рајићева и Икеа, остаје Галерија која ће радити од 12 до 20 часова и сви други пунктови у домовима здравља, рекао је др Бекић.

"Ако дође до погоршања епидемијске ситуације, тада се планира и отварање ковид система на Сајму", закључио је Бекић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво