Читај ми!

Вирус и домаћин склопили примирје, ковид постаје лакша болест

Проф. др Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш рекао је за РТС да за разлику од драматичних сцена које се могу видети у ковид амбулантама на срећу се тај притисак не прелива на болнице. Моја предвиђања су да је успостављен еволуциони пут између вируса и домаћина где су задовољни и једни и други и да ће ковид 19 прећи у форму лакше болести, али морамо сачекати, навео је Јанковић.

Редови су и даље испред ковид амбуланти, а оно што додатно отежава ситуацију је све већи број заражених лекара. Шта чинити и када би се могли надати слабљењу актуелног таласа заражавања?

У Нишу је отворена и четврта ковид амбуланта. Проф. др Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш рекао је за РТС да се последњих дана бележи повећање броја хоспитализованих, али да је ситуација под контролом.

"Научили смо на удере у којима смо имали и по хиљаду хоспитализованих у Ковид болници у Крушевцу који је највећи ковид центар у Централној и Јужној Србији. Имамо по последњем извештају 130 пацијената, што је далеко мање од капацитета", навео је Јанковић.

Истичући да за разлику од драматичних сцена које се могу видети у ковид амбулантама, где је примарно здравство под великим притиском, на срећу се тај притисак не прелива на болнице.

Објашњење је, како каже, да се заражавају млађи, а биће проблем када се то буде слило ка старијој популацији.

"Нама је углавном већина хоспитализованих јако стара. То су пацијенти са другим болестима, пацијенти који су оболели од малигних болести, хирушки пацијенти. Тако да притисак није велики", навео је.

Напомињући да је очигледно да омикрон даје блаже клиничке слике, а видећемо да ли ћемо касније имати неке постковид последице.

Када је реч о заражавању здравствених радника, каже да се могло чути да је у неким мањим местима ситуација драматична, али да то није случај у КЦ Ниш где има око 100 заражених што није велики притисак на тај центар.

Говорећи о прогнозама, каже да нисмо достигли пик овог таласа, очекује да ће бројке расти до средине фебруара и да очекује да ћемо имати мирније пролеће и лето.

"Шта ће се догађати, да ли ће из мање вакцинисаних делова света доћи нови сој. Моја су предвиђања да неће, да је успостављен еволуциони пут између вируса и домаћина где су задовољни и једни и други и да ће ово прећи у форму лакше болести, али морамо сачекати да видимо да ли ће бити постковид последица омикрона", истакао је Јанковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво