Читај ми!

Директорка Батута даје одговор на питање – да ли деца треба да приме трећу дозу вакцине

Вакцинисање деце трећом (бустер) дозом тренутно није пракса не само код нас него ни у свету. Деца су вакцинисана двема дозама и до даљег остаје тако, наводи за РТС директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

Верица Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је у Србији мали број деце вакцинисан, али да се у нашој земљи наставља вакцинација младих од 12 до 18 година.

"Саме вакцине против ковида 19 штите, према томе у нашој земљи се наставља вакцинација деце узраста, у овом тренутку, од 12 до 18 година и тај процес наравно напаредује будући да вакцине штите и да се остварује заштита од инфекције која се преноси контактом и која свакако може да се спречи добијањем вакцине", објашњава Јовановићева.

Када је у питању трећа доза вакцине код деце, додаје гошћа Јутарњег дневника, тренутно то није пракса не само код нас него ни у свету.

"Дакле, деца су вакцинисана са две дозе и то до даљег остаје тако", истиче Јовановићева.

"Непосредна настава у свим школама у Србији" 

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији, наводи да подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији тог узраста, показују да деца могу да крену у школу.

"Анализом епидемиолошке ситуације у овом тренутку можемо рећи да је сасвим дозвољено и прихватљиво похађање наставе у школама. Подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста, указују да ђаци могу да крену у школу и она сутра полазе у школу по класичном моделу наставе", наводи Јовановићева.

Додаје да се епидемијска ситуација прати сваког тренутка и да ће се у складу с тим доносити одлуке.

"У сарадњи са Министарством просвете, наша радна група, односно тим за школе континуирано прати епидемијску ситуацију како по школама, тако и по окрузима. Уколико дође до било каквих промена у појединим одељењима и разредима, школе су толико већ навикнуте и обучене да се та врста наставе организује у складу са потребама", наводи директорка Института "Батут".

"Нови сој омикрон није ушао у Србију"

Говорећи о новом соју вируса омикрон, откривеном у Јужној Африцинаводи да он није ушао у Србију.

"Његова основна карактеристика је да може да доведе до поновне инфекције особа које су већ прележале ковид у претходном периоду и постоје претпоставке да може да заобиђе имунитет. Према томе, из тог разлога постоји једна велика предострожност и апелује се на примену свих заштитних мера и на праћење свих оних људи који долазе са територије Јужне Африке и земаља које су у окружењу", истиче Јовановићева. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво