Читај ми!

Расте број заражених, Кризни штаб: Поразан податак о броју младих који су вакцинисани

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 145 особа од тестирана 9.383 узорка. Од последица заразе преминуле су 3 особе. На респиратору се налазe 4 пацијента.

Ђерлек: Морамо повећати број вакцинисаних током лета, посебно младих

У току лета морамо повећати број имунизованих, посебно у групи младих, рекао је за РТС државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

"Нисмо искористили шансу, али нисмо закаснили. Код младих још влада дилема да ли је боље вакцинисати се или прележати болест, што је лоше. Треба разговарати са њима јер немају довољно сазнања и говорити им о значају вакцина у искорењенивању разних болести", рекао је Ђерлек.

Он каже да је добро што је одржана седница Кризног штаба како би се размотрила тренутна епидемиолошка ситуација. 

"Тренутно сунце спречава ширење вируса али врло брзо ћемо стићи у јесен. Расту бројеви новозаражених, регистровали смо случајеве новог делта соја који ће тек показати своју пуну снагу", сматра Ђерлек.

Државни секретар Министарства сматра да има начина да се људи уозбиље и више вакцинишу без обзира што се они који не желе да се вакцинишу позивају на Устав, људска права.

"Свако има право на избор али нема право да угрожава друге", рекао је Мирсад Ђерлек.

"Оштрије ћемо контролисати поштовање мера"

На седници Кризног штаба констатовано је да више од 30 одсто људи не носи заштитне маске и не одржава дистанцу, рекла је Кисић Тепавчевићева, најављујући да ће у наредном периоду бити пооштрене контроле поштовања мера.

Нагласила је да је примећено да се заштитне маске не носе у јавном превозу, тржним центрима и другим затвореним објектима.

Додала је да су сви свесни чињенице да су високе температуре и да је незгодно носити маске, али да с обзиром да становништво није вакцинисано у потребној мери морамо поштовати противепидемијске мере.

"Нажалост, мораћемо да повећамо контроле. Репресивне мере и кажњавање нису популарни, али су једини начин", поручила је министарка.

Вакцинисано 90 одсто корисника и 80 одсто радника социјалних установа

Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је у установама социјалне заштите вакцинисано више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених у тим установама.

Указала је да је тај ниво вакцинисаних резултирао тиме да су у претходном периоду у тим установама забележени само спорадични случајеви заражених.

"Претходних недеља имали смо и дане када нисмо имали ниједног оболелог, претходних дана имамо три оболела, ниједан није животно угрожен, а сва три корисника који су позитивни, нису вакцинисани", рекла је Кисић Тепавчевићева.

"Трећа доза нам неће обезбедити колективни имунитет"

Морамо бити свесни чињенице да и уколико се покаже потреба за трећом дозом вакцине она неће обезбедити колективни имунитет, поручила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је одговарајући на питање у вези с трећом дозом, рекла да ће сви који су два пута вакцинисани сигурно отићи да приме и трећу дозу уколико се испостави да је потребна, али је упозорила да је сада приоритет да се невакцинисани у нашој земљи вакцинишу како бисмо стекли колективни имунитет и изборили се са вирусом.

Кисић Тепавчевићева је навела да се истраживања о трећој дози још раде, као и да их сада раде произвођачи и указује на то да се показало да поствакцинални имунитет траје дуже него што се првобитно мислило.

Указује и на то да није примећен велики број инфицираних који су претходно вакцинисани, а да и они који јесу инфицирани, а вакцинисани су, нису имали теже облике болести.

Задатак свих вакцинисаних је да утичу на оне које познају, а који нису вакцинисани, да промене мишљење и то учине, јер вакцинацијом не штите само свој живот, већ животе свих нас.

"Болнице могу да траже доказ да радници нису заражени"

Једна од мера која се може доносити индивидуално, од болнице до болнице, у зависности од епидемиолошке ситуације, је да се запосленима након одмора може тражити доказ да нису заражени, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је, поводом информација да поједини клинички центри траже пи-си-ар тестове од запослених који се нису вакцинисали приликом повратка са одмора и питање да ли је то пракса у свим болницама, рекла да је болничка средина место где постоји највећи интензитет контаката са најосетљивим становништвом, који су болесни и захтевају лечење и негу, као и да радници могу бити преносиоци инфекције.

"Вакцине су доступне од децембра тако да су сви здравствени радници који одговорно схватају свој посао, а који немају контраиндикацију, примили вакцину. Они који на дужи временски период оду са свог радног места приликом повратка морају да буду безбедни за своје пацијенте и болничку средину", подвукла је Кисић Тепавчевићева.

Истакла је да треба да пруже доказ да нису заразни, а то је пи-си-ар тест.

Та мера, додала је, доносиће се од болнице до болнице и зависиће од епидемиолошке ситуације и вакцинисаности радника.

Кисић Тепавчевић: Вирус није на одмору, поразан податак о броју младих који су вакцинисани

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић навела је након седнице Кризног штаба да се у Србији бележи благи пораст оболелих, али да је ситуација и даље стабилна.

"Време је годишњих одмора, али вирус није на одмору, вирус је ту", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Када је реч о хоспитализованим пацијентима, међу њима последњих месеци преко 99 одсто њих није било вакцинисано, а међу преминулима од последица заразе нема оних који су били комплетно имунизовани.

"Највећи део састанка био је посвећен томе како да утичемо да се повећа обухват вакцинације", рекла је Кисић Тепавчевићева.

То није само индивидуална одговорност него и колективна, не штитимо само себе већ и оне које волимо, додала је она.

На данашњи дан је у нашој земљи вакцинисано 2.772.927 особа, а обе дозе је примило 2.642.507 људи. Око 49 одсто грађана Србије је примило бар једну дозу вакцине, а Кисић Тепавчевићева истиче да овај проценат није довољан.

Навела је да је посебно поразан податак да је свега 17,42 одсто становника узраста од 18 до 30 имунизовано.

"Морају да схвате да и они могу да се разболе, да највероватније неће имати тежу форму болести, али носе овај вирус и могу да га преносе другима", поручила је Кисић Тепавчевићева.

Завршена седница Кризног штаба

Завршена је седница Кризног штаба. Очекује се обраћање чланице Кризног штаба Дарије Кисић Тепавчевић.

За запослене у УКЦ Крагујевац који нису вакцинисани обавезан пи-си-ар тест

На основу инструкција Министарства здравља и комисије за заразне болести, Универзитетски клинички центар у Крагујевцу донео је одлуку чији је циљ заштита пацијената од могућег заражавања коронавирусом преко здравствених радника.

Како је за РТС потврдио директор УКЦ Крагујевац Предраг Саздановић, та здравствена установа инсисистира на негативном пи-си-ар тесту не страријем од 48 сати, код радника који су били одсутни по било ком основу дуже од седам дана, колико траје минимални инкубациони период.

Од одлуке су изузети запослени који су примили прву дозу вакцине и чекају другу, они који су прележали ковид у претходних шест месеци и запослени код којих постоји медицинска контраиндикација за примање вакцине, коју је потврдио њихов лекар.

Према речима Саздановића, заштита пацијената је на првом месту.

Универзитетски клинички центар Крагујевац

СЗО против мешања вакцина: Ово је помало опасан тренд

Водећа научница Светске здравствене организације Сумија Сваминатан саветовала је људе да не мешају вакцине против ковида различитих произвођача, називајући то "опасним трендом", јер је потребно више података како то утиче на здравље.

Брнабић: Не каснимо са одлуком о трећој дози вакцине

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да нема потребе да се пре 1. августа доноси одлука о трећој дози вакцине, јер, како је рекла, колико је њој познато, ниједна вакцина није још ни регистрована за трећу дозу.

Брнабићева је, одговарајући на новинарско питање зашто се са одлуком чека до августа, када неки епидемиолози већ говоре да је четврти талас такорећи почео, истакла да како и сами произвођачи вакцина наводе, трећу дозу није потребно давати пре истека пола године након ревакцинације.

"То се код нас гађа са 1. августом. Наше Национално тело за имунизацију бави се анализама и студијама и до 23. јула ће дати своје мишљење Кризном штабу који ће након тога донети одлуку, али не каснимо", рекла је Брнабићева.

Подвукла је да се још чека да се види да ли произвођачи вакцина имају одобрење за давање треће дозе.

Почела седница Кризног штаба

Почела је седница Кризног штаба на којој ће бити размотрена тренутна епидемијска ситуација у Србији.

Грчка, туристи могу у ресторане и кафиће ако су вакцинисани

Посетиоци затворених ресторана, барова и кафића у Грчкој мораће да докажу да су вакцинисани против ковида или да су у последња три дана имали негативан тест, саопштила је Влада Грчке.

Према новим прописима, који ће ступити на снагу од августа, посетиоци затворених барова и ресторана ће морати да седе за столом, пише Ројтерс.

Они који буду седели на отвореном неће морати да доказују да ли су вакцинисани или да имају негативни на тест на коронавирус.

"Кључно је не остављати утисак да губимо контролу над пандемијом како би наша туристичка индустрија могла да ради и нормално послује", рекао је министар за развој Адонис Јоргидис.

Највише новозаражених у Београду, двоцифрени још Нови Пазар и Нови Сад

Од 145 потврђених случајева заразе највише их је у Београду – 32.

Затим следе Нови Пазар са 16 новозаражених, Нови Сад 10, Чачак 7, Крагујевац, Зрењанин и Алексинац по 6, Ниш и Параћин по 5 нових случајева.

Остала места бележе мање од пет новозаражених.

На респиратору четири пацијената

У Србији је у последња 24 сата потврђено 145 нових случајева заразе од 9.383 тестирана узорка.

Борбу са ковидом изгубило је још троје људи.

На респиратору су четири пацијента. 

Број оболелих у Србији за сада је под контролом, али је приметна тенденција ширења вируса. Епидемијску ситуацију у земљи разматраће данас Кризни штаб.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић навео је да се многи понашају као да короне нема, не поштују превентивне мере, па инспекција појачава контролу

"Санитарна и све друге инспекције, Комунална милиција и Комунална инспекција као овлашћене инспекције у овом тренутку усмеравају надзоре према угоститељским објектима, туристичким центрима, према објектима за организовање свадби и других приватних прослава, према јавном превозу", поручио је Стаменковић.