Од петка појачан надзор над грађанима који се враћају у земљу

Од петка у 18 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је на седници Кризног штаба. Докторка Дарија Кисић Тепавчевић позвала је све грађане да се до петка врате у земљу. Препоруке светских организација јесу да тај надзор траје до 10 дана. Разлог за благи пораст новозаражених надлежни виде у повратку са летовања из Хрватске и Црне Горе.

У шабачкој болници на лечењу 12 пацијента, 4 ковид позитивна

Три позитивна узорка у Мачванском округу, по један новозаражени у Шапцу, Лозници и Крупњу.

На Инфективном одељењу шабачке болнице на лечењу 12 пацијента, четири су ковид позитивна.

За викенд у шабачкој ковид амбуланти прегледана 41 особа, 27 на преглед се јавило први пут.

У Расинском округу забележн нови случај заразе, број оболелих 1.468

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Крушевац, у Расинском округу у односу на предходни дан забележен је један нови случај инфекције коронавирусом чиме је број оболелих од почетка епидемије достигао 1.468.

Како РТС сазнаје, ковид 19 јуче је потврђен код ученице седмог разреда из Александровца.

С обзиром на то да у време инфективности, према распосреду извођења наставе, није била у контакту са ђацима и професорима школе коју похађа, епидемиолози сматрају да нема бојазни од ширења инфекције на школски колектив.

Додатне епиодемиолошке мере наложене су само њеном породичном домаћинству.

На инфективном одељењу Опште болнице Крушевац хоспитализовано је осам пацијената, а од почетка епидемије у Расинском округу излечено је је 1.377 лица.

Ђерлек: Брине повећање пацијената у ковид амбулантама

Кризни штаб је као једно од потенцијалних жаришта коронавируса означио и Нови Пазар, а државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за Танјуг да забрињава повећање пацијената који долазе први пут у ковид амбуланте.

Такође, Ђерлек наводи и да је то још више забрињавајуће јер је и даље велики број грађана из Пазара на летовању у Црној Гори и самим тим очекује се повећање ковид пацијената по њиховом повратку.

Према његовим речима, 4. септембра у Новом Пазару било је 36 првих прегледа пацијената у ковид амбуланти, а 11. септембра 50 таквих пацијената.

У болници у Чачку 16 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованоје 16 пацијената.

У протекла 24 часа примљена су два пацијента.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано је шест пацијената, од којих су четири прва прегледа.

У ковид болницама у Врању 13 позитивних

Према подацима градског штаба за ванредне ситуације, у три ковид болнице у Врању укупан број пацијената је 22, од чега ковид позитивних 13. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних места је 158.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 34 прегледа. Од тог броја 14 првих, а 20 контролних прегледа.

Узоркована је крв код 18 пацијента и сачињено толико РТГ снимака плућа. Такође, урађено је 20 брзих тестова и 20 пи-си-ар тестова.

На лечење је примљен један нови пацијент, отпуштено је шест пацијената, од тог броја један је транспортован у КЦ Ниш.

Шта подразумева појачан надзор повратника из иностранства

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић истиче да све земље у нашем окружењу имају жаришта са интензивном трансмисијом вируса.

"Од петка од 18 часова уводи се надзор над свим грађанима који се враћају у земљу, а који ће подразумевати одређену динамику јављања релевантним здравственим службама, у циљу праћења њиховог здравственог стања и брзог реаговања ако буде потребно", објашњава докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Наглашава да наздзор не укључује ограничење слободе кретања, већ одговарајућу обавезу сваког грађанина који дође у земљу да се у одређеним интервалима јавља лекару.

"Пошто се највећи број наших грађана који су ван земље налази у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини, то се пре свега односи на њих, али практично на све земље Европе које имају већу учесталост оболевања од нас", каже докторка Кисић Тепавчевић.

Од петка надзор над свим грађанима који се враћају из иностранства

Од петка у 18 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је на седници Кризног штаба.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић позива све грађане да се до петка врате у земљу.

Објаснила је да није реч о карантину или самоизолацији, већ о надзору, како би се спречио ризик преношења коронавируса.

Надзор ће подразумевати одређену динамику јављања здравственим службама, са циљем контроле потенцијалног уноса коронавируса у земљу.

О тачном начину спровођења надзора грађани ће бити обавештени до петка.

(Танјуг)

Почела седница Кризног штаба

Почела седница Кризног штаба на којој ће бити разматрено увођење десетодневне обавезне самоизолације по повратку грађана из Црне Горе и Хрватске.

Дарија Кисић Тепавчевић: Кључ је индивидуална дисциплина

Заменица директора института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић каже да поједини испади у порасту заражених претходних дана показује колико се брзо може променити епидемијска ситуација.

Докторка Кисић Тепавчевић поручила је уочи седнице Кризног штаба на којој ће се разматрати могућност увођења самоизолације за туристе који се враћају из Црне Горе и Хрватске, да је кључно да сваки грађанин преузме одговорност, покаже дисциплину и максимално смањи индивидуални ризик заразе коронавирусом. 

Већи број позива Хитној помоћи оних који долазе са одмора

Докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи каже да је током ноћи било позива родитеља деце који долазе са одмора због сумње на коронавирус.

Препорука родитељима је да децу не пуштају у школу, а да они остану код куће, рекла је докторка Стефановић.

Кризни штаб о евентуалним мерама самоизолације

На данашњој седници Кризног штаба разматраће се увођење десетодневне обавезне самоизолације по повратку грађана из Црне Горе и Хрвтаске.

Савет је да се првих седам дана смање кретање и контакти или да се обави тестирање.

Према последњим подацима, у Србији су од ковида 19 преминуле две особе. Потврђено је 108 нових случајева заразе коронавирусом. Тестиране 3.082 особе. На респиратору 28 пацијената.

На седници Кризног штаба одлучено је да се од петка у 18 часова спроводи надзор над свим грађанима који се враћају у Србију.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да надзор не подразумева ограничење слободе кретања, већ само обавезу редовног јављања лекару. 

Препоруке светских организација, додала је докторка Кисић Тепавчевић, јесу да тај надзор траје до 10 дана. 

Министарство здравља је саопштило да је благи пораст броја новозаражених последица повратка грађана са одмора у Црној Гори и Хрватској.

У ковид објектима Kлиничког центра Ниш хоспитализовано је укупно 48 пацијената. У врањској болници смештено је 27, Сурдулици девет, Лесковцу пет.

У последња 24 часа у српским срединама на КиМ инфицирано је још пет особа, укупно 988 од избијања епидемије. Забележен је још један смртни случај од последица ковида 19. На лечењу су 64 пацијента – у болници, 20 а у кућној изолацији 44.