Пад броја новозаражених, отварају се додатне лабораторије за тестирање

Према последњим подацима, у Србији су од последица коронавируса преминула још три пацијента. Потврђено је 100 нових случајева заразе, а на респиратору је 67 особа.

Још три случаја заразе у Златиборском округу

У последња 24 сата у Златиборском округу потврђено је троје новооболелих, саопштио је ужички Завод за јавно здравље.

По један нови случај заразе забележен је у Пожеги, Пријепољу и Чајетини.

Од почетка епидемије до данас, у Златиборском округу укупно је потврђено 2.448 случајева инфекције коронавирусом, подаци су Завода.

Прокупље: Деветоро хоспитализованих, троје ковид позитивни

На Инфективном одељењу у Општој болници "Др Алекса Савић" у Прокупљу, тренутно је хоспитализовано девет пацијената, од којих је троје позитивно на ковид-19 и налазе се на кисеоничкој потпори, рекао је нови начелник Топличког округа Златан Миљковић.

Миљковић је Танjугу доставио податке у којима се наводи да су сви хоспитализовани пацијенти са бронхопнеумонијом и средње тешком клиничком сликом.

Он је навео и да је од почетка епидемије потврђено 347 оболелих, 214 мушкараца и 133 жена и да је њихов просек година 59,9.

Додао је да у току јучерашњег дана није било пацијената који су послати на даље лечење у Клинички центар Ниш, у коме је од почетка епидемије преминуло седморо из Топличког округа, услед последица инфекције вирусом.

Боља ситуација у Ивањици

У општини Ивањица тренутна епидемиолошка ситуација је много боља у односу на јул, када је почео да расте број новооболелих, изјавила је директорка Дома здравља Јелена Стојковић.

Она је за Танјуг навела да је у последњих 10 дана обављено 400 прегледа, од којих су 70 први прегледи и упоредила резултате од јула када их је, како каже, само на дневном било око 70.

Стојковић каже да је званично потврђено да су 23 особе из Ивањице преминуле услед последица инфекције ковидом-19 и подвлачи да се епидемиолошка ситуација сада значајно "смирила", те да се на прегледе углавном јављају пацијенти са лакшом клиничком сликом.

До подне стигло 1.200 захтева за термине тестирања

Градски завод за јавно здравље јутрос је поново почео заказивање тестирања на лични захтев за термине после 20. августа и до подне је на мејл адресу Завода стигло 1.200 захтева.

За колико наредних дана су већ букирани термини за тестирање у Градском заводу у овом моменту нису могли да кажу, јер у једном захтеву може да се тражи тестирање за више људи.

Због повећаног броја захтева за тестирањем на лични захтев, уз постојеће лабораторије, данас су отворене додатне.

У Београду, уз доказ о уплати, тестирање на лични захтев може се обавити у Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" од 8 до 20 сати, Заводу за биоциде и медицинску екологију од 7 до 13 сати.

Затим, Градском заводу за јавно здравље од 8 до 13 сати, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" од 8 до 12 сати, Клиничком центару Србије од 7.30 до 14.30 сати, мобилни контејнер Епидемиолошке службе иза Ургентног центра.

Лончар: Смањује се број пацијената, али не и број прегледа

КБЦ Звездара изашла је из ковид система и већ сутра примиће пацијенте који нису оболели од те заразне болести, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће почети да се празни и Ортопедска болница Бањица, која ће бити у могућности да за четири до пет дана прими прве ортопедске пацијенте.

Министар је навео да се смањује број пацијената у ковид болницама, тешких болесника на респираторима, као и број умрлих, али да је и даље велики број прегледа у ковид амбулантама.

Добра епидемиолошка ситуација у Неготину

У општини Неготин је добра епидемиолошка ситуација, а од петка до данас забележен је један случај коронавируса, изјавио је председник Општине Владимир Величковић.

Величковић је рекао за Танјуг да у општини није било потребе да се уводи ванредна ситуација, те да не постоје жаришта.

Могуће укидање ванредне ситуације у Љигу до краја недеље

У општини Љиг у последњих шест дана није потврђен ниједан нови случај заразе коронавирусом, а ако се настави тренд повољне епидемиолошке ситуације, до суботе ће бити укинута ванредна ситуација, изјавио је председник Општине Драган Лазаревић.

Лазаревић је за Танјуг рекао да се свакодневно прегледа око 15 пацијената, да се тренутно петоро њих налази на болничком лечењу у Ваљеву и да се чекају резултати тестирања за још 14 пацијената, оцењујући епидемиолошку ситуацију у Љигу као стабилну.

Навео је да ће мере заштите и даље важити и када се укине ванредна ситуација, те да је препорука да се и даље носе маске и држи физичка дистанца.

Кон: Сто новооболелих охрабрујући податак, не потпуно реалан

Јучерашњи податак да је у Србији још 100 особа заражено коронавирусом је значајан и охрабрујући, али се чини да није потпуно реалан јер се недељом мањи број грађана јавља у ковид амбуланте, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Кон је за ТВ Прва рекао да се очекује да број новозаражених буде између 100 и 200. "Вирус је још присутан и он увек тражи пут преноса на другу особу, јер је то његов начин опстанка", истакао је Кон и поново указао на важност ношења маски и држања физичке дистанце, јер је то дало резултате.

Није одбацио могућност да за грађане Србије буде уведена мера карантина по повратку из иностранства.

"Наши грађани тек улазе у Црну Гору, питање је шта ће бити кад се буду враћали... Тако да не би требало ником да буде изненађење ако се уведе мера карантина", рекао је Кон, али је истакао да је то његово лично мишљење.

Тиодоровић: Почетак школске године преломни тренутак

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је почетак школске године преломни тренутак у укупном односу према епидемији. Нагласио је да је важно ризике свести на најмању меру и дао објашњење какве маске деца треба да носе.

Боља ситуација у Крагујевцу

Све је мање оболелих у Шумадији. Крагујевац је крајем јула био други град по броју оболелих, али из дана у дан та ситуација се поправљала, посебно у последњих седам дана.

Директор Института за јавно здравље у том граду Драган Васиљевић каже да је тренутно проблем број ретестираних позитивних којих има више него новозаражених. "Они су други и трећи пут позитивни, а никакве сметње немају", додао је Васиљевић и истакао да је неопходно наставити са поштовањем свих мера.

У Крагујевцу се анализе на коронавирус нису радиле месец дана јер је пи-си-ар апарат био на ремонту. Институт за јавно здравље добио је из донација још један апарат.

Дневно се у Институту уради 180 регуларних тестова, а ових дана су редови за тестирање већи. Јуче је било 150 комерцијалних тестирања потребних за одлазак у другу земљу, а тај број је повећан отварањем границе према Црној Гори.

Извештај Бојане Делибашић

Звездара сутра почиње да прима пацијенте који нису оболели од ковида, прво хитни случајеви

Клиничко-болнички центар "Звездара" изашао је из ковид система. Поред, Института за реуматологију и Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, то је трећа здравствена установа која се враћа редовном режиму рада.

Ова установа није више подељена на зелену и црвену зону. Последњег позитивног пацијента отпустили су у петак, а у току је дезинфекција.

Директор ове установе проф. Петар Сворцан каже за РТС да су средњетешки и тешки пацијенти пребачени у друге болнице и додаје да ће болница сутра почети да прима пацијенте који нису оболели од ковида.

Прво ће се, каже, примати хитни пацијенти, а такође ће се радити хитне операције и примати пацијенти са малигнитетима.

"Пацијенти који имају заказане контроле и прегледе за овај месец, добиће нове термине. Већ смо дали термине у домовима здравља. Од сутра поликлиника такође почиње с радом", наводи Сворцан.

Према његовим речима, у првом таласу укупно је хоспитализовано 930 пацијената позитивних на коронавирус, а у другом 1.150.

"У другом кругу био је много већи број пацијената за кратко време, био је велики удар, натегнут систем. Углавном су то били пацијенти са средњетешком и тешком сликом, који су доминантно захтевали кисеоник. Дневно смо користили преко четири тоне кисеоника, а то је иначе довољно за неколико месеци. Други удар нам је теже пао, нисмо га очекивали да ће се појавити у оваквом облику, али је здравствени систем адекватно одговорио", рекао је Сворцан.

Неколико запослених било је заражено коронавирусом, а већина њих била је на кућном лечењу. На данашњи дан, каже Сворцан, нема ниједног запосленог који је позитиван на коронавирус.

У овом тренутку у болницама широм Србије на лечењу је 1.612 пацијената.

Разговор Иване Божовић са др Петром Сворцаном

Велике гужве испред "Торлака"

Испред Института "Торлак" данима се формирају километарски редови људи који долазе да се тестирају на коронавирус. Још већа гужва је настала после одлуке Црне Горе да отвори границе.

Први у реду каже да је дошао синоћ у 20 часова да заузме своје место, а радно време института је од 8 сати ујутру. Због сазнања да ће чекање потрајати многи људи су понели столице, кишобране, флашице са водом.

У Институту "Торлак" нема заказивања, а резултати се добијају у року од 24 сата. 

Извештај Тање Зиндовић

С обзиром на увећан број захтева за тестирањем на коронавирус у протеклих неколико дана, уз тренутно постојеће, од уторка ујутру се отварају и додатне лабораторије за пи-си-ар тестирање на лични захтев.

Градски Штаб за ванредне ситуације у Бору донео је одлуку о укидању ванредне ситуације на територији тог града због побољшања епидемиолошке ситуације, а на снази остају препоруке републичког Кризног штаба.

Ректорка Универзитета у Београду, проф. Иванка Поповић, каже да ће средином септембра бити одлучено како ће изгледати настава за студенте од 1. октобра, у новој школској години.

Влада Републике Србије још једном апелује на све грађане да се придржавају свих епидемиолошких мера.