У Новом Пазару још 10 преминулих, најтежи дан у Војводини од почетка епидемије

Од данас су у Београду на снази строже мере како би се сузбило ширење коронавируса. Отварају се нове ковид болнице у градовима Србије, пошто су болнички капацитети у Београду попуњени. Број активних случајева коронавируса у Србији је 3.339.

Обраћање премијерке Брнабић у 15.15

Премијерка Ана Брнабић обратиће се јавности у 15.15 на конференцији за медије у Влади Србије поводом ширења коронавируса. Пренос конференције можете пратити на РТС 1.

Код 25 радника "Застава оружја" потврђен коронавирус

Коронавирус потврђен код 25 радника "Застава оружја", више од 100 особа је у изолацији, потврдио за РТС председник синдиката у тој фабрици Драган Илић.

"Ствара се добра база за ширење вируса, будући да многи запослени током производње имају много заједничких тачака, било кроз комаде које обрађују, било кроз блискост на свом радном месту. Зато је кризни штаб фабрике донео одлуку да од понедељка запослени иду на колективни годишњи одмор", рекао је Илић.

Како је за сада планирано, годишни одмор трајаће до 27. јула.

Иначе, у фабрици се са око 2.500 запослених примењују све превентивне мере, а да би се спречило даље ширење вируса, прозводња ће од понедељка бити заустављена.

У Шапцу 139 новозаражених

Број заражених у Шапцу и даље расте.

"На данашњи дан у Шапцу има 139 новозаражених, у шабачкој болници је у овом тренутку више од 100 пацијената смештено, цела болница има 500 кревета, укупно су попуњени капацитети на грудном, инфективном и на интерном одељењу, а сад се отвара хируршки блок", рекао је Небојша Зеленовић, командант кризног штаба Шапца.

У самоизолацији се налази 1.040 Шапчана, скоро три стотине више него јуче. Наложене превентине мере су граду се поштују, и до сада нико није кажњен.

У смедеревској болници 120 пацијената

У смедеревској Општој болници "Свети Лука", хоспитализовано је укупно 120 пацијената, што је скоро дупло више у односу на јуче. Око 90 њих је из других градова.

Како је за РТС изјавио вршилац дужности директора Ненад Ђорђевић, капацитета има за још око десетак пацијената.

На респиратору се тренутно налази седам особа.

Најтежи дан у Војводини, умрла четири пацијента

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је од почетка епидемије јучерашњи дан био најгори у Војводини, кад је реч о броју новозаражених и умрлих од ковида 19.

"Од последњег пресека јуче у 15 сати до сада у Војводини је од ковида умрло четворо људи, што је највећи број умрлих у једном дану од почетка епидемије", рекао је Гојковић новинарима у Београду.

Додао је да се у Покрајини већ четири дана дана бележи троцифрен број новозаражених. "Јуче смо имали највише заражених - 122", рекао је Гојковић и нагласио да је су ковид центри у Војводини скоро пуни.

Гојковић каже да уколико се наставе окупљања у великом броју у затвореном и отвореном простору број заражених може да се дуплира, а такав удар здравствени систем неће моћи да издржи. "Чак и да отворимо нове болнице нећемо имати здравствене раднике, близу смо тога да пређемо црвену линију за који се бојим да неће бити повратка", упозорио је Гојковић.

У српским срединама на КиМ 36 новозаражених

Од 60 тестираних узорка из српских средина на КиМ, 36 су позитивна што је 177 случајева коронавируса регистрованих у последње три недеље.

У северном делу Косовске Митровице је забележено 10 новооболелих, у Звечану четири, Лепосавићу осам и у Зубином Потоку 15, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

На централном Косову регистровано је 10 нових случајева инфекције, односо 31 уназад три недеље. Новоинфицирани су из Прилужја, Штрпца и Гњилана, а једна особе је из Пећи.
Хоспитализовано је 50 особа, 121 је у кућној изолацији.

У КЦВ преминуо пацијент из Суботице

Од последица ковида 19, у Клиничком центру Војводине преминуо је пацијент из Суботице који је све време био на респиратору, саопштила је суботичка болница.

У току јучерашњег дана један пацијент је због тешке клиничке слике стављен на механичку вентилацију и транспортован у јединицу интензивне неге КЦ Војводине.

На Одељењу за инфективне болести Опште болнице у Суботици тренутно се лечи 13 пацијената, петоро је позитивно на коронавирус и сви су у стабилном стању.

Од 19 јуче тестираних у Суботици, осморо је позитивно на ковид 19.

Општа болница у Суботици (Фото: РТС)

Отвара се још привремених болница

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да се отварају привремене болнице у Крагујевцу и Нишу, и у Институту "Чигота" на Златибору.

Додао је да то није крај списка привремених болница које ће бити отворене и још једном апеловао на грађане да се придржавају мера, јер су болнички капацитети скоро попуњени и да се ради све да се нађу капацитети и збрину сви пацијенти.

Лончар је замолио све да схвате да болнички капацитети имају своја ограничења, а да су у Београду попуњени. Напоменуо је да су пацијенти који су ноћас дошли, примљени у Смедереву, Пожаревцу, Младеновцу и другим градовима.

Редовна обраћања Кризног штаба поново од понедељка у 15.00

Кризни штаб за сузбијање епидемије коронавируса од понедељка ће се поново свакодневно обраћати јавности, у 15 сати.

Труднице позитивне на коронавирус пoрoђeнe цaрским рeзoм у КЦВ

У Клиничкoм цeнтру Вojвoдинe у пoслeдњa 24 чaсa рoђeнo je 26 бeбa, oд тoгa 15 дeвojчицa и 11 дeчaкa.

Тaкoђe, јуче у тoку прeпoднeвa, двe пaциjeнткињe пoзитивнe на коронавирус су пoрoђeнe цaрским рeзoм. Oпeрaтивни тoк у oбa цaрскa рeзa je прoтeкao уoбичajeнo, a пoстoпeрaтивни тoк кoд oбe пoрoдиљe je урeдaн.

Нoвoрoђeнчaд су дoбрoг oпштeг стaњa и пoд нaдзoрoм нeoнaтoлoшкoг тимa Клиникe зa гинeкoлoгиjу и aкушeрствo КЦВ. Обe пaциjeнткињe имajу пoчeтнe рeспирaтoрнe тeгoбe и блaгу клиничку слику.

У Новом Пазару још десеторо преминулих

У последња 24 сата у Регионалном ковид-центру у Новом Пазару преминуло је 10 пацијената, потврђено је РТС-у.

Како истиче др Мирсад Ђерлек, координатор Регионалног ковид-центра, реч је о старијим болесницима изнад седамдесет година живота, који су уз инфекцију коронавирусом имали и пропратне хроничне болести.

Ђерлек напомиње да је од 10 људи који су изгубили живот петоро из Новог Пазара, док су други из Сјенице из Тутина.

"Већина пацијената се лечила кући и дошла у терминалној, касној фази", нагласио је Ђерлек.

У Јужнобанатском округу око 150 заражених

Два одељења панчевачке болнице су претворена у ковид болнице, ту се тренутно лече 102 пацијента из јужног Баната и других крајева Србије и више нема слободних места.

Директорка Завода за јавно здравље Панчево, Љиљана Лазић, наводи да је епидемиолошки талас у порасту и у Јужнобанатском округу и да на дневном нивоу има 10 до 15 забележених случајева.

Тренутно је, како је додала, око 150 особа заражено, а две трећине њих су у кућним условима јер имају лакшу клиничку слику.

Истиче да тестова има довољно за све оне којима су потребни.

У КЦВ 195 пацијената, 13 на респираторима

У Клиничком центру Војводине тренутно се лечи 195 пацијената код којих је потврђено да су позитивни на коронавирус, од којих је 13 на респираторима, саопштио је КЦВ.

Највећи број хоспитализованих пацијената је из Новог Сада, а затим следе пацијенти из Врбаса, Суботице и осталих места у Војводини.

Још осморо преминулих од ковида 19 на Косову и Метохији

У последња 24 часа на КиМ је преминуло још осам особа од ковида 19, док је новоинфицираних 207, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Ургентни центар збрињава хитне ковид пацијенте, каква је процедура

Ургентни центар 24 часа збрињава све хитне случајеве. Директор Ургентног центра Марко Ерцеговац рекао је за РТС да та установа збрињава и хитне ковид пацијенте када нема времена за чекање.

Неповољна епидемиолошка ситуација у Пчињском округу

Због повећања броја оболелих од коронавируса, у Врању је на одељењу Психијатрије отворена четврта ковид болница, са 60 лежајева. У Пчињском округу ради пет ковид болница – четири у Врању, једна у Сурдулици.

Директорка Завода за јавно здравље у Врању, др Светлана Стојановић, каже за РТС да је епидемиолошка ситуација у Пчињском округу и даље неповољна.

"Завод за јавно здравље узима узорке из седам ковид амбуланти. У четвртак је пристигло 50 резултата, од којих је 20 позитивних – 14 из Врања, два из Владичиног Хана, два из Бујановца и један из Трговишта", наводи Стојановићева.

Наглашава да расте број умрлих. У Врању их је било 21, у Сурдулици две особе, а у Владичином Хану једна.

Према њеним речима, у ковид амбулантама у Врању број пацијента не расте, али и не опада.

"Очекујемо пад у наредном периоду, а касније и број заражених", каже Стојановићева.

Од почетка епидемије у Пчињском округу регистована су 845 ковид пацијената од чега 684 у Врању, 70 у Сурдулици, 44 у Владичином Хану, 32 у Бујановицу, седам у Прешеву, пет у Трговишту и три у Босилеграду.

Дневено се прегледа 220 пацијената, а пуна је и пета ковид болница у Сурдулици са 63 кревета.

У Шапцу позитивно скоро 70 одсто тестираних

Шабачка болница располаже са 500 кревета за ковид пацијенте, и то не само за оне из Шапца већ и градова у окружењу, речено је на конференцији за новинаре Кризног штаба. Ради се на проширењу кисеоничких места, оформљени су лекарски тимови, а медицинског особља има довољно.

Пацијенти са тежим симптомима који нису оболели од ковида 19 биће упућивању у болнице у Ваљеву, Лозници, Сремској Митровици.

Драгана Радојчић из Завода за јавно здравље у Шапцу наводи да је јуче тестирано 140 људи, а да је 97 позитивних, што значи да је то близу 70 одсто.

"Нажалост, и даље имамо узорке који нису завршени, није завршено тестирање у лабораторији 'Ватрено око', имамо још 152 узорка", наводи Радојчићева.  

Наводи да расте број оболелих у целом Мачванском округу. "Оно што је ново, до сада смо имали Богатић у претходном периоду без иједне оболеле особе, а сада већ имамо 15 новооболелих. Пратимо све њихове контакте", истиче Радојчић.

Још 24 оболела у Краљеву

Према најновијим подацима, у Краљеву су још двадесет четири особе оболеле од ковида 19, укупно 244. Стигли су резултати 37 узорака који су 8. јула послати у Ветеринарски институт у Краљеву и 13 је позитивно. Стигао је и део резултата од претходних дана из лабораторије "Ватрено око" у Београду. Од 50 узорака, 11 је позитивно на вирус.

Зоран Мрвић, директор опште болнице у Краљеву, наводи да је ослобођено 80 кревета интерног одељења и да је сада на располагању 100 кревета за ковид пацијенте.

"Ми нисмо званично ковид болница. У случају да су у питању тежи пацијенти, имаћемо сарадњу са Крагујевцом. Сада радимо класичну кисеоничне терапију", каже Мрвић.

Тренутно се, како напомиње, у амбулантама прихватају хитна хируршка стања и малигна обољења. "Тренутно имамо 12 заражених радника и имамо 16 у изолацији. Те инфекције су се већином десиле споља, осим једног случаја који је на радном месту", наводи Мрвић.

Нестабилна ситуација у Лесковцу

Директор Опште болнице Лесковац Небојша Димитријевић потврђује да је ситуација гора у том граду него пре четири месеца и наводи да је 117 пацијената у болници, од који је 20 стигло јуче.

Ради се, додаје, о релативно млађим људима, са тешком клиничком сликом, који имају обострану упалу плућа. Њих 60 одсто је на кисеонику.

Димитријевић апелује на људе да држе растојање, носе маске и перу руке.

Ђерлек: Морамо бити спремни за изненадни талас

Ситуација у Новом Пазару се мало смирује, али доктор Мирсад Ђерлек, координатор Регионалног ковид центра, истиче да морају бити спремни на изненадни талас. Новопазарска болница и даље бележи већи број пријема оболелих од ковида.

У борби са епидемијом короне у Новом Пазару, Сјеници и Тутину велику подрску пруза војска Републике Србије. У пољској војној болници у Новом Пазару лечи се тренутно 65 пацијената.

Према последњим подацима, број активних случајева коронавируса у Србији је 3.339, а битку са ковидом 19 изгубиле су 352 особе.

Због повећања броја заражених, Кризни штаб усвојио је нове мере које ће од данас важити за Београд.

Забрањено је организовано јавно окупљање више од 10 људи и у затвореном и на отвореном простору, ограничен је број људи у затвореном простору – на једну особу четири квадратна метра, а сви затворени објекти мораће да обуставе рад у 21 час.

Болнички капацитети у Београду су попуњени, а заражени пацијенти упућују се у ковид болнице ван Београда

У Градском заводу за јавно здравље Београда кажу да до краја јула нема слободних термина за пи-си-ар тестирање на лични захтев. Тек ће 30. јула моћи да се заказују термини за август. 

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је за РТС да ће коронавирус остати с нама док се не нађе вакцина, што може да значи и више од годину дана. Додаје и да Влада неће презати од увођења рестриктивнијих мера