У Србији 250 нових случајева коронавируса, преминуло 6 пацијената

Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 часа потврђено је 250 нових случаја коронавируса. Преминуло је још шест пацијената. Стручњаци очекују да крајем шесте недеље почне да опада број заражених. До понедељка у 5 сати ујутру важи забрана кретања.

Највећи број новозаражених на Косову у једном дану

Из Института за јавно здравље у Приштини саопштено је да су у последња 24 часа детектовали 79 случајева позитивних на коронавирус. То је највећи број у једном дану откад је кренуло тестирање.

Највише инфицираних међу 250 тестираних узорака је из опстине Урошевац – 35 и општине Призрен – 16.

Број укупно заражених на Косову по евиденцији Института за јавно здравље је 362.

Лончар: Запослили смо још 2.500 младих лекара

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да струка све време у Србији даје препоруке и упутства на основу којих се доносе мере током пандемије коронавируса, додајући да је у последње две недеље запослено више од 2.500 младих лекара.

"То су деца која су наша будућност. Деца која су била на специјализацији, људи који су били на уговорима на одређено време. Позвали смо све преко Националне службе за запошљавање", рекао је Лончар.

Кисећ Тепавчевић: Трудимо се да резултати теста стигну што пре

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба за контролу коронавируса рекла је за РТС да постоје одређни застоји у чекању резултата тестирања и замолила за још мало стртпљења. 

"Трудимо се да све особе које су тестиране добију резултате што пре, и они који чекају резултате другог теста могу их очекивати током ноћи или у току сутрашњег дана", рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Медицинари, полицајци и војници на лечењу у бањама

Здравствени радници, запослени у здравственим установама, припадници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, који су заражени коронавирусом током вршења радне обавезе, биће лечени у Специјалној болници "Јунаковић" у Апатину, Селтерс бањи, Бањи Ковиљачи, Нишкој бањи и Врњачкој бањи.

Београђани поштују меру забране кретања

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је неколико шеталишта и излетишта у Београду и заједно са припадницима Комуналне милиције проверавао поштовање забране кретања уведене ради спречавања ширења епидемије коронавируса.

Весић је истакао да Београђани поштују и ову меру, на чему им је захвалио.

О мерама за наредни викенд одлучује Кризни штаб

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да ће Кризни штаб донети одлуку о мерама у наредном периоду, па и о полицијском часу за наредни викенд.

На питање да ли су тачне спекулације да ће бити донета мера забране кретања од идућег четвртка до понедељка, докторка Кисић Тепавчевић је рекла да све мере које се доносе имају само један циљ, а то је да се смањи могућност да дође до контакта особе која је инфицирана и оне која је осетљива.

Кисић Тепавчевић: Суштина је да ослабимо вирус

На питање када може доћи до релаксације мера, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је суштина да се вирус ослаби.

Према њеним речима, најбољи показатељ да вируленција слаби јесте смањење броја пацијената на респираторима и када у привременим болницама као што је Сајам будемо имали више пацијената него у клиникама. Када ће се то десити, понавља, зависи искључиво од нас. 

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић

Више од 400 излечених пацијената

У Србији је до сада више од 400 излечених пацијената, рекао је доктор Горан Стевановић и објаснио да су то они пацијенти код којих је потпуно разрешена клиничка слика и који су имали два узастопна негативна теста на коронавирус. 

У установама социјалне заштите 44 корисника позитивна

Коронавирус потврђен је код 44 корисника установа социјалне заштите и код 25 запослених у тим установама, рекла је заменица директора Института за јавно здравље "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић и додала да су спроведене хитне мере како би се сузбила инфекција. 

У изолацији је 319 корисника и 150 запослених, рекла је Кисић Тепавчевићева. 

Преминуло шест пацијената, потврђено 250 нових случајева коронавируса

Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 часа тестирано 1.913 грађана, од којих је  250 било позитивно на коронавирус. Преминуло је још шест пацијената.

Очекује се почетак конференције за медије

Ускоро би требало да почне конференција за медије на којој ће бити саопштени нови подаци о броју заражених.

У смедеревској болници 17 особа из дома за старе

У овом тренутку у смедеревској болници хоспитализовано је 17 старих лица из геронтолошке установе, једна особа је на респиратору. У току су тестирања свих корисника Дома за смештај старих у Смедереву, као и запослених.

Према најновијим подацима, на територији Подунавског округа, заражено је укупно 36 особа. У Смедеревској Паланци 23, Смедереву 11 и Великој Плани 2. Под здравственим надзором налази се 1.270 особа.

У протекла 24 сата тестирано је 1.913 особа од којих је 250 било позитивно на коронавирус, тако да је укупан број заражених 3.630. У болници су 2.684 особе, 146 је на респиратору, а преминуле су три жене и три мушкарца, укупно 80.  

Хоспитализована су 2.684 пацијента, а на респиратору је њих 146. 

До данас у 15 сати у Србији је тестирано укупно 18.312 особа. 

Од петка у 17 часова грађани Србије су у својим домовима, а могу да изађу само они који имају посебне дозволе издате од надлежних органа, као и власници кућних љубимаца који могу два пута дневно да их изведу у кратку шетњу.

Министар полиције Небојша Стефановић навео је на Твитеру да се полицијског часа придржава 97 одсто становништва.

Вирус је ушао и у домове за старе, где борави најосетљивија популација. Поред Београда, случајеви су забележени и у домовима у Нишу и Смедереву.

У четири државне установе за смештај старих лица у Београду, међутим, нема пријављених случајева коронавируса.

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" тренутно се од коронавируса лечи 28 деце, а међу њима су и четири бебе које имају од 15 до 40 дана.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће ванредно стање најраније бити укинуто крајем априла, а најкасније у мају.