У Нишу се припремају нови тријажни центри за пријем позитивних на Ковид-19

У привременој болници у Нишу, у спортској хали "Чаир“, тренутно је смештен 141 пацијент, од укупно 256 места. Ту се смештају пацијенти из више градова југоисточне Србије, како очекују надлежни, капацитет хале биће попуњен сутра.

Убрзано се попуњавају просторије у хали "Чаир" предвиђене за пацијенте код којих је потврђен коронавирус, каже координатор нишког Клиничког центра за привремену болницу доктор Горан Станојевић. Спремне су и школске сале у Нишу.

"Сви који долазе са стране морају да прођу наш тријажни центар Инфективне клинике да би наши клиничари проценили. Ми верујемо нашим колегама, али да би се проценило да се није нешто променило од времена доласка и да ли је тај пацијент за халу", каже др Горан Станојевић, координатор КЦ Ниш за привремену болницу.

"Припрема се студенски дом поред Клиничког центра, ту је капацитет око 200 смештаја. Ту је и Дом ученика који има око 240 и ученички дом у Косовкој улици са око 50-ак места", истиче Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

За Нишлије је тријажни центар у Дому здравља, ту се јављају уколико имају симптоме, чекају резултате и даље упућују у привремену болницу или Клинички центар.

"У Дому здравља тестирамо оне који имају лакше или средње симптоме. Све оне који имају тешке, на пример упалу плућа они се упућују у Инфективну клинику која је у обавези да их тестира. Алгоритам више не препознаје кућну изолазију", наглашава Данијела Нешић, помоћница директора Дома здравља у Нишу. 

Већ су затворени паркови и излетишта у Нишу, а градски штаб наредио је затварање и кеја поред Нишаве.

После информација које смо добили од радника компанија "Јура" у "Шинвон" у Нишу, да их је послодавац обавестио да почну са радом, градоначелник Ниша Дарко Булатовић је на конференцији за новинаре рекао да представници Института за јавно здравље процењују стање у тим компанијама.

После закључка Инситута, градски штаб ће донети одлуке које ће морати да се поштују, рекао је градоначелник Ниша.