Iz Kine, sa virtuelnog Beogradskog maratona, stiže pomoć Srbiji za borbu protiv koronavirusa

Beogradski maraton, koji je trebalo da bude održan u nedelju, odložen je za 18. oktobar zbog epidemije koronavirusa. Ipak, učesnici iz Kine istrčali su individualne trke u svojim gradovima, kako bi poslali poruku podrške Srbiji u borbi sa virusom. Sa nekima od njih razgovarao je dopisnik RTS-a iz Pekinga Nemanja Milutinović.

Beogradski maraton je odložen zbog koronavirusa, ali se pretvorio u maraton podrške Srbiji u borbi sa epidemijom. Iako okupljanja u Kini još nisu dozvoljena, skoro 8.000 Kineza trčalo je svako svoju trku. Takmičari su izabrali sopstvene rute i kilometraže i svi su nagrađeni medaljama.

„Mi smo bliski prijatelji, Kina i Srbija. Sada je situacija sa epidemijom kovida 19 u Kini pod kontrolom, ali je vreme da se pomogne Srbiji. Kao obična građanka ne mogu da uradim ništa posebno, i kada sam saznala za virutelni Beogradski marton rekla sam: Naravno da ću trčati! To se nije dovodilo u pitanje“, objašnjava He Jaćing iz Pekinga.

He je do sada istrčala 78 maratona u skoro 20 zemalja, ali u Srbiji nije bila.

„Volela bih da povedem roditelje u Srbiju kada prođe epidemija i da trčim na Beogradskom maratonu“, kaže Jaćing.

Virutelnom Beogradskom maratonu priključio se i Li Sijaobin, vlasnik modne kuće „Novi put svile“. Za sobom ima više od stotinu maratonskih trka, ali i poseban podvig: sedam maratona, za sedam dana, na sedam kontinenata.

„Očekujem da što pre učestvujem na Beogradskom maratonu, kako bih postao dvostruki učesnik slavnog maratona: i virtuelnog u Kini, i pravog u Beogradu. Na taj način ću moći da dobijem i dvostruko priznanje, što je za ljubitelje maratona veoma značajno. Poznajem Beograd još iz detinjstva, to je lep grad, a narod gostoljubiv“, priča Li.

Na virtuelni Beogradski maraton išlo se i bez iskustva  

Među Kinezima koji su trčali Beogradski maraton u Kini i jedan Srbin. Goran Grujić je fudbalski trener, a iako bez prethodnog iskustva u maratonu, nije mogao da odbije poziv organizatora.

„Sportom se bavim godinama, bio sam profesionalni fudbaler i trening mi nije nepoznata stvar, ali maraton je za mene bio prvo iskustvo, ovaj maraton koji sam trčao juče. Prosto jedan novi izazov, nešto lepo za mene, lep osećaj posle svega i video sam gde sam sa trenutnim svojim sposobnostima. Naravno da sam posle ovoga poželeo odmah da trčim i da bih se rado odazvao pozivu za Beogradski maraton, stvarni maraton“, naglasio je Goran koji je u gradu Sijanmen na jugoistoku Kine.

Kotizaciju za ovaj maraton platilo je skoro 8.000 takmičara, a prikupljeni novac biće poslat Srbiji, kao pomoć u borbi sa epidemijom koronavirusa. Prikupljeno je oko 80.000 juana, što više od 10.000 evra.

U ovoj trci svi su bili pobednici, ali će nagrada stići ako se u oktobru Li, He i Goran budu sreli na pravom beogradskom maratonu.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво