Slučaj Semenja – usporavanje "čuda prirode"

Doping kao savremeni problem vrhunskog sporta možda je najviše pogađao atletiku. Ipak, situacija u kojoj se našla Kaster Semenja uzdrmala je javnost i izazvala nesuglasice u svetu, jer nema nikakve veze sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci. Problem je nastao u tome što ona ima prirodno povišen nivo testosterona.

Pravilnik o podobnosti za žensku klasifikaciju Svetske atletske federacije pokrenuo je sudski postupak u kojem je glavna meta Kaster Semenja.

Južnoafrikanka (28) je zbog svojih rezultata na 800 metara već dugo pod lupom. Smatra se da je dve zlatne medalje sa Olimpijskih igara i tri svetska prvenstva osvojila zbog prirodno povišenog nivoa testosterona.

Da bi nastavila karijeru moraće da smanjuje svoju hormonalnu vrednost. Više od 50 odsto sportista tokom godine koji su bili pozitivni na doping kontroli, unosili su testosteron. O njima se manje priča nego o Semenji, koja se ne dopinguje.

Znate li koja žena poslednjih osam godina osvaja zlato na 800 metara? Kaster Semenja. Znate li ko može da je pobedi? Niko! Rođena je sa više testosterona od prosečne žene, što joj daje mnogo veću fizičku snagu. Tome na put je stala Svetska atletska federacija – od Semenje traže da smanji prirodno visok nivo muških hormona.

"Onog trenutka kada se ona pojavila 2009. godine na takmičenjima ponovo se aktuelizovalo pitanje provere polova sportista koji se takmiče u atletici, koje je bilo ukinuto 1999. godine", rekla je Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Srbije.

Generalni direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković smatra da je to trebalo ranije da bude usvojeno. "Pored malih ekrana svi smo svedoci da neke devojke pod znakom pitanja ne deluju baš kao devojke, već više deluju kao dečaci", kaže Branković.

Tačna vrednost testosterona Kaster Semenje nije poznat, ali se pretpostavlja da je bar tri puta veća od normalne vrednosti za ženu.

"Referentna vrednost za ženu je od 0,12 do 1,79, a za muškarce je to od 7 do 29 nanomola po litru krvi", istakla je Milica Vukašinović Vesić.

Sud za Sportsku arbitražu u Lozani kaže da su zahtevi Svetske atletske federacije diskriminišući, ali da je ovakva odluka bila neophodna da bi se postigla ravnopravnost.

"Verujem da ćemo na ovaj legalan način uspeti da eliminišemo one koji bi želeli da atletiku izvrnu i da je učine prljavim sportom", zaključio je Slobodan Branković.

Milica Vukašinović Vesić, pak, misli da je ta odluka diskriminišuća. "Kaster Semenja je osoba ženskog pola. Vi nekome naređujete da smanjuje i utiče na svoj nivo testosterona, za koji ona nije kriva", istakla je Vukašinović Vesićeva.

"Atletska federacija je nakon toga rekla da ona može da se takmiči ili u muškoj konkurenciji u disciplinama u kojima želi da se takmiči ili da primeni terapiju da bi se testosteron smanjio ili da promeni disciplinu", objasnila je direktorka Antidoping agencije Srbije.

Semenja kaže da niko ne sme biti osuđuvan zato što je čudo prirode. Nekoliko dana pre nego što je zvanično doneta odluka da će morati da smanjuje nivo testosterona, Južnoafrikanka je postavila rekord mitinga u Dohi na 800 metara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво