ATLETSKI VATROMET U ŠANGAJU

Šangaj – druga stanica Dijamantske lige

Stadion u Šangaju domaćin je drugog mitinga Dijamantske lige. Pročitajte ko se bori da izađe iz senke Juseina Bolta, čiji će otisak ostati najdalji u pesku, i da li neko može da iznenadi nepobedive Nemce u bacanju koplja.

Mesto kralja sprinta je upažnjeno. Superiornost svetskog rekordera Juseina Bolta teško da će ko nadmašiti u bližoj budućnosti, a u trci na 100 metara startovaće sprinteri koji su bili u njegovoj senci.

U najkraćoj atletskoj disciplini na otvorenom trčaće evropski, azijski i američki prvaci. Ris Preskod iz Velike Britanije, Su Bingtian iz Kine i Kristijan Koleman iz SAD-a, koji je 2017. godine postavio svetski rekord na 60 metara sa 6.34 sekundi.

U neizvesnoj konkurenciji gde svi prijavljeni takmičari imaju u karijerama istrčanu trku ispod 10 sekundi, prednost domaćeg terena ima jedino Su Bingtian koji je triumfovao na ovom mitingu pre dve godine.

Krunu kraljice sprinta već nosi dvostruka olimpijska pobednica.

Elein Tomson sa Jamajke glavna je favoritkinja u trci na 100 metara za žene. Sa 10.70 sekundi ima najbrže vreme, a iznenađenje bi mogle da joj prirede Blesing Okakbare iz Obale Slonovače koja ima lični rekord samo devet stotinki sporije od nje i Mišel Li iz Trinidada i Tobaga, koja je u karijeri trčala 10.82 sekundi.

Biće to interesantna trka, jer mitingom u Šangaju sve tri favoritkinje otvaraju svoju sezonu.

Trke preko deset prepona

Obožavaoci disciplina koje iziskuju od atletičara da drže ujednačen ritam između deset prepona imaće priliku da ih gledaju i na 110 i na 400 metara sa preponama.

U kraćoj disciplini, Jamančanin Omar Meklaud pokušaće četvrti put zaredom da pobedi na ovom mitingu, a Španac Orlando Ortega da treći put ne izgubi u foto-finišu.

Pored njih još jedino Sergej Šubvenko iz Rusije ima istrčanu trku ispod 13 sekundi, koji trči pod neutralnom zastavom, jer je i dalje na snazi zabrana učešća ruskih atletičara zbog doping afere.

Evropske preponaše predstavljaju Britanac Endrju Potzi i Milan Trajković , koji je poreklom iz Srbije, ali trči pod zastavom Kipra.

Na 400 metara sa preponama očekuje nas trka dva kandidata za obaranje čuvenog svetskog rekorda Kevina Janga.

Abderahman Samba iz Katra i Bendžamin Raj iz SAD-a pokušaće da istrče trku ispod 47 sekundi i prirede najveće iznenađenje večeri.

Samba je to učinio jednom u karijeri istrčavši prošle godine 46.98 sekundi, a Bendžamin ima lični rekord za četiri stotinke sporiji.

Čije će koplje najdalje leteti?

Zbog Jana Železnog menjano je težište koplja, a nismo daleko da se to učini i zbog nemačkih bacača.

Dva od tri kopljaša iz Nemačke nastupa na mitingu. Olimpijski i evropski prvak Tomas Roler sa ličnim rekordom 93.90 metara i Andreas Hofman, blanilac trofofeja Dijamantske lige koji ima hitac od 92.06 metara.

Biće ovo prvo bacanje za njih ove sezone, a do sjajnih daljina guraće ih olimpijski prvak iz Londona Julijus Jego, koji ima drugi najbolji rezultat od svih prijavnjenih takmičara.

U ženskoj konkurenciji svoju nadmoć pokušaće da orpavda prvakinja Azije Huihui Liu, koja je već bacila ove sezone koplje 67.72 metra i ima dalji hitac skoro dva metra od svih privljenih takmičarki koje su bacale ove godine.

Skokovi s motkom i udalj

Zlatna devojka iz Grčke, Katarina Stefanidi, koja u ovom trenutku drži tron olimpijske, svetske, evropske i dijamantske prvakinje takmiči se u disciplini skok s motkom, međutim nema najbolji rezultat u karijeri od svih prijavljenih takmičarki. Njen lični rekord je 4.91 metra.

Glavna suparnica joj je Sindi Moris iz SAD-a, koja ima preskočenih tačno pet metara u karijeri. Ona bi mogla da iskoristi pad u formi Stefanidi koja je ove godine na dvoranskom evropskom prvenstvu u Glazgovu bila četvrta.

Nikoleta Kiriakopolu i Holi Brendšou sa ličnim rekordima 4.83 i 4.81 metra boriće se sa Moris i Stefanidi za status pobednice mitinga.

Za razliku od prethodnih disciplina, u konkurenciji muškaraca u skoku udalj gotovo svi učesnici su već skakali ove sezone.

Najbolji skok ima Luvo Majonga iz Južne Afrike 8.35 metara, a samo pet centimetara manje ima Jamajčanin Damar Forbes.

Evropski dvoranski prvak iz matra ovde godine, Miltiadis Tentodlou skočio je 8.10 metara, 20 centimetara manje od njegovog ličnog rekorda.

Biće zanimljivo videti ko će najbolje iskoristiti odsustvo tenutno najboljeg skakača u svetu, mladog Ečevarije sa Kube.

Trka za najbrži krug

Polovina prijavljenih takmičara na 400 metara ima u karijeri trku ispod 44 sekunde. Isak Mekvala iz Bocvane i Fred Kerli iz SAD-a trče staza do staze, kojima se lični rekordi razlikuje samo dve skotinke u korist Amerikanca.

Stiven Gardiner sa Bahama, vraća se na stazu posle povrede, i pokušaće da napravi iznenađenje odličnim rezutatom na početku sezone po čemu je poznat.

Aktuelnog svetskog rekordera u ovoj disciplini i olimpijskog prvaka Veida Van Nikerka očekujemo u nastavku sezone.

U konkurenciji žena, Salva Eid Naser i tinejdžerka Sidni Maklohlin vodiće glavnu borbu za najbže istrčani krug.

Naser je pobedila ove godine na prvenstvu Azije i ima najbolji lični rekord od svih prijavljenih, a Maklohlinovoj će ovo biti prva trka u sezoni.

Najbolja u svetu ove sezone Šona Miler-Uibo nije prijavila učešće.

Sledeći miting Dijamantske lige, treći po redu oržava se 30. maja u Stokholmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво