Читај ми!

Vaterpolo simfonija srpskih "delfina"

Osvajanjem zlatne medalje na Igrama u Riju, nakon trijumfa na Evropskom prvenstvu i u Svetskoj ligi, srpski vaterpolisti ispunili su cilj zaokruživši jedan ciklus sa maksimalnim učinkom. Jednom rečju, osvojili su sve što se moglo osvojiti!

Ватерполо симфонија српских "делфина" Ватерполо симфонија српских "делфина"

Godina je fantastično počela, da ne može lepše. Dugi niz godina su vaterpolisti Srbije dominirali bazenima širom Evrope i sveta. U januaru su nastavili sa superiornim igrama, ali ovaj put su to uradili u Beogradu, pred svojim narodom.

Reprezentacija Srbije je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, treće zaredom, pošto je u finalu savladala Crnu Goru sa 10:8.

Srbija je u prepunoj Kombank areni pred 16.000 gledalaca, pobedila velikog rivala i postala po sedmi put prvak Starog kontinenta. Vaterpolo klasik je obilovao sa mnogo velike borbe, neizvesnosti i sjajnih poteza, ali su izabranici Dejana Savića u četvrtoj deonici slomili otpor gostiju i prigrabili pehar šampiona.

Na novi veliki uspeh nije se dugo čekalo. Već u junu došao je novi izazov – Svetska liga.

"Delfini" su nastavili sjajan niz osvajanja ovog takmičenja, ovoga puta pobedivši SAD sa 10:7 na bazenu Huidžu Jinšan lejk u Kini.

Izabranici Dejana Savića su bez većih problema, rutinski reklo bi se, savladali tim koji sa klupe predvodi Dejan Udovičić.

Srbiji je ovo bila četvrta uzastopna titula u Svetskoj ligi, a deseta ukupno.

Uz brojna svetska i evropska odličja, Srbija je ovog leta osvojila jedino zlato koje joj je nedostajalo – ono sa Olimpijskih igara. Stavljena je tačka na sve što se čekalo 28 godina, još od Olimpijskih igara u Seulu. Nije se slučajno došlo do toga, isplatio se vredan rad i uložen trud.

„Delfini" su u finalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru savladali branioca titule Hrvatsku sa 11:7 i ostvarili istorijski uspeh.

U Beogradu je u decembru viđen još jedan spektakl. Proslavljeni vaterpolisti Srbije Živko Gocić i Slobodan Nikić oprostili su se od reprezentacije spektakularnom utakmicom protiv Tima sveta na prepunom bazenu Tašmajdan.

Gocić ima 362 nastupa za nacionalni tim, dao je 207 golova i osvojio 26 medalja. Nikić ima 355 nastupa, postigao je 354 gola i osvojio je 29 trofeja, što ga čini najtrofejnijim vaterpolistom sveta.

Rekapitulacija zlatne 2016. godine: vaterpolisti Srbije su aktuelni olimpijski, svetski i evropski šampioni, pobednici Svetskog kupa i Svetske lige. Vaterpolo je jedini ekipni sport koji u kontinuitetu donosi olimpijske medalje još od 2000. godine i Igara u Sidneju.

Budućnost našeg vaterpola takođe je opravdala očekivanja. Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope, pošto u holandskom Alfenu u finalu pobedila Italiju sa 12:9. Ekipa mladića rođenih 1997. godine, koje sa klupe predvodi selektor Vladimir Vujasinović, dominirala je tokom celog turnira i zasluženo osvojila zlato.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво