Srpska odbojka u 2019. godini – ponos nacije

Srpski odbojkaši i odbokašice trijumfovali su na kontinentalnim šampionatima i nagovestili još uspešniju narednu godinu, gde će glavni cilj biti medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju. Odbojkašice su već obezbedile plasman na najvažniju smotru, dok odbojkaše već u januaru očekuje kvalifikacioni turnir. Kruna završene godine stigla je u vidu priznanja za najboljeg odbojkaša, odbojkašicu i trenera u Evropi.

Malo koja zemlja na svetu može da se pohvali da u nekom sportu ima šampiona Evrope u obe konkurencije, a to je upravo ono što su srpski odbojkaši i odbojkašice postigli u 2019. godini.

Obe selekcije popele su se na krov Starog kontinenta bez poraza na turnirima i pokazale da je, bez nekog ozbiljnijeg pokrića, odbojka u senci brojnih drugih sportova.

U redu, Srbija je zemlja košarke, to se verovatno još dugo, dugo neće promeniti, ali ono što su čete Zorana Terzića i Slobodana Kovača učinile u 2019. godini, teško da će neki drugi sport, pa makar to bila i košarka, moći da ponovi u dogledno vreme.

Odbojkašice odbranile tron u paklu Ankare

Daleko od toga da nismo očekivali da će srpske odbojkašice ući u završnicu kontinentalnog šampionata, ali da će se "prošetati" kroz turnir i na kraju pokoriti Ankaru, u finalnom duelu sa domaćom selekcijom, bilo je ravno najlepšem snu.

A one su upravo to uradile. Naravno da nije bilo lako, u sportu i ne treba tako da bude. Ali, lakoća i smirenost koju su izabranice Zorana Terzića pokazale u finalu sa Turskom, u hali u Ankari, koja je bukvalno podrhtavala od podrške domaćih navijača, pokazatelj je kontinuiranog kvalitetnog rada u Odbojkaškom savezu Srbije.

Srbija je odbranila titulu osvojenu dve godine ranije, a u međuvremenu su se dame popele i na krov sveta (2018. godine), dok su na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zaustavljene tek u finalu.

Priliku da nadoknade propušteno srpske odbojkašice imaće na olimpijskom turniru u Tokiju, za koji su već obezbedile plasman kao svetske šampionke.

Kovač vratio odbojkaše na krov Evrope

Ako je evropsko zlato odbojkašica donekle i bilo očekivano, srpski odbojkaši su nas oduševili, pa čak i pomalo iznenadili.

Nije da nismo znali da su oni vrhunski sportisti i da mogu da igraju ravnopravno sa najjačim svetskim selkekcijama, ali da mogu do titule šampiona Evrope pomišljali su samo najsmeliji.

A jedan od takvih je bio i Slobodan Kovač, koji je pre kontinentalnog šampionata nasledio Nikolu Grbića na mestu selektora muške reprezentacije.

Pod Grbićem, Srbija nije uspela da se plasira na Olimpijske igre u Riju, dok je na Svetskom prvenstvu 2018. godine osvojeno četvrto mesto. Na prethodnoj kontinentalnoj smotri osvojena je bronza.

Kovač je preuzeo ekipu, u dobroj meri i sistem svog prethodnika, ali je ulio igračima dodatno samopouzdanje da mogu do samog kraja. To se i obistinilo.

Kao i devojke, odbojkaši su do zlata u Parizu došli bez izgubljenog meča, ali ne i bez muke. Četvrtfinalni meč protiv Ukrajine, a naročito polufinalni protiv domaćina Francuske, doneo je velika uzbuđenja i trijumf naših odbojkaša u pet dugih setova.

U finalu, naizgled nešto lakše, savladana je Slovenija sa 3:1, čime je u vitrine Odbojkaškog saveza Srbije vraćen trofej poslednji put osvojen 2011. godine.

Ipak, kontinentalno zlato nije bilo dovoljno odbojkašima da obezbede direktan plasman na Olimpijske igre, pa će za to morati da se izbore preko kvalifikacionog turnira, koji je na programu je već u januaru. Srbija će najveće rivale imati u domaćinu ekipi Nemačke, ali i selekcijama Francuske, Češke i Slovenije.

Sve najbolje dolazi iz Srbije

Na gala večeri Evropske odbojkaške federacije, održanoj u oktobru mesecu, glavne nagrade dodeljene su srpskoj odbojci, što je još jedan dokaz uspeha i kvaliteta u radu u Savezu.

Tijana Bošković proglašena je za najbolju odbojkašicu, Uroš Kovačević za najboljeg odbojkaša, dok je Slobodan Kovač najbolji odbojkaški trener u Evropi.

To je verovatno jedinstven slučaj u istoriji odbojke da sva tri glavna priznanja dobiju predstavnici jedne zemlje.

A srpka odbojka, rezultatima u 2019. godini, to je svakako i zaslužila.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво