Novak srušio Rodžera

Nole je u finalu, Federer tuguje. Đoković se plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije pobedom nad Rodžerom Federerom od 3:0. Protivnik u finalu pobednik meča između Britanca Endija Mareja i Španca Davida Ferera. Reprizu meča Đoković - Federer možete gledati na našem Prvom programu od 22 časa.

Fantastičnom igrom Novak Đoković je savladao Rodžera Federera sa 3:0, po setovima 7:6 (7:3), 7:5, 6:4.  Švajcarac je samo na trenutke ličio na sebe. Novak mu nije dozvolio da u potpunosti dođe do svoje igre. Preciznim i jakim udarcima ulivao je dodatnu nervozu protivniku, koji je sve više grešio. Prelomni trenutak meča bio je u drugom setu, kada se Novak vratio iz pepela od 2:5 do 7:5. Švajcarac je morao da položi oružje pred Đokovićem.

Novak je servisom otvorio meč. Federer koristi nervozu našeg tenisera, dve vezane duple servis greške i stiže do brejk lopte. Novak ne dozvoljava iznenađenje i osvaja svoj servis. Međutim, i Federeru je stegnuta ruka, greši, ipak, uspeva da se izvuče i osvoji svoj servis.

Đoković je nastavio dosta sigurnije. Švajcarac se, takođe, oslobodio pritiska. Počela je prava igra, taktičko nadmudrivanje, fantastični potezi. Tenis dostojan završnice turnira. Oba tenisera su sigurna na svoje servise, tako da je set ušao u taj-brejk.

Nole prvi osvaja mini-brejk, strpljivom igrom gradi poene. Federer je nervozan, sve više greši, što olakšava posao Đokoviću. Naš teniser pravi još jedan mini-brejk i ima prednost, 5:2. Siguran je na svoj servis i ima 4 set lopte. Koristi drugu za konačnih 7:3 u taj-brejku.

U drugom setu, prvi je servirao Švajcarac. Oba tenisera su sigurna na startu - 1:1. Na servis Švajcarca, Novak stiže do prve brejk lopte u meču, koristi je. Federer uzvraća, koristi drugu brejk šansu - 2:2.

Švajcarac je vratio samopouzdanje. Osvaja svoj servis, a potom na servis našeg tenisera koristi drugu od tri vezane brejk lopte - 4:2. Novak se ne predaje, međutim, ne uspeva da realizuje dve brejk šanse. Federer se brani i osvaja gem 2:5.

Borba u drugom setu se nastavlja. Đoković nastavlja da napada, podiže nivo igre. Za njega još nije gotovo. Brzo osvaja servis i pritiska servis Federera. Stiže do 0:30, zatim i 15:40. Ne koristi prvu brejk loptu, drugu koristi i vraća brejk. Đoković osvaja svoj servis za izjednačenje 5:5.

Fantastični Nole pravi totalni preokret. Osvaja nove tri vezane brejk lopte, dve odlaze u nepovrat. Treću koristi, ima brejk prednosti 6:5 i servira za drugi set. Brzo, bez šanse za protivnika, Novak osvaja servis - 2:0, 7:5 u drugom setu.

Treći set. Federer osvaja svoj servis. Posle velike borbe na njegov servis u kome Novak spasava četiri brejk lopte, izjednačenje - 1:1. U narednom gemu, Švajcaravc uspeva da spase dve brejk šanse, treću Novak koristi, brejk.

U osmom gemu, Švajcarac koristi priliku, uspeva da vrati brejk i izjednači 4:4. Novak ponovo pojačava i ima 0:40. Švajcarac spasava dve brejk lopte. Naš teniser koristi treću, ponovo ima brejk prednosti.

Novak servira za meč. Maksimalno skoncentrisan osvaja gem i dobija set i meč. Švajcarac je dao sve od sebe. Međutim, nije mogao da parira našem asu - 6:4 u trećem setu.

Đoković: Verujem u sebe, mogu do druge titule u Melburnu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je danas, posle pobede u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu nad Švajcarcem Rodžerom Federerom, da veruje u sebe, uoči svog četvrtog grend slem finala u karijeri.

"Verujem da ću u finalu uspeti da dođem do druge grend slem titule na Australijen Openu, bez obzira na to da li će mi protivnik biti Britanac Endi Marej ili Španac David Ferer", izjavio je Đoković, koji je protiv Federera zabeležio sedmu pobedu u karijeri od ukupno 20 susreta.

Treći reket sveta je igrom u današnjem meču pokazao da je sazreo za velika dela, taktički i strateški nadmudrivši Federera.

"Ovo je jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri", istakao je Đoković.

Srpski teniser se od početka duela sa Federerom pridržavao zacrtanog plana, koristeći stalnu promenu ritma kojom je, očigledno, uspeo da neutrališe konstantno jake udarce Švajcarca.

"Federer je stalno igrao agresivno, što sam pokušao da 'razbijem' raznovrsnim udarcima", istakao je Đoković, koji je prvi set rešio zahvaljujući stalnom forsiranju bekhend strane protivnika.

U nastavku duela, Đoković je u trećem gemu stigao do brejka, ali je Federer tada krenuo u ofanzivu, vezavši četiri gema za vođstvo od 5:2. 

"Bio sam tada prinuđen da krenem na sve ili ništa. Da sam izgubio taj drugi set, ko zna kako bi se meč završio", tvrdi Đoković.

Izdržao je snažan napad Federera i potom krenuo u kontraofanzivu, naređavši seriju od pet gemova za vođstvo od 2:0 u setovima.

Sličan scenario ponovio se na početku trećeg dela igre, kada je Đoković ponovo oduzeo servis Federeru u trećem gemu (2:1), da bi, potom, u osmom pretrpeo brejk (4:4).

"Igao sam najbolje u najtežim trenucima. Verovao sam u sebe i ni u jednom trenutku nisam sumnjao u izbor udaraca kojima sam na kraju matirao Federera", istakao je Đoković koji je na pretrpljeni brejk odmah uzvratio istom merom (5:4) i na kraju iskoristio treću meč loptu.

"Čeka me težak posao u finalu, s obzirom na to da su obojica mojih potencijalnih protivnika - i Marej i Ferer izuzetno jaki", ocenio je Đoković.