Читај ми!

Advokat Nedić: Novak treba dobro da razmisli da li je u njegovom interesu da podnosi tužbu

Nakon što je Federalni sud Australije objavio razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize i nakon što su se pojavile informacije da Đoković razmišlja o tužbi protiv vlade premijera Skota Morisona, advokat i medijator Blažo Nedić kaže da bi najbolji teniser sveta trebalo dobro da razmisli da li je njemu zaista u interesu da pokrene takav postupak.

Federalni sud Australije objavio je danas razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.

Blažo Nedić, advokat i medijator, kaže da je potrebna detaljnija analiza obrazloženja, ali je istakao da nije neuobičajeno da sud obrazloži presudu nakon nekoliko dana.

"Međutim, interesantno je to što je sud najavio objavljivanje ovog obrazloženja – po pravilu se dokument samo dostavi stranama u sporu ili objavi na sajtu. Činjenica da je sud najavio objavljivanje ovog dokumenta dokazuje da je sud imao potrebu da na malo bolji način obrazloži odluku", rekao je Nedić. 

Da li je sud imao bilo kakvu mogućnost da promeni odluku ministra?

"Sud se poziva na ovlašćenje koje je parlament dao ministru. Sud je rekao da ministar nije bio dužan da navodi razloge, ali ih je naveo. U konkretnom slučaju, sud nije mogao da menja ili preinači odluku, već samo da je ukine. Ako je odluka ministra samo jedan odsto razumna – sud ne bi mogao da je ukine", smatra Nedić.

Australijski mediji pišu da Đoković razmišlja o tužbi protiv vlade premijera Skota Morisona i da će tražiti odštetu zbog "lošeg postupanja" prema njemu.

"Kod svakog podnošenja tužbe, ne radi se samo o finansijskom interesu. Novak Đoković i njegov pravni tim će dobro razmisliti da li je njemu zaista u interesu da pokrene takav postupak. Naročito sada, kada smo čuli najave pojedinih australijskih službenika da bi Đokoviću, pod određenim uslovima, mogla biti ukinuta trogodišnja zabrana povratka u Australiju. Trebalo bi dobro razmisliti, da ne bude posle 'skuplja dara nego mera'", rekao je Nedić.

Najbolji teniser sveta izgubio je u nedelju spor na sudu protiv australijskih vlasti i morao je po hitnom postupku da napusti tu zemlju.

Nakon što mu je drugi put poništena viza, Đoković je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i odbrani titulu na Australijan openu, ali je tročlano veće u Melburnu jednoglasno presudilo u korist države i podržalo ukidanje vize.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво