Читај ми!

Možda će Novak teže do trofeja na Ju-Es openu bez Federera i Nadala

Odsustvo najvećih rivala iz Njujorka i, samo na prvi pogled, nešto lakša situacija zbog neigranja Rodžera Federera i Rafaela Nadala može biti jednako težak, ako ne i teži, izazov za Novaka Đokovića na predstojećem Ju-Es openu. Najbolji teniser današnjice možda bi imao jednostavniji put kada bi i ostali članovi velike trojke bili tu jer, ne samo da je njemu posao olakšan već je mnogo lakše i njegovim najvećim konkurentima. Imaju retku šansu da do završnice turnira dođu bez prevelike "potrošnje", što bi mogao da bude izuzetno opasan scenario za Đokovićev istorijski turnir.

Novak bi mogao da postane drugi čovek u "Open eri" koji bi kompletirao grend slem u jednoj godini, posle Roda Lejvera, a ima šansu da dođe do 21. pehara na najznačajnijim turnirima, čime bi se osamio na večnoj listi ispred Federera i Nadala.

Sva trojica trenutno imaju po 20, a eventualnim uspehom u "velikoj jabuci" definitivno izdvojio i kao najbolji svih vremena, zbog čega mnogi smatraju da je ovo najvažniji turnir u njegovoj karijeri.

Ulog će biti ogroman, ali će za razliku od mnogih prethodnih velikih takmičenja nešto biti drugačije – na turniru ne učestvuju spomenuti Federer i Nadal.

Švajcarac i Španac završili su sezonu zbog zdravstvenih problema, baš kao i prošlogodišnji šampion Dominik Tim, što znači da će pred svetskim "brojem 1" biti izazov drugačije vrste.

Delimično je Đoković navikao na tu situaciju jer, u poslednje dve godine, deluje da je on jedina konstantna, a da se izazivači smenjuju. Ono što je sigurno jasno jeste da odsustvo najvećih rivala sigurno ne znači i lakši put za srpskog igrača, već možda čak i suprotno.

Prvo, u prethodnih osam meseci protivnici u finalima grend slemova bili su mu igrači van "velike trojke" – Danil Medvedev na Australijan openu, Stefanos Cicipas na Rolan Garosu i Mateo Beretini na Vimbldonu.

Drugo, slabija konkurencija sa te strane ne garantuje jednostavniji put do završnice samo njemu, već bi mogao da znači i lakšu prohodnost ostalima.

S više strana je neigranje najvećih zvezda hendikep, interesovanje će biti slabije i sam Đoković će imati drugu vrstu motivacije. Poznato je da voli da igra najveće mečeve protiv Rodžera i Rafe, oni iz njega izvlače najbolje, a imao je i mnogo uspeha u prošloj deceniji.

Novonastala situacija će mu dobro poslužiti da pronađe neke nove načine da formu podigne na vrhunac kada za to bude potrebe, ali i otvoriti vrata drugima.

Uz spomenute Medvedeva i Cicipasa, u glavne konkurente na predstojećem Ju-Es openu treba uvrstiti i Aleksandera Zvereva, momka koji je Novaka zaustavio u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju, potom uzeo zlato, a sjajan mesec zaokružio titulom na mastersu u Sinsinatiju.

Njih četvorica su željni prve grend slem titule, kao i da baš oni budu ti koji će sprečiti Đokovića u legendarnom poduhvatu. Ovoga puta, u njihovom delu žreba nema velikih imena poput Federera i Nadala, čime im se već na startu otvara takmičenje.

Na pragu su najboljih godina za tenisere i sada ne moraju da preskaču nekog od navedene dvojice do četvrtfinala ili polufinala, što ih je ranije redovno koštalo. U eventualni finiš turnira, u kojem će, nadamo se, ponovo biti Novak, mogli bi da dođu mnogo odmorniji nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Prisetimo se poslednja dva seta finala sa Cicipasom u Parizu, kada je Grk bio potpuno isceđen. Ukoliko se ostvari projektovani žreb, mlade snage bi sada imale mnogo povoljniju početnu poziciju u okršaju sa Đokovićem – energetski bi bili na višem nivou i, uz iskustvo koje su sakupili, njihove šanse su u porastu.

Malo je igrača koji mogu da mečeve odvedu u pet setova, posebno protiv onih najkvalitetnijih, umore ih ili eventualno eliminišu. Grend slemovi su posebni po tome što dugo traju i zahtevaju, pored fizičke, izuzetnu mentalnu pripremljenost – Medvedev, Cicipas i Zverev su i u tom pogledu mnogo ispred konkurencije.

Na takmičenju neće biti ni Stana Vavrinke i Miloša Raonića, momaka koji su umeli da blesnu i iznenade favorita, pa u borbi za finale treba očekivati one najbolje.

Žrebom je odlučeno da Đoković u polufinalu ide na Zvereva, a u eventualnom finalu na pobednika meča Medvedeva i Cicipasa.

Sigurno je da nas očekuje spektakl i da će mladi igrači zagristi jače nego ikad pre kako bi srušili teniskog kralja. Na Novaku je da im se u tome odupre i pokaže zašto je najbolji teniser svih vremena.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво