Читај ми!

Pobuna tenisera iz vrha zbog bodovanja – da li je ATP štitio Federera…

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) je od početka krize izazvane pandemijom morala da pronađe niz rešenja kako bi se osigurao opstanak, pa i nastavak ovog sporta. Osim mera za sprečavanje širenja zaraze, donet je čitav niz pravila i u ostalim oblastima, među kojima je najvažnije ono koje se tiče bodovanja.

Promene su se odnosile na turnire koje su igrani tokom 2019. i 2020. godine, kao i na one koji su odloženi tokom najveće krize na čitavoj planeti.

Bodovi su čuvani što je favorizovalo najbolje igrače, a među njima, ispašće, najviše Rodžera Federera koji je pritom iskoristio i "zaštićeni renking" zbog povrede.

Federer je posle prošlogodišnjeg Australijan opena napravio pauzu zbog operacije kolena i bio van stroja više od 13 meseci, ali gotovo da ništa nije izgubio.

Pao je sa trećeg na peto mesto, na kojem je trenutno, što se nije previše dopalo ostalim igračima iz vrha, koji su tokom tog perioda beležili izuzetne rezultate.

"Najveći sam fan Rodžera Federera, ali on nije igrao tenis godinu dana i opet je bolje rangiran od mene. Igrao sam grend slem finale, Masters finale... Ovaj sistem je katastrofalan", istakao je Aleksander Zverev, koji se osvrnuo na neke od uspeha u prethodnoj godini.

Nemac je bio blizu prve titule na nekom od četiri najveća turnira, u tome ga je sprečio Dominik Tim, koji takođe nije otišao dalje od treće pozicije.

"Rangiranje mi zaista nije važno, bar sa sistemom koji imamo sada. Mislim da bi trebalo da budem među četiri ili pet najboljih na svetu da je sve normalno, ali je ovaj sistem apsurdan", dodao je trenutno sedmi igrač na ATP rang-listi.

Još jedan u nizu nezadovoljnih je mladi Rus Andrej Rubljov koji zauzima osmu poziciju na svetu, uprkos neverovatnim rezultatima u prethodnih šest meseci.

Rubljov je vezao čak pet uzastopnih titula na turnirima iz serije 500, trijumfovao sa Rusijom na ATP kupu i na Ju-Es openu, Rolan Garosu i Australijan openu igrao četvrtfinala – ništa od toga mu nije bilo dovoljno za dodatni proboj u top 10.

"Kada bismo imali normalan sistem, ja bih po njemu bio na četvrtom mestu, tako sam izračunao. Šta onda mislite da je bolje za mene, da budem broj osam ili broj četiri? Po sistemu koji sada važi meni je teže da budem četvrti nego osmi", naveo je Rus, delom mislivši i na spomenutog Federera.

"Federer iskoristio poziciju u Savetu igrača da zaštiti sebe"

Od trenutka kada je promenjen način bodovanja, počele su priče da ATP štiti Federera i da koristi svoju poziciju u Savetu igrača, što je u decembru 2020. javno izneo Dirk Hordorf, potpredsednik Nemačke teniske asocijacije i bivši trener Janka Tipsarevića.

"Rodžer Federer je promenio način bodovanja da bi sebe zaštitio. To je neodgovorno i jednostavno nekorektno. Po mom mišljenju, iskoristio je svoju poziciju u Savetu igrača. Mora se reći da bi, bez promene načina bodovanja, Rodžer Federer bio van 50 najboljih igrača na svetu", kazao je Hordorf tada.

Međutim, među mlađima ima i onih koji ne veruju u te priče.

"Razumem Zvereva i šta on misli. U isto vreme, postoji sistem poštenog rangiranja koji štiti igrače koji su postizali dobre rezultate, ali sa druge strane i nama ostavlja prostora da popravi poziciju na rang listi. Imali smo prilike za to u mesecima kada Federer nije igrao. Ja sam konačno uspeo da ga prestignem", tvrdi Stefanos Cicipas, koji se ne osvrće previše na politička pitanja u "belom sportu".

"Ne obraćam pažnju na takve stvari. Neke stvari nisu poštene kao druge, ali sistem je takav. Mi igrači nemamo nikakve veze s njim. Biću iskren, nisam zainteresovan da budem deo bilo kog ATP Saveta ili odbora. Oni znaju svoj posao, rade za sve igrače... Postoje igrači koji nas predstavljaju i naše interese, pa ću to prepustiti njima", zaključio je Cicipas.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво