Читај ми!

Novakovih 311 – pretposlednja prepona u trci za najvećeg

Beograd, Srbija, navijači i čitav teniski svet konačno su dočekali 8. mart i novi rekord Novaka Đokovića, koji je postao igrač sa najviše provedenih sedmica na prvom mestu ATP rang-liste. Đoković je započeo 311. nedelju kao svetski "broj 1" i, ako već nije postao najbolji u istoriji "belog sporta", dobio je važan argument u konačnom obračunu.

Новакових 311 – претпоследња препона у трци за највећег Новакових 311 – претпоследња препона у трци за највећег

Praznik posvećen damama postaće i praznik srpskog sporta, i ostaće upisan kao velika prekretnica u tome kako prvo teniski, a potom i svi ostali ljubitelji sporta, percipiraju šampione.

Ponedeljak je bio dan kada je Novak stigao do istorijskog broja 311 i kada je počelo slavlje od Beograda do Novog Pazara.

Navijači su mu priredili doček ispred restorana na Novom Beogradu, sa njima je zapevao, a uz reči da možda još nije svestan ostvarenog uspeha, istakao i koliko je dužan srpskom narodu.

"Uvek se rado setim 2011. godine, osvajanja Vimbldona... Kada sam došao ovde da proslavim sa svojim narodom – to je, pored rođenja dece, najlepši trenutak mog života. Večno ću pamtiti taj osećaj, večni sam dužnik srpskom narodu koji me je tako dočekao", rekao je Novak za RTS.

Sledeći ponedeljak biće jednako važan jer počinje 312. sedmica, a prostom matematikom se dođe do toga da je to okruglo šest godina na čelu ATP karavana. Od 4. jula 2011, kada je na Vimbldonu prvi put dobio onu torku u obliku broja 1 i bojama srpske zastave, za nepunu deceniju je šest punih godina proveo kao najbolji.

Decenija Novaka Đokovića

Da stavimo to u kontekst, sve to vreme dominirao je dok su mu izazivači bili Rodžer Federer, Rafael Nadal, Endi Mari, Stan Vavrinka, Huan Martin del Potro, Robin Soderling, Endi Rodik, Dominik Tim, Danil Medvedev i mnogi, mnogi drugi.

Tokom tog perioda osvojio je 17 grend slem trofeja, postao jedini čovek koji je u istom trenutku držao sva četiri pehara sa najvećih turnira u svom vlasništvu. Rekorder je po broju titula iz serije 1.000 i ponovo jedini koji je došao do "Zlatnog mastersa" – dva puta.

Stigao je i da odbije nalet nove generacije na čelu sa Medvedevom, Aleksanderom Zverevom i Stefanosom Cicipasom, kao i da ostvari pozitivan međusobni skor sa dvojicom večitih rivala – članovima "velike trojke".

Razbio je duopol Federera i Nadala, korak po korak ih sustizao u gotovo svim kategorijama i sada mu je ostala samo jedna, kako bi im u potpunosti preoteo pravo na GOAT titulu.

Bilo je uspona i padova, blistavih momenata, ali i povreda i poraza. Čak i diskvalifikacija. Ovo mu je peti mandat kao najboljeg na svetu i čini se da bi mogao da potraje još dugo vremena.

"Najveća dva dostignuća u tenisu su grend slem titule i najduži broj jedan u istoriji. Jedan rekord sam ostvario, sada ću svu snagu usmeriti ka drugom."

Put u besmrtnost

Zbog rasporeda turnira, izmenjenog načina bodovanja, ali i drugih kandidata za svetski tron, Đoković je obezbedio minimum 317 nedelja, ali kako sada stvari stoje, mogao bi mnogo duže da se zadrži gde jeste i obori neke rekorde van svoje konkurencije.

Planira da u narednom periodu nastupi na mastersima u Majamiju i Monte Karlu, kao i na turniru iz serije 250 u Beogradu. Zaključno sa Vimbldonom, koji je odložen prošle sezone, ima mogućnost da sakupi 3.250 novih bodova jer će mu i u slučaju lošeg rezultata na Rolan Garosu biti uračunato prošlogodišnje finale, kao i najmanje polovina osvojenih bodova sa grend slema u Londonu 2019.

Kako je favorit na svim turnirima na brzim podlogama, posebno na terenima Ol Ingland klaba gde je trijumfovao do sada pet puta, ne bi bilo iznenađenje da razlika, koja u ovom trenutku iznosi 2.180 u odnosu na drugoplasiranog Nadala, bude i veća.

U muškoj konkurenciji došao je do rekorda koji će teško biti oboren, ali bi mogao da prestigne i neke teniserke koje su u prošlosti surovo vladale. Prva je Serena Vilijams sa 319 i nju će verovatno nadmašiti, kao i Martinu Navratilovu koja je tokom karijere skupila 332 sedmice na čelu VTA rang-liste.

Sve to moglo bi da se dogodi uskoro i ispred Novaka bi ostala samo još jedna legenda – Štefi Graf, koja je trenutno neprikosnovena sa 377 nedelja.

Do tada, srpski as napašće samo ono što mu je preostalo, a to je da prestigne Federera i Nadala po broju grend slemova. Švajcarac i Španac trenutno imaju dva trofeja više i, ako (i kada), Đoković to učini, zvanično će postati ne samo najbolji, već i najveći teniser svih vremena.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво