Читај ми!

Analiza Novakovog protivnika u polufinalu AO

Šta Đokovića očekuje protiv "lava sa Kavkaza"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je do polufinala Australijan opena uprkos problemima sa povredom i ponovo je najveći favorit da u Melburnu podigne trofej, deveti put u karijeri. Đoković je tokom turnira preživeo nekoliko teških mečeva i opasnih protivnika, ali i neugodnu povredu bočnog abdominalnog mišića koju je zaradio u okršaju sa Tejlorom Fricom. Malo ga je delilo od odustajanja sa turnira, pre nego što se kao feniks izdigao iz mrtvih i ponovo pokazao nadljudsku snagu. Do borbe za pehar ostao je samo još jedan korak, a sa druge strane mreže stajaće nepoznato ime – Aslan Karacev.

Iako su mnogi očekivali da će Novakov rival u polufinalu biti Dominik Tim, Dijego Švarcman, Denis Šapovalov ili Grigor Dimitrov, momak bogate prošlosti i tankog teniskog CV-ja napravio je potpunu senzaciju.

Više o njegovom putu čitali ste u tekstu "Amater sa reketom profesionalca", a sada je red i da vidimo šta u svom arsenalu poseduje Karacev.

"Da budem iskren, nisam ga gledao pre Australijan opena, ali jesam ovde i impresionirao me je, kao i mnoge druge. Kretanje, snažni udarci s osnovne linije – ravan i odličan bekhend, ruska škola, a voli i da se izmakne na forhend i da diktira tempo. Nema šta da izgubi, motivisan je i očekujem da izađe na teren agresivno u pokušaju da pobedi", izjavio je Đoković o sledećem protivniku.

Sigurno je da će svetski "broj 1" uraditi pravu analizu i posebno obratiti pažnju na osnovne udarce koji predstavljaju pravo i ubojito oružje čoveka koji će sa 114. mesta skočiti u top 50 na ATP rang-listi.

Čega će Novak morati da se pripazi...

Karacev je od svih četvrtfinalista imao najveći procenat napravljenih brejkova na Ozi openu, čak 42 odsto, što znači da je skoro svaki drugi gem u kojem je primao servis uspevao da oduzme.

To je činio zahvaljujući neverovatno snažnim forhendima i bekhendima – udarci mu u proseku idu preko 120 i 130 kilometara na čas, po čemu je takođe ispred svih ostalih učesnika.

Pripreme koje je odradio na Kavkazu omogućile su mu da snagu pretoči u udarce, kao i da bez većih poteškoća savladava ogromne vrućine u Melburnu.

Ne možete igrati polufinale grend slema samo sa dva udarca, Aslan je mnogo popravio tehniku servisa što se odrazilo na brzinu, a veliki broj pobeda znači i da trenutno puca od samopouzdanja i da je trenutno daleko ispred svog plasmana.

... a šta da eksploatiše

Iz nekoliko navedenih redova jasno je šta 27-godišnjak ima od kvaliteta i na šta može da se osloni, pa je red istaći i ono što mu nedostaje.

Iskustvo na prvom mestu – bez obzira što je teniski u "zrelim godinama", nikada se do sada nije našao u situaciji da se bori za finale ovako velikog turnira. Jeste osvojio dva na početku sezone, ali to su bili čelendžeri i nivo tenisa, očekivanja i pritiska bio je neuporediv.

Nije neobična situacija da veličina meča i okolnosti u kojima se nađu "pojedu" mlade ili neiskusne tenisere, i ne bi bilo iznenađenje da se to ponovo dogodi.

Karacev se, takođe, do sada nije susreo sa protivnikom Đokovićevih kvaliteta, koji će koristiti svaku priliku da kazni rivala. Novak će morati da igra raznovrsno, odnosno miksuje igru, kako se to teniskim žargonom kaže.

Moraće da pronalazi uglove, menja načine napada, moraće i da pokuša da seče igru slajsevima, kao i da Rusa šeta sa jedne na drugu stranu terena. Kod "udarača" je kretanje obično problem i zbog toga je srpski as u prošlosti imao toliko uspeha sa takvim teniserima – ima neverovatnu sposobnost da izdrži njihove početne atake, pretvori se u "zid" koji sve vraća i tom čudesnom defanzivom polako počne da im buši snažan oklop koji imaju.

Snu je (nadamo se) došao kraj

Za razliku od prethodne faze turnira, može se očekivati i veći broj drop-šotova, udarca koji je umeo da nervira srpske navijače poslednjih godina.

"Lav sa Kavkaza, kako mu je nadimak, prvo je prošao kvalifikacije u Dohi pobedivši Brendona Nakašimu, Maksa Pursela i Aleksandera Milera, da bi u glavnom žrebu u Melburn parku redom padali Đanluka Mađer, Egor Gerasimov, Dijego Švarcman (prva top 10 pobeda), Feliks Ože-Alijasim i Grigor Dimitrov.

Aslan je napravio spektakularan uspeh u Australiji, osvojio više novca na grend slem debiju nego u dosadašnjem toku karijere, ali postoji jedan čovek koji može i mora da ga probudi iz tog sna.

Njegovo ime je Novak Đoković.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво