Brojevi ne lažu – Đoković favorit protiv Tima

Novak Đoković i Dominik Tim u nedelju igraju veliko finale na Australijan openu. Sudeći po statistici, srpski teniser ima prednost u odnosu na Austrijanca i važi za favorita.

Osim što je bolje plasiran na ATP listi i što je već sedam puta osvajao trofej u Melburnu, Đoković je, sudeći po statističkim parametrima, favorit u nedeljnom finalu protiv Tima.

Izgubljeni servisi

Srpski teniser izgubio je samo tri svoja servis gema od drugog kola, dok je Tim u poslednja dva meča to učinio čak devet puta.

Đoković je ove godine u Melburnu uspeo da sačuva 11 od 18 brejk lopti, dok je Tim u 44 situacije 13 puta izgubio svoj servis.

Odnos vinera i neiznuđenih grešaka

Tim je poznat kao ofanzivni igrač i zato ne čudi veći broj direktnih poena na turniru u odnosu na Novaka Đokovića.

Austrijanac je 287 puta došao do direktnih poena na turniru, Novak 213, ali srpski teniser ima daleko manje neiznuđenih grešaka - 131:213.

Treba istaći i da je Tim odigrao daleko više poena u Melburnu nego Đoković. Austrijanac je odigrao 1.477 poena u 23 seta, dok je srpski teniser učestvovao u 1.091 poenu u samo 16 setova.

Timu odgovaraju duži poeni

Sama činjenica da su u finalu prvog grend slema u sezoni dovoljno govori da obojica igraju kvalitetan tenis. Kada su u pitanju kraće razmene (1-4 udarca), Đoković je osvojio 57,3% poena, dok je Tim u 53,6% poena izlazio kao pobednik.

Situacija je nešto drugačija kada su duge razmene u pitanju (devet i više udaraca) - Tim je osvojio 62,3% takvih poena, Đoković 61,4%.

Međutim, Austrijanac u polufinalu protiv Zvereva izgubio čak 22 takva poena, više nego u duelima protiv Monfisa (4) i Nadala (12) zajedno.

Đoković gospodar taj-brejkova

Dominik Tim je osvojio samo četiri od 12 taj-brejkova odigranih u Australiji na početku karijere. Ipak, protiv Nadala i Zvereva u svih pet 13. gemova izlazio je kao pobednik.

Đoković u karijeri ima učinak 23:14 kada su taj-brejkovi u Melburnu u pitanju, dok je ove godine u sva tri navrata bio bolji od rivala.

"Linijaši" koji uspešno izlaze na mrežu

Novak je u prvom kolu protiv Štrufa osvojio samo 50% poena sa osnovne linije, dok je u narednim mečevima taj procenat podigao na 56,7.

Kod Tima ti procenti padaju kako je turnir odmicao - 53,5% uspešnosti na celom turniru odraz su nešto lošijeg učinka u poslednja dva duela, kada je Austrijanac u samo 48,5& poena izlazio kao pobednik.

Ipak, kada izađu na mrežu, procenti su neverovatni - Đoković je u poslednja dva duela dobio 21 od 23 poena u takvim situacijama, dok je Tim poritv Zvereva dobio 23 od 27 takvih poena.

Novak na svom terenu

Đoković je pobedio u svih 15 mečeva kada dođe u polufinale prvog grend slema u sezoni. Ukupno 12 od tih 15 duela bilo je protiv prvih pet igrača na ATP listi, a za to vreme Novak je izgubio samo deset setova.

S druge strane, Timu je do ove godine najbolji rezultat u Melburnu bio plasman u četvrto kolo, ali je pobedama protiv Nadala i Zvereva zaslužio svoje prvo grend slem finale.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво