Zločin bez kazne, na današnji dan 1993. nožem napadnuta Monika Seleš

Pre 26 godina napadnuta je tada jugoslovenska teniserka Monika Seleš. Nju je na turniru u Hamburgu nožem napao Ginter Prahe navijač tada velike rivalke Selešove – Štefi Graf. Za ovaj zločin napadač je kažnjen sa dve godine uslovne kazne uz psihijatrijsko lečenje.

Monika Seleš se pripremala za naredni gem kada joj se sa leđa prikrao navijač Štefi Graf, Ginter Prahe i ubo je nožem u leđa. Obezbeđenje je brzo reagovalo i onesposobilo napadača.

Sečivo je bilo veliko (23 santimetara). Nemac je ubo Selešovu u predelu lopatice. Sve se to dešavalo na četvrfinalnom duelu turnira u Hamburgu u kome su igrale Monika Seleš i bugarska igračica Magdalena Malejeva.

Poremećeni Nemac nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Selešova smenila na prvom mestu VTA liste Grafovu. On nije dobio zatvorsku kaznu već je osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihijatrijsko lečenje.

Nemačka policija je tada u saopštenju rekla da je jasno da Prahe nije želeo da ubije Selešovu, već da je samo hteo da je teško povredi da ne bi mogla da se takmiči i da Štefi Graf, za koju on navija, ponovo bude broj jedan.

Monika je uspela da se vrati tenisu tek posle dve godine od napada, ali više nikada nije učestvovala na turnirima koji su bili organizovani u Nemačkoj. Iako je posle ovog incidenta na svim turnirima uvedeno dodatno obezbeđenje.

Selešva je prisećajući se ovog događaja rekla da je posle uboda živela u stalnom strahu. Taj čovek ju je povredio, a nije dobio nikakvu kaznu. Nije želela da igra u Nemačkoj jer se nije osećala bezbedno i sve je potsećalo na taj događaj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 01. maj 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Pravda i istina su nesto drugo u odnosu na zakon i medije

Jako sumnjiv slucaj, a jos sumnjivija presuda i blago informisanje medija o ovom slucaju.
Da je situacija bila obrnuta i da je Monikin navijac povredio Steficu, da li bi i taj napada isto prosao uz uslovnu kaznu ili bi godinama u medijima bila spominjana neka pozadina tog slucaja ?

(sreda, 01. maj 2019, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Monika, eh bila nam je idol !

Svima iz naše generacije je bila idol i uzor. Politika i svjetski moćnici su odredili njenu sudbinu. Žalosno je to sve jer je ona bila jedno dobro dijete sa zdravim razumom. Hvala joj na svim onim trenutcima sreće i ponosa koje nam je priredila tih godina njene dominacije i zao mi je sto je tako završena njena blistava karijera. Bila bi sigurno nenadmašena po svemu da nije bila zaustavljena na taj način. Šteta

(utorak, 30. apr 2019, 21:47) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Ех, па нисмо деца

Сви знамо да је то чист политички злочин, у моменту кад је против Југославије све било дозвољено и кад је вршена стравична пропаганда. Најбоља тада тенисерка Моника Селеш је наставила да игра за своју земљу Југославију и трпела је велики притисак да се тога одрекне. Овако је платила своју принципијелност. Страхови које је касније дуго имала су чист доказ да је била прогањана. А имала је огроман потенцијал и друге јој нису биле ни до колена. Тој девојчици, сада жени, желим све најбоље у животу. Обичан народ је није заборавио.

(utorak, 30. apr 2019, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

Za taj gnusni zlocin

Stopostotno je bila odgovorna policija Nemacke. Taj ludak je bio poznat toj policiji jer je slao preteca pisma spanjolskoj vrhunskoj teniserki. Ona je medjutim angazovala obezbedjenje pa su ga clanovi obezbedjenja vrlo pazljivo pratili na mecevima na kojima je ona igrala. Dvogodisnja uslovna presuda je ogromna sramota. Pravosudje Nemacke treba da se jos uvek stidi zbog te sramorne presude.

(utorak, 30. apr 2019, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

Zlocin i kazna

Zanima me da li se zna sa cime je kaznjen organizator zbog ovo slucaja?

(utorak, 30. apr 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Jedina istina

Najbolja teniserka u istoriji, srušena je brutalno, kao i njena zemlja u skoro istom periodu. Obe su srušene od istog rušitelja, ime mu(joj) nije vrijedno spomena.

(utorak, 30. apr 2019, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

Nemacke

bajke,sve je to jako cudno izgledalo tada,a tek sada necemo znati pravu istinu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">