Pepe Imaz, guru koji je uveo Novaka Đokovića u "religiju ljubavi"

Ili Pepe ili ja! Ovako je, prema navodima lista "Bild", glasio ultimatum koji je Novaku Đokoviću postavio Boris Beker. Naposletku – beše Pepe. Ko je čovek koga veliki deo stručne i nestručne, upućene i manje upućene javnosti tereti da je odgovoran za evidentan pad nivoa igre Novaka Đokovića u drugoj polovini 2016. godine? Katalonski list "Mundo deportivo" je pokušao to da otkrije...

"Kazaću vam ko je Pepe Imaz. On je neko ko pokušava da iznova otkrije božanstvenost koja postoji u svakome od nas. Ja sam čovek koji pokušava da evoluira i da raste", počinje priču čovek koga španski mediji, stiče se utisak i pomalo potcenjivački, nazivaju "guruom".

Njegova škola (reč koju sam koristi) zove se "Ljubav i mir". Nekada je bio profesionalni teniser. Stigao je do druge runde Rolan Garosa 1998. godine, bio je šampion Španije u kategoriji dublova i stigao je do 176. mesta na svetu. Ono što ga je, kako ističe, nateralo da napusti sport bila je "patnja". Borio se sa bulimijom koja ga je morila zbog anksioznosti koja je poticala od njegove želje za trijumfom. Osećao se dobro samo onda kada je dobijao priznanje drugih.

"Neki maltretiraju sebe drogom, alkoholom ili seksom, ja sam to radio bulimijom, poremećajem ishrane. Sada pokušavam da podelim sa drugim ono što je meni spasilo život. Ono što pokušavam jeste da pomognem u uspostavljanju kontakta sa samim sobom, koji nestaje dok pokušavamo da budemo dobri novinari ili dobri teniseri", ističe Imaz.

Novinar Mundo deportiva naglašava u nekoliko navrata da Imaz ima tendenciju da prekida razgovor kako bi zabacio glavu, zatvorio oči i duboko udahnuo. Ponekad se toliko dugo zadrži u tom položaju da pitanje mora da mu se ponovi. Ono najzanimljivije glasi: "Kako ste upoznali Đokovića?"

"Preko njegovog brata Marka. Pokušavao je da postane profesionalac, imitirao je svog brata i dve godine je bio depresivan. Počeo je da sarađuje sa mnom i nakon pet dana je primetio važnu promenu. Novaka je zanimalo odakle potiče ta promena. Želeo je i sam da nauči."

Kako jedan elitni sportista reaguje kada mu kažete "ljubav je u vama" (jedna od mantri Pepea Imaza, prim. aut.)?

"Nije stvar u tome da sednete na pod u lotosovom položaju (joga položaj, sličan onome što se u našoj zemlji naziva turskim sedom) i pustite rivala da vas pobedi. To se tiče toga da, ako vam se dopada tenis, nađite motiv da udarite lopticu tako da je rival ne vrati, ali sa poštovanjem, ali ne po cenu sopstvenog mentalnog zdravlja i samouništenja", kaže Imaz, koji ističe da njegovo učenje nema veze sa religijom.

"Ako postoji religija, onda verujem u religiju ljubavi", kaže on.

Da li je moguće dostići mentalnu ravnotežu i biti najbolji teniser na svetu?

"Do mentalne ravnoteže se stiže ljubavlju. To je energija. Kada je neko zaljubljen, ne oseća glad, ne treba mu hrana."

Imaz često vodi razgovore sa Đokovićem, koji sa njim deli svoje frustracije ili deli svoje misli i osećanja. Uvek završavaju jednim dugim zagrljajem. Imaz je odnedavno član njegovog tima, ali je u proteklim mesecima stekao značajniju ulogu. U Parizu ove godine bio je i u njegovom boksu.

Njegova filozofija, u kojoj ima mesta i za pojmove kakvi su telepatija i levitacija, nije se dopala Bekeru. Nimalo. Nemac je govorio kako u tenisu "moraš biti egoista, jer 24 časa, sedam dana u nedelji, sve zavisi od tebe".

"Novak mora da kaže da li te dve stvari mogu da idu jedna sa drugom. Naučeni smo da budemo egoisti, ali to vodi u depresiju, vodi ka stresu. Moj je stav da moraš da radiš stvari koje neće hraniti čudovište koje se zove ego", rekao je Imaz, koji naglašava da nema nijedan problem sa Bekerom, koji je "fantastično ljudsko biće".

Šta kada Đoković pokaže da nije sasvim u harmoniji sa samim sobom i svojim osećanjima, po standardima Pepea Imaza? Šta kada, recimo, slomi reket jer je odigrao loš poen, gem, set?
"Potpuno ga razumem. Moramo shvatiti da nismo savršeni. I meni se to dešava. Neophodno je, ponekad. Kada se telo prejede, mora da se i ispovraća", objašnjava Imaz.

U ovom trenutku intervju se završava. Novinar Mundo deportiva zahvaljuje svom sagovorniku i pruža mu ruku. Ovaj odbija ruku i grli ga. Zagrljaj traje više od 30 sekundi.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво