Читај ми!

Sećanje na lokaut

Divac u Zvezdi, prvi pik NBA drafta u Italiji, Sabonis u Žalgirisu, igrači koji su rasprodavali svoju kolekciju skupocenih automobila da bi preživeli, košarkaši koji su snimali reklame da bi zaradili neki dolar, raspad Čikago Bulsa, penzionisanje Džordana i šampionska tiTula San Antonija, sve ovo je viđeno pre 12 godina kada je u NBA ligi bio poslednji lokaut.

Dok sindikat igrača i predstavnici klubova NBA ligi i dalje ne mogu da se dogovore o podeli zarade od oko četiri milijarde evra. Navijači u Americi ostaju uskraćeni za najbolju košarku na planeti. Sve više NBA zvezda prešlo je "baru" i došlo u Evropu, a kako stvari stoje, tek sledi najezda najboljih košarkaša na Stari kontinent.

Ipak, ovo nije prvi put da je početak prvenstva odložen. Slična stvar poslednji put se dogodila 1998. godine, kada je, takođe, došlo do spora između klubova i igrača zbog kolektivnog ugovora.

Tadašnji lokaut koji je počeo u kasno leto 1998. godine okončan je u januaru 1999, a svaki tim odigrao je po 50 utakmica manje nego što bi igrali da je sezona bila regularna.

Taj lokaut pamtiće i navijači Zvezde, koja je te sezone igrala Evroligu. U svoje redove Zvezda je tada dovela Vladu Divca, koji je za klub odigrao dve utakmice. Vlade je u Zvezdinom dresu debitovao u januaru na meču protiv Žalgirisa, kada je protivnik trebalo da mu bude Arvidas Sabonis, koji je, takođe, iskoristio lokaut da zaigra za litvanskog šampiona.

U paklenoj atmosferi Pionira, Zvezda je tada, uz ogromne zasluge Divca, ostvarila veliku pobedu nad Žalgirisom, koji je te sezone postao Evropski šampion. Nažalost, Divac je samo dva meča odigrao u dresu Zvezde pre nego što je lokaut okončan i pre nego što se vratio u NBA ligu.

I dok je Vlade Divac, nekadašnji igrač Partizana, ubirao ovacije Zvezdinih navijača, američki košarkaši koji su štrajkovali i navukli na sebe bes navijača.

Tako je tadašnji centar Njujork Niksa Patrik Juing, predsednik Sindikata igrača i jedan od najvažnijih u pregovorima sa predstavnicima klubova, svojom izjavom da profesionalni sportisti dosta zarađuju, ali da dosta i troše.

Inače, najmanja plata u NBA ligi u to vreme iznosila je 275.000 dolara godišnje, što je neuporedivo više primanja od ostalih "smrtnika" u Americi.

Koliko su NBA igrači tada bili neodgovorni u svojim izjavama govori i primer tadašnjeg beka Boston Seltiksa, Kenija Andersona, koji je za Njujork tajms u šali rekao da će, ukoliko štrajk potraje, morati da proda jedan od svojih osam automobila. 

Zanimljivo je da je Anderson pre štrajka zarađivao 5,8 miliona dolara godišnje.

Grent Hil i Tim Dankan, tada još uvek mladi i perspektivni igrači, svoj štrajk su ovekovečili i unovčili u reklami za "sprajt".

Njih dvojica su glumili nezaposlene košarkaše, koje si mogao da iznajmiš telefonom da, svojom visinom obave kućne poslove koje njihove mušterije nisu mogle da završe.

Jedan od igrača koji je došao u centar pažnje za vreme lokauta jeSTE Kevin Garnet koji je nastupao za Minesota Timebrvulfse. Mnogi smatraju da je njegov šestogodišnji ugovor, vredan 126 miliona dolara, jedan od razloga zašto je lokaut i počeo.

Bivši čelnik lige, Ras Granik kasnije je izjavio da je Garnetov ugovor zauvek promenio stvari u ligi. Kako je napomenuo, to je bio ugovor posle koga su vlasnici rekli smatrali da se nešto mora promeniti i da se neverovatne plate igrača moraju ograničiti.

Jedan od rezultata kompromisa vlasnika i predstavnika igrača bila je odredba ugovora prema kojoj su ograničene zarade u NBA.

Tako su košarkaši koji su deset godina nastupali u NBA mogli da zarađuju maksimalno 14 miliona dolara. Oni sa devet godina zarađivali su maksimalno 11 miliona, a od šest do devet godina staža najviše su mogli da inkasiraju devet miliona dolara.

Jedan od najvećih gubitnika lokauta bio je Šekil O'nil, koji je najviše insistirao da do dogovora dođe što pre.

Šek je imao sedmogodišnji ugovor ugovor sa Lejkersima vredan 121 milion dolara, ali posle lokauta, Šek je mogao da prima maksimalno 11 miliona dolara po sezoni, sa godišnjim povećanjem plate od 12,5 odsto, što je, kada se sabere, manje od prvobitno dogovorene sume sa timom iz Los Anđelesa.

Igrači koji su najviše bili ugroženi lokautom bili su rukiji, koji nisu znali ni kakav ih ugovor očekuje u prvoj profesionalnoj sezoni.

Pauzu u NBA ligi iskoristio je prvi pik sa drafta, Majkl Olovokandi, koji je, samo dva dana pred okončanje lokauta, potpisao ugovor sa Kinderom iz Bolonje.

Tako je ovaj igrač, umesto da debituje u NBA ligi, prvi meč u profesionalnoj karijeri odigrao za jedan evropski tim. Olovokandi je za šest nedelja u Kinderu inkasirao milion dolara.

Jedan od retkih košarkaša kome je prijao lokaut jeste Latrel Sprivel, koji je po okončanju štrajka debitovao za Njujork Nikse.

Prethodno je Sprivel odslužio jednu od najdužih suspenzija u NBA ligi od 68 utakmica, koju je zaradio zato što je davio i udario trenera Pi Džej Karlisima, koji je vodio Golsden Stejt Voriorse dok je ovaj igrač nastupao za taj klub.

Suspenzija koja je trajala više od godina dana skoro potpuno je smirila Sprivela koji je i ranije bio poznat po agresivnom ponašanju. Ovaj igrač je po okončanju lokauta zaigra za Nikse koje je te sezone odveo u finale NBA lige gde su poraženi od San Antonio Sparsa.

Možda i najveća žrtva lokauta bili su Čikago Bulsi. Samo nedelju dana pošto je objavljeno da su dve strane postigle dogovor o okončanju štrajka, Majkl Džordan se povukao, drugi i poslednji put.

Odmah posle Džordana, otišao je i Skoti Pipen koji je potpisao za Hjuston, a ekipu je napustio i legendarni trener Fil Džekson.

Od stare garde u Bulsima su ostali Tim Flojd, Toni Kukoč i Ron Harper, koji su uspeli da tim dovedu do pobede u samo 13 od 37 odigranih utakmica.

Ovo je bio samo početak totalnog raspada Bulsa koji su u NBA ligi igrali sporednu ulogu sve donedavno kada je u ekipu došao Derik Rouz.

I na kraju, ovu kontroverznu sezonu u NBA trijumfoalno su završili San Antonio Sparsi, koji su i osvojili titulu.

Sa centarskim tandemom koji se sastojao od iskusnog Dejvida Robinsona i mladog i izuzetno kvalitetnog Tima Dankana, Sparsi su uspeli da uzmu prvu od četiri titule u postlokaut periodu.

Zanimljivo je da je zamerku na titulu San Antonija imao Fil Džekson, koji je rekao da šampionski prsten tima iz Teksasa treba da ima utisnutu zevzdicu, da se zna da titulu nisu osvojili u regularnoj sezoni.

Ovo je samo bio uvod i veliki rivalitet koji između Los Anđeles Lejkersa i San Antonija u Zapadnoj konferenciji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво