Velikani bez prstena

O svakoj od njihovih karijera može da se napiše knjiga, ali ta knjiga ipak ne bi imala srećan kraj. Kid, Kemp, Ajverson, Maravić, Neš, Miler, Barkli, Stokton, Meloun, samo su neki od velikana NBA lige koji nikad nisu osvojili šampionski prsten.

Oni su bili među najboljim košarkašima svih vremena. Njihovim potezima divili su se navijači, saigrači su ih cenili, protivnici se plašili. Oni su dobili hiljade bitaka, ali su izgubili svaki rat. Ovo je priča o nekima od najboljih košarkaša NBA lige, koji su i pored neverovatnih karijera ostali bez šampionskog prstena.

Ako bi se napravila top lista košarkaša koji nisu osvajali šampionski prsten, ona bi od poslednjeg do prvog mesta izgledala ovako: 10. Džejson Kid, 9. Šon Kemp, 8. Džordž Džervin, 7. Alen Ajverson, 6. Pit Marović, 5. Stiv Neš, 4. Redži Miler, 3. Patrik Juing, 2. Čarls Barkli, 1. Tandem Džon Stokton i Karl Meloun.

Džejson Kid

Ovaj igrač je za 17 godina provedenih u NBA ligi deset puta igrao na Ol star meču, pet puta je ušao u najbolji tim lige, četiri puta je bio u najboljem defanzivnom timu takmičenja, uzeo je dve zlatne medalje sa reprezentacijom, i izglasan je za drugog igrača lige 2001. godine. Ipak, ova sjajna karijera nije krunisana šampionskim prstenom.

Najveću šansu da se domogne šampionske titule Kid je imao dok je igrao za Nju Džersi netse, sa kojima je 2002. i 2003. godine igrao dva finala NBA lige. Prvi put Netse su počistili Lejkersi , dok su godinu dana kasnije trijumfovali San Antonio sparsi sa 4:2 u finalnoj seriji. Iako ima punih 38 godina, Kid trenutno igra u ekipi Dalas maveriksa, i ovo je verovatno poslednja šansa da ovaj košarkaš konačno uzme šampionski prsten.

Šon Kemp

Još u vremenu dok se košarka igrala u Sijetlu, Supersoniksi su sredinom devedesetih godina bili ozbiljna NBA ekipa. Najveća snaga Sijetla bio je tandem Geri Pejton - Šon Kemp, koji je bio neka vrsta kopije dvojca Stokton - Meloun iz Jute. Šon Kemp, ili kako su ga zvali "Kišni čovek", u to vreme je bio jedan od najatraktivnijih košarkaša u ligi, a sve je bez daha ostavljao monstruoznim zakucavanjima, koja su se iz nedelje u nedelju nalazila na listi najboljih poteza.

I pored toga što je šest puta učestvovao na Ol staru, Kemp nikad nije osetio šta znači biti šampion. Najbliži tome bio je 1996. godine, ali je u finalu Kemp naleteo na nepremostivu prepreku zvanu Majkl Džordan. Sa 4:2 u seriji, Čikago bulsi su stali na kraj snovima Sijetla o šampionskoj tituli. Karijera Šona Kempa posle toga je krenula stranputicom, i u privatnom životu i na parketu, i on je ubrzo pao u zaborav.

Džordž Džervin

U preddžordanovskoj eri takođe su postojali igrači koji pored velikog kvaliteta i sjajnih igara nikada nisu osvajojili trofej. To se desilo Džordžu Džervinu zvanom "Ledeni", koji je u najjačoj svetskoj ligi nastupao od 1972. do 1986. godine. Ovaj igrač najveći deo karijere proveo je u San Antoniju. I pored toga što je 12 puta bio učesnik Ol stara, i što se nalazi u grupi od 50 najboljih igrača svih vremena, Džervin nikada nije igrao ni NBA finale, a kamoli osvojio šampionski prsten.

Alen Ajverson

Od kada je zaigrao u najjačoj svetskoj ligi, Alen Ajverson je jasno stavio do znanja svima da je došao da ostavi dubok trag u najjačem takmičenju. On je to na neki način i uradio. Za 14 godina provedenih sa ekipama Filadelfije, Denvera, Detroita i Memfisa, Ajverson je postao jedan od najboljih strelaca svih vremena.

Nagrada za najboljeg rukija, proglašavanje za MVP-ja 2001. godine i 11 Ol star mečeva ipak ne mogu da zamene prazninu koja je nastala neosvajanjem šampionskog prstena. Imao je Ajverson kakvu takvu šansu da 2001. godine sa Filadelfijom dođe do njega, ali imajući u vidu da nije imao baš veliku pomoć saigrača, častan poraz od Lejkersa je bio vrhunac karijere.

Pit Maravić

Pre Divca, Stojakovića, Krsitća i Miličića, u NBA ligi igrao je jedan Srbin, "Pistol" Pit Maravić. Doduše Maravić je američki košarkaš srpskog porekla, ali njegov trag u NBA ligi je neizbrisiv.

Čovek koji je u koledž takmičenju u proseku postizao 44 poena u vremenu kada nije bilo linije za tri poena, u NBA ligi je sedamdesetih godina smatran za jednog od najboljih i najkreativnijih ofanzivnih igrača. Ipak, u ekipama Atalanta houksa, Nju Orleans odnosno Juta džeza i Boston seltiksa, Maravić nikad nije osvojio titulu.

Stiv Neš

Ovaj Kanađanin je u kariejri igrao samo za dva NBA tima. Počeo je u Feniks sansima, nastavio u Dalas Maveriksima, da bi se posle toga vratio u sunčanu Arizonu. Neš je 2005. i 2006. godine proglašavan i za MVP-ja NBA lige, ali ovaj košarkaš nikad nije podigao šampionski trofej.

Redži Miler

Ovaj košarkaš imao je tu nesreću da igra u eri Majkla Džordana. To u prevodu znači, koliko god da si dobar, od šampionskog prstena nema ništa. Jedan od najboljih strelaca NBA lige svih vremena ovo prokletstvo je osetio na svojoj koži 1998. godine, kada je u finalu istoka, posle sedam mečava poražen od Čikaga. Doduše kobni po Pejserse u finalima istoka bili su i Njujork, Orlando i Detroit.

Jedini put kada je Indijana uspela da se kroz pakao istoka domogne finala bilo je 2000. godine, ali tada su ih u finalu dočekali Lejkersi sa Kobijem i Šekom, koji su u šest mečeva zapečatili sudbinu.

Patrik Juing

Još jedan veliki igrač, čija izuzetna karijera nije krunisana titulom jeste Patrik Juing. Legendarni centar Njujork Niksa koji je boje kluba branio 15 godina, samo je dva puta dobio pravu šansu da juriša na prsten. I ovaj košarkaš i dalje ima noćne more zbog Majkla Džordana, koji je sa svojim Bulsima često bio koban po Nikse na istoku.

Dok je Džordan pauzirao, Niksi su uspeli 1994. godine da se plasiraju u finale plej-ofa. U legendarnih sedam mečeva, tada su od njih bili bolji Hjuston rokitsi, predvođeni Hakimom Olejdžuonom.

Ipak, ostaje upamćeno da je Juing za 17 godina provedenih u NBA ligi 11 puta učestvovao na Ol star mečevima, proglašen je za najboljeg rukija, osvojio je i dve zlatne medalje sa reprezentacijom, ali šampionski prsten ostao je nedosanjan san.

Čarls Barkli

Barkli je još jedan igrač koji je osetio gorčinu igranja u isto vreme kad i Majkl Džordan. Popularni ćelavac bio je neverovatan igrač, borben, beskompromisan i oštar. Za 16 godina provedenih u ligi 11 puta učestvovao je na Ol star mečevima, pet puta je ulazio u idealnu petorku NBA lige, bio je MVP, a proglašen je za jednog od 50 najboljih košarkaša svih vremena.

Sve to nije bilo dovoljno da sa Feniksom osvoji titulu. Šansa je prokockana 1993. godine, kada je u finalu Čikago bio bolji rezultatom 4:2. Doduše nije samo Čikago bio koban po Barklija.

U sezoni 1994/95. kada je Feniks imao najbolji skor u celoj ligi, Sansi su poraženi u polufinalu zapada od Hjustona, koji je kasnije i osvojio prsten. Ni 1997. godina nije bila dobra za Barklija, jer je tada sa Hjustonom u finalu zapada ispao od Jute. Iako nema prsten, ostala je legenda o igraču koji u mečevima nije štedeo ni sebe, ni saigrače, ni protivnike, pa čak ni sudije.

Džon Stokton i Karl Meloun

Dva tela jedna duša, ovo su bili legendarni košarkaši Jute džez, Džon Stokton i Karl Meloun. Ovo je možda i najtragičnija priča o neverovatnim košarkašima, koji i pored svog kvaliteta na kraju nisu uspeli da se okite šampionskom titulom.

Igrači koji su sve dogovarali pogledom, svojom igrom su podsećali na Betmena i Robina NBA lige. Oni su vodili su "džezere" deceniju i po kroz teške borbe u najjačoj ligi.

I ovaj dvojac stigla je kletva mnogih igrača pre njih, i oni su igrali u vreme "Letećeg Majka". Dve godine za redom Juta je dolazila do finala, i oba puta je gubila od Čikaga.

Legendarni dvojac se raspao 2003. godine kada je Karl Meloun prešao u Lejkerse, dok je iste godine Stokton završio karijeru.

Grupi ovih igrača mogao bi da se priključi i Lebron Džejms. Momak ima sve što je potrebno za šampiona, ali za sada još nema šampionski prsten. Sa Klivlendom nije uspeo da dođe do titule, a druga šansa mu je pružena sa Majamijem, gde polako krči put ka drugom NBA finalu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво