Partizan prejak za Makabi

Partizan stigao na korak do finalnog turnira Evrolige pošto je, pred više od 20.000 gledalaca u paklenoj atmosferi beogradske Arene, pobedio Makabi. Mekejleb 23, Marić 22 poena. Sjajan Veseli.

Duško Vujošević ponovo je nadmurdio Pinija Geršona, koji nije imao odgovor na sjajnu igru Partizana, pa su se beogradski "crno-beli", u paklu Arene, približili na samo jednu pobedu od finalnog turnira Evrolige u Parizu. 

Partizan je od početka utakmice krenuo silovito i uz podršku nešto više od 20.000 navijača, uspeo da nametne ritam na koji gosti iz Tel Aviva ni jednom tokom 40 minuta igre nisu imali pravi odgovor. 

"Ovo je samo prvo poluvreme, drugo se igra u četvrtak... Zzadovoljan sam. Utakmicu je odlučila velika borbenost igrača. Cela Evropa je mogla da vidi ovu sjajnu atmosferu", rekao je Vujošević posle utakmice.

Partizan je na teren Arene istrčao sa petorkom Kecman, Mekejleb, Vraneš, Roberts i Veseli, koja je sjajno oztvorila utakmicu, pa je Pini Geršon bio primoran da odmah promeni plejmejkera, a umesto Višnjevskog u igru je ušao Perkins, što, međutim, nije zaustavilo "crno-bele", posebno Jana Veselog koji je u prvih deset minuta postigao osam poena.

Kao i obično tempo je diktirao Bo Mekejleb, koji je utakmicu završio sa 18 poena, sedam skokova i čak pet ukradenih lopti. Geršovova taktika da umesto Marića, veću pažnju posveti šuterima Partizana, omogućila je najboljem igraču prvog dela Evrolige da postigne 16 poena, uz sedam skokova i dve blokade.

Sjajno su odigrali i Veseli, koji je postigao 14 poena, i možda ključni igrač meča, Slavko Vraneš koji je u ključnim trenucima predstavljao neprelaznu prepreku za igrače Makabija. Vraneš je uz osam poena upisao i sedam skokova.

Vujošević je još jednom odlučio da ostavi Fišera samog na šutu sa poludistance, pa je centar Makabija utakmicu završio sa 11 poena, ali je zato Partizan ponovo nadskako goste 40:36, a Makabi je imao i četiri izgubljene lopte više.

U ekipi Pinija Geršona najefikasniji bio je Alan Anderson sa 13 poena, ali uz prilično loš procenat šuta, dok je, kako se čini najviše problema odbrani Partizana zadao Čak Ejdson koji je postigao 11 poena. Perkins, koji je odlično odigrao prvo poluvreme, zadržao se na deset poena.

David Blumental, koji je razorio odbranu Partizana u prvoj utakmici, postigao je samo šest poena i to dve trojke iz sedam pokušaja.

Drugu četvrtinu obe ekipe počele su promašajima u šutu za tri poena, ali je Partizan uspeo da zadrži visok ritam igre, jednako kao što su navijači nastavili da prave fenomenalnu atmosferu.

Početkom drugog poluvremena, Makabi je krenuo agresivno, što je donekle iznenadilo igrače Partizana, pa su gosti uspeli da smanje prednost "crno-belih" na svega sedam poena razlike, ali samo do trojke Kecmana, koji je razliku vratio na komfornih plus deset.

Trojka heroja iz prve utakmice upumpala je vazhud u jedra Partizana, pa je prednost ubrzo porasla na sjajnih plus 16, da bi trunku neizvesnosti uneo Blumental svojim prvim poenima.

Velika borba viđena je i na početku poslednje deonice, uz seriju trojki Makabija, ali Roberts i Marić, uz solidnu odbranu i zaglušujuću buku u Areni, održavali goste na deset poena razlike.

Nešto više od četiri minuta pre kraja, Veseli je na pravio peti penal, ali je odbranu Partizana suvereno čuvao Vraneš, koji uz skok u napadu uspeva da ubaci oba slobodna bacanja i vrati Partizan na 12 poena prednosti, a kapiten Božić trojkom na 15 poena prednosti.

U poslednja dva minuta Partizan je ušao sa 11 poena prednosti, što su "crno-beli" bez većih problema uspeli da održe do kraja utakmice.

Partizan je još u Tel Avivu napravio podvig i Makabiju naneo prvi poraz u plej-ofu  od kada se igra Evroliga. Izraelci traže osvetu, crno-beli računaju da će sjajne partije koje su pružali, krunisati još jednom velikom pobedom.