Читај ми!

Prvi evroligaški večiti derbi - samo jedan može da pobedi, ali mogu da izgube svi

Posle 77 godina postojanja dva kluba, beogradski večiti rivali - Partizan i Crvena zvezda odigraće večeras od 20.30 u "Štark areni" prvi košarkaški večiti derbi u okviru Evrolige. Pored pobednika traži se i odgovor na pitanje može li susret "večitih" da prođe bez uvek prisutnih nuspojava koje Evroliga neće tolerisati.

Rivali koji su osnovani iste godine u istom gradu, čije košarkaške terene na Kalemegdanu deli jedna ograda, dresove različita boja uz belu, a grbove samo ono što okružuje crvenu petokraku zvezdu, odigrali su za 77 godina rivalstva skoro 300 utakmica, ali do danas nijednu u elitnom evropskom takmičenju.

Nije ni bilo mnogo prilika da se ranije desi evroligaški večiti derbi, pošto su Partizan i Crvena zvezda pre aktuelne sezone samo jednom zajedno učestvovali u najjačem evropskom takmičenju.

U sezoni 2013/14, "večiti" su se na spisku učesnika Evrolige prvi put našli zajedno zahvaljujući plasmanu u finale ABA lige 2013. godine, odigranom u Laktašima, a u kojem je Partizan slavio rezultatom 71:63.

Crveno-beli su se tada vratili u Evroligu posle 13 godina, ispostavilo se da će narednih postati redovan učesnik, ali su crno-beli na svoje sledeće pojavljivanje čekali sve do ove godine.

Evroliga se igrala u drugačijem sistemu u odnosu na današnji - učestvovale su 24 ekipe podeljene u četiri grupe po šest timova. Partizan je u svojoj grupi imao učinak od tri pobede i sedam poraza i kao četvrtoplasirani je izborio plasman u TOP 16 fazu takmičenja, dok je Zvezda ispala posle grupne faze, iako je u svojoj grupi imala pobedu više od Partizana.

Beogradski crno-beli beležili su kroz istoriju elitnog evropskog takmičenja značajnije rezultate od gradskog rivala - osvojili su Evroligu 1992. godine u Istanbulu, zauzeli treće mesti u Ganu 1988. godine, da bi deset godina kasnije u Barseloni i 2010. u Parizu ostali četvrtoplasirani na fajnal-foru.

Najbolji rezultat Crvene zvezde je polufinale tada Kupa evropskih šampiona 1973. i četvrtfinale Evrolige 2016. godine.

Zvezda u seriji pobeda, Partizan u padu forme

Čim je Crvena zvezda u maju ove godine osvojila regionalnu ABA ligu, a Partizan nešto kasnije dobio specijalnu pozivnicu Evrolige, postalo je jasno da će im se, nakon 77 godina postojanja, putevi prvi put ukrstiti i u najjačem evropskom takmičenju.

Iako donedavno nije delovalo da će biti tako, Crvena zvezda prvi evroligaški derbi dočekuje u mnogo boljoj formi, bolje plasirana na tabeli Evrolige, sa pobedom više od Partizana.

Zvezda je loše počela sezonu - bila je u jednom trenutku poslednjeplasirani tim Evrolige sa jednom pobedom i šest poraza, dok je u ABA ligi neočekivano izgubila od Zadra u Beogradu.

Sve se promenilo kada je sredinom novembra na klupi Vladimira Jovanovića zamenio iskusni crnogorski stručnjak Duško Ivanović, koji još uvek ne zna za neuspeh sa svojom novom ekipom.

Crveno-beli su pod Ivanovićevom komandom vezali sedam uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima, uključujući četiri pobede u Evroligi (Asvel, Alba, Makabi, Virtus), ali i slavlje u prvom večitom derbiju (90:74), odigranom u okviru ABA lige pre samo desetak dana.

Sa druge strane, Partizan je u nedelju ubedljivom pobedom nad Budućnošću (106:77) prekinuo seriju od četiri uzastopna poraza - izgubili su crno-beli od Barselone i Real Madrida na evroligaškoj španskoj turneji, poraženi su od Zvezde u ABA ligi, a nisu uspeli da pobede ni Valensiju pred svojim navijačima u "Areni".

U padu forme je Partizan, a situaciju u Humskoj dodatno komplikuju povrede - od početka sezone van tima je Aleksa Avramović, povređen je i Balša Koprivica, Alena Smailagić je u Barseloni pokidao tetivu na prstu šake, tek što se vratio na teren nakon dugačke pauze, a sitnijih problema imalo je još nekoliko igrača.

Ispit zrelosti koji su neki unapred pali

Pored očekivane žestoke borbe na parketu i rezultata koji može da odredi dalji tok sezone za obe ekipe, jednako važno biće i ono što će se večeras dešavati oko terena i na tribinama "Štark arene".

Prvi evroligaški derbi veliki je ispit zrelosti za sve aktere, kako na terenu, tako i u foteljama i na tribinama jer će oči cele košarkaške Evrope biti uperene u Beograd, tražeći odgovor na pitanje može li susret Partizana i Crvene zvezde da prođe bez godinama podgrejavane neprijateljske atmosfere i nuspojava koje Evroliga neće tolerisati.

Evroliga je pre nekoliko godina iz upotrebe isključila bilo kakve zaštitne ograde iza klupa i zapisničkog stola i bezbednost aktera meča smatra se svetinjom, pa bi, ovde već tradicionalno, ubacivanje predmeta na teren, uvredljivo skandiranje i incidenti svake vrste skupo mogli da koštaju, ali i na duže staze uruše ugled i status Partizana, Crvene zvezde i srpske košarke u Evropi.

Sve ulaznice za utakmicu u "Štark areni" su rasprodate još pre nekoliko dana, a iz KK Partizan su istakli da je prvi evroligaški derbi prava prilika da se sa praksom vređanja i kreiranja nebezbednog okruženja prekine i da se okrene nova, lepša stranica istorije košarkaških dvoboja između Partizana i Crvene zvezde.

Ipak, dok iz uprava dva kluba danima apeluju na navijače da utakmica protekne u sportskom ambijentu, ličnim primerom nisu doprineli jer je, kao i mnogo puta do sada, uvertira pred derbi bio dvoboj saopštenjima, ovaj put na temu prisustva organizovanih navijača Crvene zvezde u "Štark areni".

Neće večeras lako biti ni sudijama, a "zadovoljstvo" da prožive ono što su srpske i sudije iz regiona mnogo puta do sada proživele imaće po prvi put Španac Huan Karlos Garsija, Nemac Robert Lotermozer i Litvanac Gutis Vilius.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво