Читај ми!

Dvostruka doza Evrolige u Beogradu, Efes juri Jugoplastiku i milioneri iz Tel Aviva

Prvi put posle devet godina Srbija ima dva predstavnika u Evroligi. Efes kreće u pohod po treću uzastopnu titulu, što je za rukom pošlo samo splitskoj Jugoplastici. Više od 24 miliona razloga da gledate Makabi. Sezonu otvaraju Real Madrid i Panatinaikos. Zvezda i Partizan u petak protiv Efesa i Albe.

Najbolji evropski timovi, pojačani igračima iz NBA lige, velika novčana sredstva uložena u sastave, povratnici u takmičenje željni da vrate staru slavu i evroligaški derbi između Partizana i Zvezde u "Areni" - dovoljan su mamac za ljubitelje evropske košarke.

Posle devet godina, Srbija će imati dva predstavnika u eliti, beogradske večite rivale, Crvenu zvezdu i Partizan. 

Crveno-beli su pravo da se nadmeću sa najboljim ekipama Evrope dobili osvajanjem regionalnog takmičenja, dok je ekipa Željka Obradovića do prilike da se ponovo nađu u elitnom društvu došla putem specijalne pozivnice, posle isključenja ruskih ekipa.

Prvi evroligaški derbi Zvezde i Partizana, rekord Evrolige u prodatim sezonskim kartama

Zvezda je šestom titulom u poslednjih sedam godina u regionalnom takmičenju osigurala i deveto učešće u Evroligi u poslednjih deset godina.

Crveno-beli su značajno izmenili igrački kadar u odnosu na prethodnu sezonu, a najznačajnija promena dogodila se na mestu trenera - umesto iskusnog Dejana Radonjića, tim je preuzeo debitant u eliti Vlada Jovanović.

Šampion Jadrana ostao je bez svog najboljeg igrača Nikole Kalinića, dok je i dugogodišnji član ekipe i reprezentativac Srbije Dejan Davidovac otišao u moskovski CSKA. Zvezda je vratila Nemanju Nedovića, od koga očekuju da će biti lider ekipe ove sezone, a pristigao je i najbolji igrač australijske lige Džejlen Adams. 

Ekipu čine: Nikola Ivanović, Stefan Marković, Džejlen Adams, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Džon Holand, Ognjen Dobrić, Stefan Lazarević, Luka Mitrović, Ben Bentil, Hasan Martin, Filip Petrušev, Dalibor Ilić, Nikola Topić, Ognjen Kuzmić i poslednje pojačanje Miroslav Raduljica.

Ofanzivno, ekipa izgleda kvalitetnije nego prethodne sezone pošto crveno-beli, makar na papiru, imaju nekoliko igrača koji poseduju kvalitet u rukama da prosečno beleže dvocifren broj poena.

Odbrana može biti slabija zbog odlazaka bitnih defanzivnih igrača, pre svih Kalinića i Holinsa.

Ostaje da se vidi kako će se na klupi beogradskog tima snaći Vlada Jovanović, kojem će ovo biti prva sezona u Evroligi i jako je bitno za crveno-bele da u početnim kolima ostvare što bolje rezultate.

Partizan se nakon sezone 2013/2014 vratio u elitno takmičenje zahvaljujući specijalnoj pozivnici Evrolige, pa ne čudi činjenica da su crno-beli prodali rekordnih 11.500 sezonskih karata.

Vođeni najtrofejnijim trenerom u Evropi Željkom Obradovićem crno-beli će predstavljati ozbiljnu prepreku svim ekipama, pogotovo u krcatoj "Areni".

Partizan je napravio odličnu ekipu, možda i najbolju u ovom veku. Nekoliko zvučnih imena obuklo je crno-beli dres, a ono što hrabri navijače je činjenica da niko od prošlogodišnjih nosilaca igre nije napustio ekipu.

Ekipa koju vodi Željko Obradović izgleda ovako: Jam Madar, Dante Egzum, Aleksa Avramović, Danilo Anđušić, Kevin Panter, Džejms Naneli, Janis Papapetru, Alen Smailagić, Tristan Vukčević, Zek Ledej, Matijas Lesor i Balša Koprivica.

Partizan je prvi je favorit za osvajanje Jadranske lige i zasigurno jedan od glavnih kandidata za ulazak u top 8 Evrolige, a ostaje da se vidi da li će crno-beli pod pritiskom uspeti da opravdaju očekivanja.

Efes juri rekord, Fenerbahče vratio Bjelicu

Istanbulski Efes će u ovoj sezoni pokušati da uradi nešto što je u novijoj istoriji pošlo za rukom samo Jugoplastici - da osvoji tri uzastopne titule.  Splićani su to učinili od 1989-91. godine, a Efes bi to možda već ostvario da nije bilo prekinute "korona" sezone.

Ekipa koju vodi Ergin Ataman igra dinamičnu košarku i voli brzo da rešava svoje napade, svestrani su i tokom meča dosta šutiraju za tri poena. Najbolji strelac lige Vasilije Micić daće sve od sebe da u Istanbul treću godinu zaredom donese pehar.

"Pivari" su zadržali gro ekipe uz nekoliko značajnih pojačanja, pa će u novu sezonu Evrolige ući sa sledećim sastavom: Vasilije Micić, Šejn Larkin, Rodri Bobua, Doguš Balbaj, Ertem Gazi, Elajdža Brajant, Vil Klajburn, Ahile Polonara, Amat Mbaje, Brajant Danston, Tibor Plajs, Ante Žižić.

Efesov gradski rival Fenerbahče je posle dve loše sezone uvideo da su promene neophodne, pa je Sašu Đorđevića na mestu trenera zamenio Dimitris Itudis, a dosta novca je uloženo da se tim osveži novim igračima, dobro poznatih u evroligaškim okvirima.  

Čak šest od dvanaest igrača je dovedeno ovog leta i ekipa sada izgleda ovako: Nik Kalates, Skoti Vilbekin, Karsen Edvards, Ismet Akpinar, Marko Gudurić, Melih Mahmutoglu, Dajšon Pjer, Najdžel Hejs, Nemanja Bjelica, Devin Buker, Tonje Džekiri i Džonatan Motli.

Temperamenti navijači istanbulskog tima navikli su na uspehe svog tima, pa bi teško pretrpeli još jedno razočaranje od svojih miljenika.

Španci i ove sezone žele sam vrh

Barselona se ove godine dodatno pojačala, vidi da su im posle razočaranja prošle sezone aspiracije visoke, ali i da ponovo ciljaju završnicu. Najveći problem u ekipi trenutno je povreda zvezde tima Nikole Mirotića, koji će zbog povrede propustiti početak sezone. 

Najzvučnije pojačanje ekipe Šarasa Jasikevičijusa svakako je najbolji igrač ABA lige Nikola Kalinić, od koga se očekuje značajan doprinos u odbrani.

Ekipu Barselone čine: Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski, Rokas Jokubaitis, Kori Higins, Kajl Kjurik, Aleks Abrines, Nikola Kalinić, Oskar Da Silva, Nikola Mirotić, Jan Veseli, Majk Tobi, Sertač Šanli, Oriol Pauli i Serhi Martinez.

Posle Efesa, Barselona je najozbiljniji favorit za osvajanje titule - Katalonci na papiru imaju sve što je potrebno za ostvarenje cilja, od kompletno formirane ekipe do trenera koji forsira atraktivnu košarku.

Posle 10 godina madridski Real ulazi u sezonu bez Pabla Lasa, kojeg je na kormilu "kraljevskog" kluba nasledio njegov učenik Hesus Mateo.

Kostur tima je zadržan. Defanziva nikad nije bila pod znakom pitanja, pojačana je ofanzivna linija. Real je uvek jedan od favorita za titulu i odlazak na fajnal-for, ali čini se da će ove sezone taj zadatak biti teži nego prethodnih.

Ekipu čine: Serhio Ljulj, Serhio Rodrigez, Fabien Kozer, Džanan Musa, Adam Hanga, Geršon Jabusele, Gabriel Dek, Rudi Fernandez, Mario Hezonja, Petr Korneli, Vensan Poarje, Edi Tavares, Entoni Rendolf, Najdžel Vilijams-Gos, Alberto Abalde i Karlos Alosen.

Ekipu i ove sezone, kao i prethodnih godina, krasi popunjenost na svim pozicijama.

Milano i Virtus nade polažu u napad

Ekipa Olimpije iz Milana je izuzetno jaka i napadački sposobna ekipa, sastavljana  da igra na veliki broj poena i  napade završava u prvih nekoliko sekundi.

Ovakve ekipe uvek mogu mnogo, ali dešava se da gube momentum kada upadnu u period od nekoliko minuta bez poena, što može da ih košta pobede. 

Prošle godine su lako ispustili prednost domaćeg terena protiv Efesa i nisu otišli na F4, što je dodatni motiv za dokazivanje ove sezone.

U ekipi su: Kevin Pengos, Naz Mitru-Long, Dešon Tomas, Bili Beron, Šavon Šilds, Devon Hol, Điđi Datome, Stefano Tonut, Nikolo Meli, Brendon Dejvis, Kajl Hajns i Johanes Fojtman.

Dvostruki osvajač Evrolige Virtus iz Bolonje vraća se posle 15 godina, sa zvučnim imenima u rosteru i velikim ambicijama.

Najveći adut ekipe evropskog šampiona Serđa Skariola može biti šut za tri poena jer u timu  nema lošeg šutera.

Virtus je zadržao prošlogodišnje nosioce igre, pa roster izgleda ovako: Miloš Teodosić, Niko Menion, Ife Lundberg, Danijel Heket, Marko Belineli, Ajzeja Kordinijer, Semi Odžej, Kajl Vims, Ismael Beko, Tornike Šengelija, Džordan Miki i Mamadu Žaite.

Više od 24 miliona razloga zašto je Makabi zanimljiv

Makabi je ove sezone odrešio kesu i u prvih deset dana prelaznog roka potrošio 24,7 miliona dolara na pojačanja. Skockao je najjaču ekipu još od osvajanja takmičenja u sezoni 2013/2014.

Najveći budžet u istoriji kluba potrošili su na ekipu koja izgleda ovako: Lorenzo Braun, Vejd Boldvin, Darun Hilijard, Ostin Holins, Gaj Pnini, Roman Sorkin, Džon Dibartolomeo, Rafi Menko, Bonzi Kolson, Džarel Martin, Aleks Pojtres, Džoš Nibo.

Iz uprave Makabija poručuju da im je cilj da obezbede F4 nakon skoro 10 godina. Ipak, veliki broj košarkaških analitičara smatra da neiskusni trener Oded Kataš ne može da vodi ovakvu ekipu.

Novu sezonu Evrolige otvaraju Real Madrid i Panatinaikos večeras od 20:00 časova. 

Oba srpska predstavnika u petak igraju svoje prve mečeve - Cvena zvezda od 19:30 gostuje ekipi Efesa u Istanbulu, dok Partizan ide u Berlin na noge Albi od 20:00 časova.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво