Читај ми!

Evroliga potvrdila, Partizan i Obradović se vraćaju kući

Košarkaši Partizana naredne sezone igraće u Evroligi, pošto je bord elitnog takmičenja doneo odluku da crno-beli i Valensija zamene suspendovane ruske klubove CSKA i Zenit. Ekipa Željka Obradovića vraća se među najbolje evropske ekipe posle osam godina.

Dugih osam godina navijači Partizana čekaju da svoje miljenike gledaju protiv najboljih evropskih košarkaških klubova, a konačno su dočekali odluku Evrolige da vrati crno-bele na mesto koje im po tradiciji, ali i kvalitetu u poslednjih nekoliko sezona pripada.

Pod vođstvom Željka Obradovića, najtrofejnijeg evropskog trenera, crno-beli će naredne sezone nastupati u Evroligi, što je velika stvar za klub, ali ujedno i za srpsku košarku.

Srbija će imati dva predstavnika u eliti, pošto je prethodno pravo da igra u društvu najboljih stekla i Crvena zvezda, kao šampion regionalne ABA lige.

Crno-beli su kroz istoriju čak četiri puta igrali Završne turnire elitnog takmičenja, a najveći uspeh ostvaren je 1992. godine, kada je Željko Obradović vodio mladu ekipu Partizana do krova Evrope.

Sezona bez trofeja nagrađena učešćem u Evroligi

Zanimljivo, Partizan ove sezone nije osvojio nijedan trofej, ali se znato ojačao - organizaciono, finansijski, igrački, dok je najveće pojačanje upravo Željko Obradović.

Crno-beli su u finalu plej-ofa ABA lige poraženi od Crvene zvezde posle pet zanimljivih i burnih utakmica, dok su u Evrokupu potpuno podbacili - eliminisani su u osmini finala iako su važili za jednog od favorita za osvajanje takmičenja.

Ipak, nekoliko je razloga zbog kojih je upravo Partizan, uz špansku Valensiju, dobio specijalnu pozivnicu za Evroligu.

Crno-beli su u poslednjih nekoliko godina stabilizovali finansije, zahvaljujući sponzorima, ali i donacijama od strane države.

Partizan ima višegodišnji ugovor sa Štark arenom, gde će biti domaćin utakmica u eliti, što podrazumeva punu dvoranu i paklenu atmosferu, koja nedostaje najboljem evropskom takmičenju.

Na mestu sportskog direktora je Zoran Savić, koji je posle veoma uspešne igračke karijere poslovnu gradio u Fortitudu i Barseloni, a ime jednog takvog velikana mnogo znači kada su pregovori sa igračima i menadžerima u pitanju.

Dolazimo i do verovatno najvažnije stavke – trener Partizana je Želimir Obradović. Devet titula šampiona Evrope dovoljna su referenca kada se govori o najboljem evropskom treneru, koji je rešio da se posle 30 godina vrati među crno-bele.

U sezoni za nama trofeji u vitrinama crno-belih su izostali, ali je napravljena odlična osnova da Partizan već naredne sezone napravi veliki iskorak. A sâm plasman u Evroligu to svakako jeste.

Navijači crno-belih već maštaju – kako će izgledati tim

Partizan je već ove sezone napravio respektabilan tim, koji je vodio izjednačene borbe sa Crvenom zvezdom u ABA ligi, dok je malo iskustva nedostajalo da crno-beli dođu do same završnice Evrokupa.

Obradović je napravio kombinaciju mladosti i iskustva – talentovane klince predvodili su prekaljeni evroligaški igrači Ledej i Panter.

U timu će verovatno ostati mlade snage – Trifunović, Koprivica, Smailagić, Vukčević, Glas i Madar, ali njihova budućnost zavisiće od procene stručnog štaba ko može da iznese napore koje iziskuje paralelno igranje Evrolige i regionalnog takmičenja.

Ledej i Panter imaju višegodišnje ugovore, ali i izlaznu klauzulu da mogu napustiti crno-bele ovog leta, uz dobru ponudu kojom bi bio zadovoljan i beogradski klub.

Ono što je jasno, tim će doživeti velike promene ovog leta, a u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i prilika na tržištu, Žoc će pokušati da oformi najjači mogući sastav.

Ekipu će gotovo sigurno napustiti igrači kojima je istekao ugovor, poput Dalasa Mura, Nemanje Dangubića, Radeta Zagorca i Matijasa Lesora, dok je ostatak pod važećim ugovorima, što ne znači da im je mesto u ekipi zagarantovano.

Navijači crno-belih već maštaju o potencijalnim pojačanjima za sledeću sezonu, a na forumima se provlače imena Lovernja, Vestermana, Veselog, pa čak i nekadašnjih kapitena Vladimira Lučića i Dragana Milosavljevića.

Ipak, do početka nove sezone ima još mnogo vremena, a ovog leta na programu je i Evropsko prvenstvo, pa je veliko pitanja kada će klub i trener Obradović uspeti da kompletiraju sastav.

Svi preduslovi postoje da Partizan i naredne sezone okupi respektabilan tim, koji će na pravi način reprezentovati srpsku klupsku košarku u najjačem evropskom takmičenju.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво