Читај ми!

Stanković za RTS o tome kako je 1977. košarka pomirila Srbiju i Izrael

Vladimir Stanković, novinar i publicista, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da je Beograd ponovo opravdao poverenje čelnih ljudi evropske košarke i bio odličan domaćin Završnog turnira Evrolige. Stanković je istakao da je Fajnal-for u "Areni" potvrdio kontinuitet organizovanja velikih sportskih takmičenja u glavnom gradu. Podsetio se i čuvenog finala iz 1977. godine, koje je umnogome uticalo na poboljšanje odnosa između Srbije i Izraela.

Košarkaši Anadolu Efesa odbranili su evropsku titulu u Beogradu, pošto su u finalu pobedili Real Madrid, a Stanković ističe da smo se pokazali kao odlični domaćini.

"Još jedan veliki sportski događaj koji je uspešno organizovan, to je u skladu sa politikom gradske vlade da se barem jednom godišnje nešto veliko u sportu održava u glavnom gradu. Mislim da svi koji su bili prethodnih dana u Beogradu odlaze zadovoljni, ne svi sportskim ishodom naravno, ali što se tiče organizacije, gostoprimstva i svega što Beograd može da ponudi", rekao je Stanković za RTS.

Ovo je treći put da se u prestonici Srbije igrala završnica Evrolige - poslednji put pre četiri godine, ali i 1977, kada je trijumfovao Makabi iz Tel Aviva.

Te 1977. godine bila je jedna zanimljiva situacija, pošto je FIBA, koja je tada organizovala takmičenje, Beogradu dodelila organizaciju u januaru, kada se nije znalo ko će igrati u finalu.

"Ispostavilo se da su igrali Makabi iz Tel Aviva i Mobilđirđi iz Varezea. Ogromna masa navijača Makabija, ne samo iz Izraela, nego iz čitave Evrope hoće da dođe u Beograd, a ondašnja Jugoslavija nije imala diplomatske odnose sa Izraelom", podsetio je Stanković i objasnio šta se dalje dešavalo:

"Problem je rešen tako što je ondašnja Vlada donela odluku da se jednokratno ukidaju vize za sve izraelske građane. Bio je dovoljan pasoš i onda je 4-5 hiljada navijača Makabija došlo u Beograd. Prvi put je na beogradski aerodrom sleteo 'džambo-džet' iz Tel Aviva."

Taj događaj poslužio je i da se poboljšaju diplomatski odnosi dve zemlje.

"Uglavnom, pokazalo se da je to bilo dobro rešenje jer Beograd otvorio svoje srce i granice navijačima, a pošto je Makabi pobedio, bilo je veliko slavlje. To je bila prva evropska titula Makabija u istoriji, ekipa je bila smeštena u hotelu 'Jugoslavija', kao i neki navijači, koji su se u veselom raspoloženju kupali u Dunavu, iako je bio početak aprila. Ali dobro, u navijačkoj euforiji sve je dozvoljeno."

Ovogodišnji turnir u Beogradu obeležio je Vasilije Micić, koji je proglašen za MVP-ja Fajnal-fora.

"Nije mala stvar da je naš igrač, naš reprezentativac, u konkurenciji toliko dobrih pojedinaca, proglašen za MVP-ja i bio u centru pažnje."

Stanković je dodatno pohvalio Micića istakavši da je sazreo i dostigao neki kvalitet, što mu pomaže da na ovaj način rešava utakmice.

"Vasa je u zrelim igračkim godinama, mada još ima dosta dobrih sezona pred sobom i nadam se da će od svega toga neku sreću imati i naša reprezentacija."

Sjajnu košarkašku sezonu za Srbiju kompletirali su, pored Vasilija Micića, Nikola Jokić koji je MVP u najjačoj ligi sveta, a Miloš Teodosić najkorisniji igrač Evrokupa.

"Oni su neka zvezda vodilja za buduće asove", zaključio je Stanković za RTS.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво