Читај ми!

Košarkaški, sportski svet i poštovaoci opraštaju se od Dude Ivkovića

Povodom odlaska u legendu proslavljenog trenera Dušana Dude Ivkovića, oglasili su se brojni domaći i inostrani klubovi, igrači, poštovaoci, kao i cela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

Od jednog od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, objavama saučešća i nekrolozima oprostili su se brojni domaći i inostrani klubovi s kojima je uspešno sarađivao tokom bogate karijere.

"Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog Krstaša, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima", navodi se u oproštaju KK Partizan.

"Član FIBA Kuće slavnih, legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa Radivoja Koraća, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao svetsko i evropsko zlato, olimpijsko srebro, evropsko srebro... Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogim igračima i trenerima ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta", navedeno je u oproštaju crno-belih.

Od najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

"Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije s nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala Vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo Vas se sećati", naveo je Olimpijakos na svom sajtu.

I Moskovski CSKA oprostio se od legendarnog košarkaškog stručnjaka, koji je rusku ekipu vodio od 2002. do 2005. godine.

"Otišao je jedan od najboljih trenera u istoriji svetske košarke. On je bio prvi strani trener u istoriji CSKA. Duda je uveo nove standarde u klub, modernu organizaciju koja je CSKA svrstala među najbolje klubove u Evropi. I po odlasku iz Moskve, Ivković je nastavio da prati crveno-plave, s kojima je osvojio tri titule prvaka Rusije i kup ove zemlje", napisali su iz CSKA na svom sajtu.

Aktuelni trener Moskovljana Dimitris Itudis kaže da je ovo veoma tužan momenat za njega.

"Teško je naći prave reči. Duda je iza sebe ostavio divnu suprugu Nenu i sinove Petra i Pavla, a ja sam se osećao kao njegov sportski sin. Bila je velika čast i privilegija poznavati takvog trenera i osobu i uvek ću pamtiti savete koje sam dobio od njega. Prijateljstvo s njim je bilo neprocenjivo, kao i podrška i poverenje koje sam dobijao od Dude. Ovoga leta sam bio sa njegovim sinom Pavlom na Halkidikiju i planirali smo da se okupimo u Beogradu ili Moskvi. Moje iskreno saučešće porodici Ivković i svima koji su poznavali Dudu", rekao je Itudis.

Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) oprostilo se od svog člana, legendarnog Dušana Dude Ivkovića.

"S velikom tugom vas obaveštavamo da nas je danas napustio naš počasni predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije i jedan od osnivača Udruženja, legendarni trener Dušan Duda Ivković. U ime celog kolektiva Udruženja, izjavljujemo iskreno saučešće porodici Ivković. Ovaj gubitak će ostaviti dubok trag na košarkašku i širu javnost. Legendarni treneru, počivaj u miru", navodi se u saopštenju UKTS.

Od legendarnog trenera oprostili su se i brojni košarkaši i treneri s kojima je sarađivao.

"Hvala Vam na svemu, treneru, počivajte u miru", napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića oprostio se i bivši reprezentativac Vladimir Štimac.

"Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nema reči koje mogu ovog čoveka da opišu. Hvala na svemu i neka vam je večna slava!", napisao je Štimac na društvenim mrežama.

Poslednji pozdrav Ivkoviću poslao je i Aleksandar Đorđević, koji je Dudu nasledio na klupi reprezentacije Srbije.

"Otišao je jedan od najvećih. Večito sam ti zahvalan na svim lekcijama, savetima i nesebičnoj podršci i prijateljstvu. Neka su ti lake nebeske visine. Počivaj u miru", napisao je Đorđević na Tviteru.

Nisu se samo srpski košarkaši i treneri oprostili od Ivkovića.

"Hvala Vam na prilici koju ste mi pružili na košarkaškom terenu, ali što je još važnije, hvala Vam na životnim lekcijama koje ste mi dali van terena. Nedostajaćete nam svima, legendo", napisao je na Tviteru Kajl Hajns.

Jedan od najboljih evropskih plejmejkera Vasilis Spanulis na emotivan način se oprostio od Dude Ivkovića. Spanulis i Ivković su sarađivali u Olimpijakosu i zajedno su 2012. godine osvojili Evroligu.

"Dudo, učitelju, lideru, vođo! Reči su male pred Vašim visočanstvom, hvala Vam na svemu što ste me naučili. Hvala što ste mi bili mentor i što ste uvek bili uz mene. Bili ste sama košarka. Slomljen sam", napisao je Spanulis na Instagramu uz zajedničke fotografije sa Ivkovićem.

Od jednog od najboljih svetskih trenera oprostili su se i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi...

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da je odlaskom Dušana Dude Ivkovića košarka izgubila jednog od pionira ove igre.

"Mi u Evroligi smo tužni što nas je Duda Ivković, bliski prijatelj i pravi velikan ovog našeg sporta, prerano napustio. Nije preterano reći da je Duda uticao na evropsku košarku, jer odrastao je u Beogradu, jednoj od kolevki ovog sporta i mnoge ekipe je vodio do najvećih uspeha", rekao je Bartomeu.

Ističe da će Duda ostati zapamćen kao pravi vođa hiljada igrača i generacija trenera.

"Košarka je izgubila jednog od svojih pionira, ali nasleđe trenera Ivkovića nastavlja da živi u Evroligi, kojoj je pomogao da se podigne i bude gde je danas", rekao je Bertomeu za sajt Evrolige.

Jugoslovenska, srpska i evropska košarka izgubile su veliko trenersko ime sa impozantnom biografijom i bogatim doprinosom košarci, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković povodom odlaska Dude Ivkovića.

"Svoje pregalaštvo i posvećenost pokazao je u Grčkoj i u Rusiji, a ogroman doprinos Dušana Ivkovića jeste i u edukaciji mladih trenera kao i u organizaciji velikih košarkaških seminara jer je od samog osnivanja bio predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije", rekao je Maljković Tanjugu.

Maljković, koji je i sam kao trener ostavio dubok trag u evropskoj košarci, dodao je da su pod rukovodstvom Dude Ivkovića odgojene generacije mladih košarkaša i mladih trenera.

"Nakon smrti Dušana Ivkovića ostaje velika praznina. Svi akteri današnje košarke moraće da ulože sve svoje znanje i velike napore da tu prazninu popune. Ovom prilikom u svoje lično ime i u ime Olimpijskog komiteta Srbije izražavam saučešće supruzi Neni, kao i njihovoj deci, na velikom gubitku", poručio je Maljković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća.

"Izuzetno me je pogodila vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od naših i evropskih najvećih trenera, čoveka koji je svojim umećem i ljubavlju prema košarci obeležio celu epohu ovog sporta. Njegova energija i vrhunsko poznavanje košarke doneli su nam nebrojena odličja u arenama širom sveta, ali i divljenje i poštovanje košarkaških stručnjaka i profesionalaca", navedeno je u telegramu saučešća predsednika Vučića.

"Dušan Duda Ivković ostaje zauvek u našem sećanju i srcima da živi kao legenda koja je obeležila jedan vek bezrezervnom ljubavlju prema sportu, radom koji je inspirisao mnoge i uspesima za pamćenje i poštovanje doveka – večna mu slava i hvala", stoji u telegramu saučešća ministra Udovičića.

"Duda Ivković. Respekt. Još jedan od koga sam puno toga naučio. Nakon Kreše, dobio je u ruke reprezentaciju punu talenta i vrhunski slaže kockice", napisao je legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa. 

"Koliko god neko mislio da je lako bilo: 'Daj loptu u ruke Draženu, Toniju, Vladi ili Dinu i sve je rešeno, toliko sve to treba uhodati. Te četiri godine kombinacija klupskih trenera i njega je sve nas izbacila u orbitu. Pripreme su trajale od tri do pet meseci. Da, da. Olimpijada Seul '88. prvi dan priprema je bio dan nakon finala plej-ofa 8. 5, a povratak 3. 10. Trening sutradan u 10", prisetio se Rađa.

"Pa danas kažu da su umorni i ne mogu da igraju. Svakako kod Dude je bila disciplina i niko nije bio zvezda. Svaki pokušaj bi odmah u korenu bio zaustavljen. Isto je vikao na Dražena i na zadnjeg u nizu. Kasnije smo se sretali preko klubova protivnički i bilo je tu svega, ali uvek respekt. Hvala za sve, Dudo", zaključio je Rađa.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво