Читај ми!

Usijala se čet grupa srpskih košarkaša na vest o Jokiću

Internet portal NBA lige donosi priču o reakcijama Jokićevih zemljaka u NBA na vest o tome da je postao najkorisniji igrač lige, zašto Bogdan kaže da to nije očekivao, a Boban da jeste.

Brideli su palčevi srpskih NBA igrača u utorak uveče kada je objavljeno da je Nikola Jokić najkorisniji igrač lige u sezoni 2020-21.

Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić napravili su čet grupu na kojoj razmenjuju šale, savete i dogovaraju međusobne obračune, ali u video-igricama.

Sinoć je tema bio jedan čovek, Nikola Jokić, i emodžiji su preplavili ekran, piše NBA.COM.

Jokić je prvi centar posle Šejkila O'Nila koji je bio najkorisniji igrač pre dvadeset godina u sezoni 1999-20.

I prvi Srbin koji je osvojio to priznanje.

"Mislim da on to nije očekivao. Pitajte ga. Nije očekivao, barem koliko ga ja znam. Ali kako je on igrao još u Srbiji, bio je klinac koji se stalno šali s loptom. Izađe na teren i zavitlava te. Pravi te pokrete koji deluju trapavo. Ali sada mislim da se sve sklopilo, veština, talenat za dodavanje bez gledanja i za neke lude asistencije koje ranije niste videli, kao i kretanje ispod obruča. On je drugačiji. Definitivno je digao igru na viši nivo i mislim da to niko nije očekivao. On je sasvim sigurno velika motivacija za klince u Srbiji. Primer da nije važno koliko visoko su te rangirali i nije važno kada si počeo da igraš košarku. Ništa to nije važno. Samo treba da radiš i da budeš svoj", rekao je Bogdan Bogdanović o svom drugaru i saigraču iz reprezentacije.

Jokić je to stvarno postigao iako je više puta iskazivao ravnodušnost prema mogućnosti da bude najkorisniji igrač u ligi.

"Ovo je verovatno moja najbolja sezona u životu", rekao je Jokić u maju o mogućnosti da bude MVP. "Tim igra odlično ove sezone, imali smo uspona i padova, ali uglavnom idemo u dobrom smeru. Ako se dogodi, dogodiće se."

Nikola je ostvario najbolju statistiku u karijeri u poenima (26,4 po utakmici) i asistencijama (8,3) izjednačivši rekord u skokovima (10,8) uz 56.6 odsto šuta, 38,8 za tri poena i 86,8 sa linije za slobodna bacanja.

Jokić je konstantno nizao dobre brojke, ali je još važnije to što je bio pravi lider tima desetkovanog povredama u postsezoni.

Nagetsi su ostali bez Džamala Marija, svog drugog igrača po efikasnosti, do kraja sezone dok je pod znakom pitanja povratak povređenih Bartona i Dozijera.

To nije zaustavilo Jokića, koji je drugi igrač posle Kobija Brajanta u sezoni 2007-08. koji je postao MVP, a da je odigrao sve utakmice u sezoni.

Takođe, po drugi put su strani igrači u NBA tri godine zaredom najkorisniji igrači, budući da je prethodne dve titulu nosio Adetokumpo, a pre 15 godina dve sezone je najbolji bio Kanađanin Stiv Neš, da bi ga nasledio Nemac Dirk Novicki (2004-07).

Kao 41. prvi pik na draftu 2014, Jokić je najniže rangirani igrač u istoriji koji je postao najkorisniji i prvi iz Denver nagetsa koji je poneo tu tituli.

Centar Dalas maveriksa Boban Marjanović ne slaže se sa Bogdanom Bogdanovićem da je uzlet Jokića neočekivan.

Njih dvojica su bili saigrači u Mega leksu, kada je Nikola bio još tinejdžer.

"Nikola je sjajan momak. Igrali smo zajedno, ja sam bio petica, on četvorka. I u Srbiji je imao sve ove sposobnosti koje ima danas. Bio je stvarno dobar. Sav potencijal, svi potezi, kretanje, mozak, sva ova dodavanja koja radi danas u Denveru. On je fenomenalan i znam da sada mnogi govore kako su bili ubeđeni da će on postati nešto. Ali ja sam stvarno to znao jer znam kako Nikola misli, kako igra, kako donosi dobre odluke u pravom trenutku. I on je moj drugar (smeh). Jako sam ponosan na njega. Mnogo će ovo značiti i za Srbiju. Za moju zemlju, ali i za mene lično. Nikola je moj prijatelj, jedan od najbližih. Ne razgovaramo svaki dan, ali smo stalno na vezi. Meni mnogo znači, kao i njemu i našoj zemlji da imamo najkorisnijeg igrača u NBA, najboljoj ligi na svetu. To da je on poneo titulu, to je fantastično", rekao je Marjanović.

Bogdanović se složio s tim i dodao da će njihov grupni čet večeras da gori. Grupu su osnovali tokom pandemije kako bi ostali u kontaktu tokom prekida sezone, a i kasnije kada su pandemijske mere ograničile fizičku komunikaciju igrača.

Srpski igrači u NBA igraju mnogo onlajn igrica, potvrđuje Bogdan.

"Naravno da smo svi navijali za njega", kaže Bogdanović. "On zna da ima našu podršku. Uradio je svoj posao. Naš posao je bio da se čuje glas nas igrača u NBA. Ovo je važno za našu zemlju, nikada pre nismo imali najkorisnijeg igrača. To je stvarno nešto posebno. On je u to uložio mnogo rada ove godine i ranijih godina. Dokazao je da je ovo bila njegova MVP godina."

Igrači iz Srbije neće provesti previše vremena zajedno do kraja sezone, naročito zato što Jokić i Bogdanović i dalje igraju plej-of. Kada smo se čuli sa Marjanovićem upravo je izlazio sa poslednjeg sastanka ekipe Dalas maveriksa posle bolne eliminacije od Klipersa.

U retkim trenucima tokom sezone kada je bilo prilike za druženje, Bogdanović kaže da su obično tu bile porodice, da su im kuvali domaću hranu, nešto lepo kako im ne bi previše nedostajala Srbija.

Sada je Jokić doneo nešto od posebne arome Srbije u NBA.

Njegova mentalna spremnost da uvek donese najbolju odluku, to je ono što razlikuje dobrog od najboljeg košarkaša", kaže Marjanović. "Naravno, on dribla, dodaje, šutira, ali ta sposobnost da doneseš najbolju odluku, taj element košarkaše inteligencije, to je fantastično. To ga je načinilo MVP-jem. Uvek sam znao da će biti veliki igrač. Možda ne baš MVP, ali veliki."

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво