Читај ми!

Denver i Finiks – kako je bilo i kako će biti

Pomalo iznenađujuće i uprkos mnogoborjnim prognozama, ekipe Denvera i Finiksa igraju polufinalnu seriju i odlučuju o jednom finalisti Zapadne konferencije NBA lige. Šta mogu Jokić i ”osakaćeni” Nagetsi protiv ove sezone sjajnih Sansa? Možda nam bliža prošlost međusobnih odmeravanja snaga dva tima može pomoći da predvidimo blisku budućnost.

Iako su u finišu regularnog dela sezone ostali bez prvog pleja i druge zvezde tima Džamala Mareja (završio sezonu zbog teške povrede ligamenata kolena), Denver nagetsi su na krilima ove sezone spektakularnog Nikole Jokića uspeli da u šest mečeva eliminišu kompletne Portland trejlblejzerse.

Ekipa trenera Majkla Melouna je značajnim prilagođavanjem, te ozbiljnom potrošnjom preostalog igračkog kadra ipak uspela da ponovo prevaziđe prepreku u prvoj rundi plej-ofa, ali i da donekle ”vrati dug” protivniku za bolnu u polufinalu eliminaciju 2019. godine (bilo je tada 4-3).

Pobede uprkos prognozama

Oba tima, iz Nagetsi i Sansi, uspela su da pobode kvote na kladionicama i eliminišu Blejzerse, odnosno do sinoć aktuelne šampione, Lejkerse. 

U uzbudljivoj seriji, koju svojom igrama obeležili Jokić i Lilard, tim iz Kolorada je uspeo da prevaziđe velike kadrovske probleme (odsustvo Mareja, Bartona, Dozira), i sa ”skraćenom rotacijom” dva puta slavi u Oregonu, poslednji put sinoć i meču kojim je ta četvrtfinalna serija i završena - 126:115, za ukupnih 4-2 u pobedama.

Najzaslužniji što će Nagetsi (ponovo) igrati u polufinalu, i što su ostali jedina ekipa iz prošlogodišnjih finala konferencija koja je još uvek živa (Majami, Boston i šampioni Lejkersi su eliminsani) je niko drugi do ”Džokera” iz Sombora i sve izvesnije budućeg MVP-a lige, što je stav i već pomenutog Lilarda.

On je na tih šest sjajnih mečeva prosečno beležio fenomenalne brojke: 33 poena, 10.5 skokova i 4.5 asistencija po meču, uz fenomenalne procente šuta - 53% šut iz igre, 43% za tri poena i 92% šut sa linije slobodnih bacanja.

Sa druge ”sunca” su zasijala jako, a prejako za, na mnogo strana uzdrmane, Los Anđeles Lejkerse.

Novom ol-star partijom Devina Armanija Bukera, koji je u noćašnjoj utakmici u ”Stejpls centru” ubacio čak 47 poena, Finiks je došao do novog brejka (113:100) i zatvarnja serije: 4-2 u pobedama.

Denver ima bolji skor, bolju statistiku ali...

Iako je gore istaknuto da su im u prvoj rundi u američkoj javnosti davane manje šanse nego rivalima koje su na kraju izbacili, i Denver i Finiks iza sebe imaju izuzetno dobru i nadasve uspešnu regularnu sezonu.

Sansi su je završili na drugom mestu Zapada sa skorom 51-21, odnosno samo jednim porazom više od najboljeg tima lige, Jute Džez.

Denver je posle odigrana 72 meča malo skraćene sezone imao učinak od 47:25, i to mu je obezbedilo mesto ispod narednog rivala, odnosno treću poziciju.

Ako se osvrnemo na rezultate ovogodišnjih duela dva tima, bilo ih je tri, sva tri su bila ”egal” i dva su pripala Jokiću i ekipi. I to oba posle produžet(a)ka!

Prvi duel odigran je u ”Bol areni” u Denveru 2. januara ove godine, na samom startu sezone i pripao je gostima iz Arizone sa 106:103, a rešio ga je Kris Pol pogotkom na sedam sekundi pre kraja.

Iskusni plej je meč završio sa 21 poenom, dok su preostali članovi velikog trija, Devin Buker i Diandre Ejton ubacili po 22.

Jokić je na tom meču zamalo ostao kratak za tripl-dabl, pošto je imao 17 poena, 11 skokova i 9 uspešnih dodavanja, ali i problem sa ličnim greškama (pet).

Drugi duel dva tima odigrala su tri nedelje kasnije, tačnije 21. januara u ”sunčanoj dolini”, a pobede ja ponovo pripala gostujućem timu. Nagetsi su slavili posle dodatnih pet minuta rezultatom 130:126 (114:114).

Jokić je ponovo bio nadomak tripl-dabla (31 poen, 10 skokova i osam asistencija) i ponovo najbolji igrač svog tima. Sa druge strane, njegov rival pod košem Diandre Ejton je takođe igrao dobru utakmicu (27 poena i 13 skokova).

Treći duel odigran je samo dan kasnije, na istom mestu, u ”Finiks sans areni”. I ponovo je igrano dodatno vreme, ovoga puta čak dva produžetka, i ponovo je pobedu slavio Denver - 120:112 (98:98, 106:106).

Jokić je i u tom susretu bio najbolji ”grumen” – na svom kontu je imao impresivna 22 skoka uz 29 ubačenih poena. Na drugoj strani, Diandre Ejton je zabeležio dabl-dabl od 17 koševa i 13 uhvaćenih lopti, u meču koji je zbog lakše povrede tada presedeo Buker.

Kada je reč o timskoj statistici na nivou sezone 2020/21, ona je na strani Denvera, koji je u proseku ove sezone postizao više poena (120.8 prema 104), beležio više skokova (44.3 prema 41.8) i ostvarivao više asistencija (26.0 prema 24.3).

Međutim, iako se sa pravom očekuje da Jokić bude najbolji igrač i u ovoj seriji i bez većih problema dominira nad Ejtonom, ostaje velika enigma kako će ga ispratiti ostali saigrači, ko će od povređenih eventualno biti spreman da odigrana bar nešto u ovoj seriji protiv tima koga je do dobrih rezultata ove sezone dovela pre svega timska košarka, posebno dobra timska odbrana i značajan doprinos igrača sa klupe (videti recimo pod ”Kameron Pejn”).

No, mi ovde nećemo, ne želimo i ne smemo potceniti sposobnost Jokića da svoj tim vuče iznad granica realnog iznova i iznova jer čovek je ove sezone pokazao da nema boljeg u ligi najboljih na svetu. Dakle, pitanje je podrške koju će dobiti od bliskih saradnika na parketu, jer će on svoje bez ikakve sumnje isporučiti...

A ako je kome važna tradicija, ona jeste na strani Sansa, koji su (bar) u ukupnim skoru u međusobnim duelima trenutno bolji od Nagetsa – 98:84.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво