Читај ми!

Željkova istorija i čuvena Saletova trojka – pre 29 godina Partizan je pokorio Evropu

Na današnji dan, košarkaši Partizana osvojili titulu šampiona Evrope. Mladi tim crno-belih predvodio je Željko Obradović, a trofej je osvojen u Istanbulu protiv Huventuda, posle trojke Saše Đorđevića u poslednjim trenucima meča.

Svake godine, lica navijača Partizana 16. aprila krasi poseban osmeh. Tog dana, 1992. godine, crno-beli su osvojili jedinu titulu košarkaškog šampiona Evrope, i to na način koji se teško može opisati drugim rečima nego bajkovit.

Crno-beli su do pobede nad španskim Huventudom došli u izuzetno zanimljivom meču, posle trojke Aleksandra Saše Đorđevića, samo nekoliko sekundi pre isteka vremena (71:70).

Rafael Đofresa doneo je prednost španskom timu samo deset sekundi pre kraja meča, ali je Đorđević, sada već istorijskim potezom, doneo Partizanu pobedu i ucrtao crno-bele na večnu listu osvajača titule šampiona Evrope.

Tim koji je predvodio Željko Obradović u svojoj debitantskoj sezoni imao je manje od 22 godine u proseku, a crno-beli su samo jednu utakmicu u takmičenju igrali u Beogradu – u četvrtfinalu protiv Knora (Virtusa) iz Bolonje.

Ostale mečeve Partizan je kao domaćin igrao u predgrađu Madrida – Fuenlabradi, koja je crno-belima postala više od kuće, a španski navijači su se pobrinuli da se ne oseti odsustvo duha "Pionira".

Grupnu fazu takmičenja beogradski tim završio je na četvrtom mestu na tabeli, sa skorom od devet pobeda i pet poraza, pa je protivnik u četvrtfinalu bio italijanski Knor.

Fajnal-for igrao se u Istanbulu, u dvorani "Abdi Ipekči", a crno-beli su u polufinalu eliminisali još jednog italijanskog predstavnika, ekipu Filipsa iz Milana rezultatom 82:75.

O nezaboravnoj sezoni crno-belih snimljeno je više filmova, kao što su "Partizan iz Fuenlabrade" i "Ima jedan tim".

"Budući legendarni asovi evropske i svetske košarke, te godine nisu bili svesni onoga što danas čitav košarkaški svet zna. Nisu bili svesni da su u jednoj od najtežih godina kreirali jednu od najlepših košarkaških priča svih vremena", navodi se u tekstu na sajtu crno-belih.

Tim koji je predvodio Željko Obradović činili su: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vlada Dragutinović i Ivo Nakić.

Partizanova titula šampiona Evrope iz 1992. godine i dalje je jedina koju su srpski klubovi osvojili u bogatoj istoriji košarkaške igre.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво