Aleksej Pokuševski, prvi gik NBA lige

Aleksej Pokuševski nastavlja da oduševljava košarkašku javnost sjajnim partijama u dresu Oklahoma Siti tandera. Ima visinu centra, pogađa trojke kao najbolji bekovi, a američki novinari oduševljeni su njegovom pojavom van terena.

U NBA ligu ušao je tiho i gotovo preko noći postao mlada zvezda američke košarke, o kojoj se priča i piše naširoko. Aleksej Pokuševski u decembru je napunio 19 godina, a svojim košarkaškim umećem u poslednjih nekoliko utakmica nagovestio je blistavu budućnost.

Nominalno, sa visinom od 213 centimetara igra na poziciji centra. Ipak, zahvaljujući stilu igre – brzini, spretnosti i ubitačnom šutu za tri poena, Pokuševski više podseća na krilne igrače, ali to je zaista manje bitno.

Mnogo bitnije je ono što pruža na terenu u dresu Oklahoma Sitija. U porazu Tandera od Šarlota, Pokuševski je ostvario rekord karijere – 25 poena, 10 skokova i 4 asistencije, a pored toga uspeo je da nadmaši i Lebrona Džejmsa.

Naime, mladi Novosađanin postigao je čak sedam trojki i postao najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom u istoriji takmičenja. Poređenja radi, "Kralj Džejms" bio je tačno fodinu dana stariji kada je ostvario takav podvig, a iza su otali rekordi Markusa Smarta i Pola Džordža.

Na istom meču, pokušao je i da izvede jedno od atraktivnijih zakucavanja sezone preko protivničkog centra. Nije uspeo, pritom je povredio kuk, ali je taj potez pokazao sa kolikim samopouzdanjem Aleksej igra protiv najboljih košarkaša na svetu.

Osim na terenu, mladi Aleksej imidž gradi i van njega. Šarene majice, "štreberske" (gik) naočare i neizostavna torbica oko struka, skrenuli su pažnju američkih novinara.

"Ovaj momak može da pogodi trojku, izblokira šut, dribla iza leđa i instalira Vindous za 48 minuta", jedan je od komentara koji se proširio društvenim mrežama.

Na konferenciji za novinare nije želeo da otkrije šta nosi u torbici, ali kakva god amajlija da je u pitanju – neka samo tako nastavi, jer deluje.

Ipak, početak u NBA ligi nije bio lak. Tek u trećoj utakmici koju je odigrao za Tandere uspeo je da se upiše u listu strelaca, da bi u martu bio prosleđen u razvojnu ligu.

Posle mesec dana u razvojnom timu, Poku je ponovo dobio poverenje trenera Marka Dejgnola i od tada beleži sve bolje partije. U poslednjih pet mečeva, srpski centar postiže prosečno nešto više od 18 poena, uz pet skokova i tri asistencije, što je fantastična statistika za jednog rukija, naročito najmlađeg u ligi.

Dok je bio član Olimpijakosa, imao je ponudu grčkog saveza da uzme državljanstvo i nastupa za "Helene". Odbio je to i već igrao za mlađe kategorije reprezentacije Srbije, na Svetskom prvenstvu u Argentini (do 17 godina) 2018. godine i na Evropskom prvenstvu (do 18 godina) u Grčkoj narednog leta.

Pokuševski bi mogao da bude pravo osveženje za košarkašku reprezentaciju Srbije, kojoj ovog leta predstoji kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre, a mnogi bi voleli da Poku bude deo tima Igora Kokoškova.

Aleksej je član Tandera, izuzetno mlade ekipe koja je u prethodnoj deceniji iznedrila neke od najboljih NBA igrača – Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Rasela Vestbruka... Nema razloga da sumnjamo da će naš Poku krenuti njihovima stopama, jednog dana možda čak i zaseniti najboljeg Srbina u istoriji NBA lige – Nikolu Jokića.

Za to je potrebno vreme, naporan rad i vera u sebe. Košarkaški "kliker" je već tu.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво