Читај ми!

Opšta nesanica u Srbiji zbog NBA, Jokić je nova superzvezda

Srbija je oduvek imala centre koji znaju sa loptom, koji kreiraju za sebe, ali i za druge. Nekada Ćosić, pa Divac, a sada Nikola Jokić. Somborac je zaludeo NBA ligu partijama koje pruža u plej-ofu u dresu Denvera. Nagetsi pred sobom imaju novu nemoguću misiju zvanu zaostatak 3-1, ovoga puta protiv Lejkersa. O partijama "Džokera", ali i budućnosti Denvera, za RTS su govorili Dejan Milojević, Marin Sedlaček i Veljko Lalić.

Kao nekada, Srbi idu neispavani na posao, nekada je to bilo zbog Sakramenta, u kojima su igrali Divac i Stojaković, a ovoga puta, zbog fenomena – Nikole Jokića.

"Propustio sam samo dve utakmice, supruga mi se šali da jedva čeka da Jokić ispadne kako bismo mogli da se naspavamo. Proživljavamo novu mladost, nekada su se gledale VHS kasete Džordana, potom onaj naš Sakramento, a sada Denver i Nikola Jokić. Lepo ga je gledati i navijati za njega, zbog Jokića", rekao je Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika.

Nikolin trener iz perioda kada je srpski centar igrao za Megu, Dejan Milojević, rekao je da je Jokić nedostajao u završnici jučerašnjeg meča, u kom su poraženi.

"Nikola je juče igrao onako kako treba, a nedostajao im je još jedan igrač da se priključi, Lejkersi su promenili odbranu, manje su ga udvajali. Imao je neke šuteve u poslednjoj četvrtini koje je inače pogađao, a sinoć su oni nedostajali. Kada igrate sa Lejkersima egal utakmicu, a ne može da se kaže da je Denver igrao fenomenalno, a opet bio konkurentan, to znači da može da igra s njima i da ih pobedi. Mari je bio jedini raspoložen napadački, ali nije pogodio nijednu trojku, a bez toga se ne može", rekao je Milojević.

NBA skaut Marin Sedlaček istakao je ogromnu razliku u kvalitetu igrača, ali se složio da Denveru nedostaje bolji šut za tri poena, pogotovo od Džamala Marija.

"Jučerašnja utakmica je pokazala da kad Mari ne pogodi trojku, Denver ima manje šanse za pobedu. Pritom ga je u poslednjih pet minuta čuvao Lebron. Oni su u četvrtom meču imali 11 direktnih duela, dok su u prethodna tri susreta, jedan drugog čuvali samo sedam puta.

"Ako pogledate petorku Lejkersa, u toj petorci su tri igrača koji su bili prvi pikovi na draftu. To govori o kvalitetu, uz dužu klupu, mnogo kockica mora da se poklopi da bi Denver pobedio. Takođe, Lejkersi su naučili iz primera Jute, Klipersa i utakmice broj dva, da ne smete da se opustiti protiv Denvera i da morate da budete fokusirani u završnici."

Gosti emisije Oko jednoglasno su se složili da je suđenje ponovo bilo na strani Lejkersa.

"Cela liga želi finale Lejkersa i Majamija ili Bostona. Faulovi koji se sviraju nad Lebronom i Džejsom su smešni. Jokić je dobio dva faula u 20 sekundi, sudija kad hoće, on će namestiti u korist Lejkersa. Ali to je suština Jokića i Denvera, autsajderi su, nije se očekivalo ovo od njih", rekao je Lalić.

"Moje mišljenje je da nema tu zavere da se guraju Lejkersi, jednostavno Lebron i Dejvis imaju veći rejting, a sudije poštuju superstarove. Onaj očigledan faul Lebrona koji nije sviran, da je bio neki drugi igrač, svirali bi faul, ovako se Lebron provukao na ime. Svi superstarovi su imali respekt, Medžik, Berd, Džordan, svako od njih imao je pravo na faul ili dva više i to je tako. Nikoli će se za koju godinu isto tako svirati", dodao je Milojević. 

Milojević, Seldaček i Lalić složni su bili i oko "plafona" Nikole Jokića.

"Meloun je davno rekao da će Jokić biti u Kući slavnih i svi su mu se smejali, a sada vidimo da je to činjenica. Pričamo o geniju, Nikola nije više klasičan igrač, podseća me na Deja Savićevića", izjavio je Lalić.

"Nije postojao ovakav igrač u NBA. Krešimir Ćosić je bio preteča toga, ali u drugoj košarci, koja se drugačije igrala. Nikola je drugačiji profil, u najjačoj ligi na svetu, najvećoj konkurenciji, on se igra i to je najveći kvalitet. Ne gleda statistiku, nema loše navike. Za sinoćni meč izjavio je da se nije pojavio na toj utakmici. Njegov karakter privlači i drži ekipu, pravi Denver to što jeste, bez Jokića, Denver nije Denver", dodaje Sedlaček.

"Ja kao Nikolin prijatelj, mogu da kažem da on ne gradi neku lažnu sliku o sebi, on je to što je, on je povučen za medije, ali van medija, on je živahan, veseo, šaljiv čovek. Voli svetla pozornice na terenu i tu se ne stidi, ali kad se to završi, on bi rađe bio u Somboru sa konjima, porodicom i budućom ženom, nego s bilo kim iz bilo kog drugog sveta. Nije uvek bio ovako veliki radnik, ali je oduvek imao kompetitivni duh. Vidi šansu da može da bude najbolji evropski centar svih vremena i ne vidim razlog zašto bi nekom neozbiljnošću tu šansu upropastio", zaključuje Milojević.

Za kraj, gosti emisije Oko prognozirali su budućnost Denvera.

"Dobar posao uradila je uprava Denvera, koja je zadržala Jokića, a oslobodila se Nurkića. Sada Jokić i Mari predstavljaju opasan tandem, podsećaju me na Stoktona i Melouna, ali nedostaju im drugi igrači, da pronađu svoju ulogu i sigurno je da će Denver biti favorit za sledeću sezonu. Takođe, potrebno je i vreme, da svi sazru. Lebronov sin ima 15 godina, Jokić i Mari su bliži godinama njegovog sina, nego samom Lebronu", rekao je Marin Sedlaček.

"Ovo je već najava dinastije kakva je Golden stejt, Jokić je od jednog Denvera, koji nije najpopularniji tim u tom gradu, napravio čudo. On je materijal za Kuću slavnih", dodaje Lalić.

"Sledeća sezona za Denver će biti teža, više nisu autsajderi. Ove sezone je atmosfera drugačija, nema putovanja, nema domaćeg terena. Test će biti za Denver, oni su bili iznenađenje i prošle godine, ove godine su bili potcenjeni. Vrhunac Nikole Jokića bio bi da osvoji prsten, to su sa naših prostora radili Miličić i Stojaković, ali se nije desilo da je Srbin bio najbolji igrač tih ekipa", rekao je Sedlaček.

"Nikola je toliko jedinstven, da tako pravi razliku, podiže tim i nema granice gde možemo reći šta je loše za njega. Nedostaje treći igrač u toj ekipi, pitanje je kakav će biti seleri kep sledeće godine, ova situacija sa koronavirusom je poremetila finansije NBA. Pominju mnogi Bogdana Bogdanovića, ali ja mislim da u Americi ne valja kada ima mnogo Srba na jednom mestu, što se pokazalo u Sakramentu", zaključio je Sedlaček.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво