Šest favorita za osvajanje NBA prstena u ”Diznijevom svetu”

Sezona 19/20 biće istorijska kako god se završila. Ako se završi. Pandemija koronavirusa, koja je btino izmenila i stopirala takmičenje u najjačoj ligi sveta na četiri i kusur meseca uskoro će se nastaviti (početak zakazan za 30. jul, a pripremne utakmice su sinoć počele). Iako su, uz prvoplasirane Bakse iz Milvokija, Toronto Reptorsi i dalje u krugu najozbiljnijih kandidata za (novu) titulu, glavni favoriti su ipak u toploj Kaliforniji, u ”gradu anđela”.

Шест фаворита за освајање НБА прстена у ”Дизнијевом свету” Шест фаворита за освајање НБА прстена у ”Дизнијевом свету”

Naravno, reč je o timovima iz Los Anđelesa - Lejkersima i Klipersima. 

Već viđeno finale Zapadne konferencije, bilo bi i finale pre finala, kako se to često formuliše u sportskim medijima. Neretko se o toj projektovanoj borbi za Los Anđeles govori i kao borbi za prevlast u košarkaškoj Americi. Samo, mesto boja nije blizu kuće. I uslovi nisi redovni.

Mada, "jeleni" sa Istoka predovođenji grčkom zverkom vrlo lako i vrlo realno mogu da pokvare taj holivudski scenario povratka titule na Bulevar zvezda.

Los Anđeles LEJKERSI (49-14)

Iako su neplanirano ostali bez člana prve petorke Ejverija Bredlija (odustao od dolaska u Orlando zbog sina), Lejkersi i dalje važe za glavnog favorita za prsten, ili jednog od glavnih.

Naravno, osnovni razlog za to je najbolji košarkaš današnjice Lebron Džejms, koji je to i u svojoj 35. godini, i koji je i dalje u spektakularnom fizičkom stanju. Čak mu ni korona karantin nije to pokvario.

Uz vižljastog i nikad spremnijeg Entonija Dejvisa, te nedavno pristigle Diona Vejtersa i Džej-Ar Smita, uz iskusni (Kaldvel Poup i Dvajt Haurad) i NBA šampionima (Den Grin, Režon Rondo i Džaval Mekgi) prožet ostatak ekipe, tu je i odlična timska hemija. Zbog svega toga "jezeraši" se po svetskim kladionicama kotiraju najbolje od svih u ligi (prevedeno na ovdašnju kladioničarsku terminologiju kvota na njih je 3.25).

Motiva kod ljubičasto-žutih je na pretek.

Pre svega je tu želja da se osvoji prsten i on nameni tragično preminuloj ikoni Kobiju Brajantu. O Lebronovoj gladi za šampionskim nakitom je izlišno govoriti, a nije za zanemariti ni šansa da se na vrhu večne liste NBA šampiona dođe na isto sa najvećim rivalom - Boston Seltiksima.

Los Anđeles KLIPERSI (44-20)

Na kvoti 3.60 su njihovi gradski rivali, a čini se i glavni rivali na putu ka slavi - Klipersi.

Tim koji je po ocenama većine NBA analitičara ima "najdublji" sastav (tu je Pet Beverli, tu je Lu Vilijams, tu je Montrez Herel...), tu dubinu povećali su dovođenjem Jokaima Noe, da se čvrstina i ratništvo nepohodno u doigravanju podigne za lestvicu više.

Kavaj Lenard, MVP prošlogodišnjeg finala i čovek koji je Toronto iz drugog plana lane vodio do titule, na misiji je da to i uradi i sa trećim različitim timom. I pored svih atipičnih okolnosti, od njega ponovo treba očekivati najviše baš onda kada je važno. A Klipersima nikada nije bilo važnije.

Uz izuzetnu pokrivenost na doslovno svakoj poziciji, ol-star bek Pol Džordž, biće jak štih u pokušaju tima koji sa klupe predvodi Dok Rivers da ispiše istoriju franšize, koja od osnivanja važi za gubitničku, a čiju takvu reputaciju očajnički želi da promeni prebogati vlasnik Stiv Balmer.

Milvoki BAKSI (53-12)

Jedini tim koji se rame uz rame sa timovima iz "grada anđela" spominje u kontekstu velikih favorita su Milvoki Baksi.

To je tim koji ima najbolji skor tim u ligi i tim koji ima aktuelnog, a vrlo verovatno i budućeg MVP-a Janisa Adetokumba. Baksi su na kladionicama na drugom mestu, sa kvotom 3.50.

Ono što im ne ide na ruku je to što prednost domaćeg terena koju bi verovatno sačuvali do kraja regularnog dela sezone neće moći da iskoriste u Orlandu, gde će se, kao što je već odavno poznato, igrati na praktično neutralnom terenu i bez prisustva publike.

Tim sjajnog trenera Majka Budenholzera igrao je pre pauze odličnu košarku, koja se pored, razume se, Janisa jako oslanjala na šut za tri poena, što se razumljivo otvara kao opcija kada se ”čisti teren” za ”grik frika”. Tu su učestvovali gotovo svi igrači iz odlično popunjenog sastava - Metjuz, Korver, Konaton, Lopez, Iljasova... ali pre svega ol-star fenomenalnog šuta Kris Midlton. A sigurno je ”kouč Bad” spremio još koje iznenađenje.

Planove i sreću pred finiš sezone timu iz Viskonsina malo kvari situacija oko startnog plejmejkera Erika Bledsoa, koji je van tima usled zaraze koronavirusom. No, za očekivati je da on bude sa ekipom kada se bude lomilo.

Boston SELTIKSI (43-21)

Tim koji je možda i najviše profitirao od prekida (uslovno rečeno) jeste onaj najtrofejniji. Benefit čuvene franšize iz Masačusetsa ogleda se pre svega u dužini trajanja pauze, koji su njeni glavni igrači iskoristili da se oporave od raznoraznih povreda koje su ih zadesile tokom februara i marta.

Sada su u punoj snazi svi nosioci igre - Kemba Voker, Džejson Tejtum, Džejlen Braun, Džordan Hejvord i Markus Smart.

Samo ova petorka dovoljna je da se Boston uzme u najozbiljnije razmatranje kada je trofej Lerija O’Brajana u pitanju, a duga klupa na čijem početku sedi mladi, a već iskusni i izuzetno daroviti trener Bred Stivens i te kako ima bojnog materjala.

Bez obzira što u poređenju sa prethodno navedenim timovima spadaju u drugi ešalon najvećih favorita (”Vilijam Hil” im daje kvotu 17), ne treba zanemariti ni istoriju i tradiciju, a ona veli da su Lejkersi za petama i sa samo jednom titulom minusa (17:16 je trenutni skor).

Hjuston ROKITSI (40-24)

Sa Hjustonom nikada nije dosadno, pa takav neće biti ni predstojeći plej-of. Rakete su tokom sezone igrale po sistemu toplo-hladno, ali su i izvršile najveću i najdrastičniju promenu od svih timova u ligi. Promenu koja će možda odrediti i budućnost same igre.

Reč je o drastičnom "snižavanju" postave, o kojem smo već pisali, a koji bi mogao da ”klikn” baš u Orlandu. Da li je nikad brža i nikad šuterskija NBA liga "zrela" da titula ode timu koji je sve karte bacio na small ball videće se u oktobru.

U Teksasu "problematični" generalni menadžer Deril Mori i njegovi saradnici veruju da jeste.

Iako ima još jednu spektakularnu sezonu, Džejms Harden je (tek) na trećem mestu u MVP trci, u čijem su finalu već sada izvesno Janis i Lebron.

No, i Harden kao i pomenuta dvojica konkurenata ima još jednu superzvezdu uza se. Rasel Vestbruk je pobedio kovid-19, a slušajući ga i gledajući ga kako se sprema za nastavak, moramo ozbiljno shvatiti njegovu nameru da na spisak pobeđenih stavi još mnogo njih.

Od Rokitsa sa D'Antonijem na klupi možemo i moramo očekivati igru sa puno pokušaja za tri, a svi oni koji budu želeli da na taj koncept stave i neke novce, mogu da se nadaju 17 puta većem dobitku.

Toronto REPTORSI (46-18)

Na kraju, našu sada već tradicionalnu listu od šest činilaca, zatvoriće oni koji će se šampionskim peharom šepuriti više nego ijedna šampionska ekipa u istoriji.

Toronto će zvanično šampion biti najmanje do oktobra, za kada je po novom kalendaru zakazano NBA finale. Dakle više od tradicionalnih godinu dana (u njihovom slučaju oko 16 meseci).

Iako su izgubili najboljeg (Lenarda), oni ipak nisu izgubili identitet, oštrinu i ideju. Trener Nik Nurs, koji je ponovo u vrhu liste kandidata za nagradu "trener godine" pronašao je modalitet da skoro sve bude kao pre, s tim što je lidersku ulogu preuzeo supertalentovani Pasaal Sijakam, koji je svoj uspon nastavio do te mere da bi vrlo lako sezonu mogao da završi sa trofejom nemenjenom igraču koji je najviše napredovao.

Dirigentska palica tima je i dalje u rukama Kajla Laurija, a tu su i dalje veterani Gasol i Ibaka. A s obzirom da su Reptorsi prvi od svih ekipa pristigli u Orlando i da najduže rade zajedno, ne smemo spavati pred njihovim šansama da osvojeno prošle godine i odbrane na Floridi.

Šanse su im 16:1.

*U tekstu su korišćene kvote kladionice ”Vilijam Hil” na dan 23.07.2020.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво